Bortse från att du är kvinna

Forskaren Una Gustafsson på Lunds universitet har i sin doktorsavhandling studerat hur kvinnor beter sig när de löneförhandlar.
Hon har flera bra tips på hur kvinnor kan bli bättre på att höja sin lön.

Varför är kvinnor sämre på att löneförhandla?
»Det beror på att de upplever ett stereotyphot. Det är en generell effekt som drabbar alla grupper där det finns en negativ stereotyp om deras förmåga. Stereotyphotet kommer fram när den förmågan sätts på prov. Enligt stereotypen är en god förhandlare självhävdande, framåt, bestämd och rationell. Kvinnor ses i stället som eftergivna, relationsinriktade och emotionella. När kvinnors förhandlingsförmåga testas vet de om att det finns en stereotyp och agerar därefter. De presterar sämre helt enkelt.«

Hur kan kvinnor bli bättre på att förhandla?
» De bör lägga fram en högre summa än vad de hade tänkt. Då har de större möjlighet att lyckas. Men i grund och botten är kvinnor lika bra på att löneförhandla. Mina studier har visat att när man säger till kvinnorna att deras förhandlingsförmåga inte kan läsas av, så begär de lika mycket som männen.«

Finns det en risk som kvinna att vara krävande i en löneförhandling?
» Studier visar att kvinnor har svårare än män att få igenom sina lönekrav. Det finns också forskning som tyder på att män tycker att kvinnor som har begärt högre lön är krävande och otrevliga. Männen vill inte gärna inte jobba med dem. «

Varför är män bra på att löneförhandla?
»Det anses okej för en man att vara självhävdande. Det finns inte heller en negativ stereotyp för män på det här området. Män uppfattas generellt som goda förhandare. De är inte negativt stereotyperad i det här området. Däremot finns det negativa stereotyper för män på andra områden, exempelvis när det handlar om att hantera känslor. «

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

aa9i5366
 

Så var Chefdagen

Kardinaler! Partiledare! Google-chefer! Överbefälhavare! Den 12 oktober var det dags för Chefdagen – Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium. Häng med i efterhand.
feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

test1
Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

lina
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
nishteman-hosseini-3
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
callermo
 

”Man måste få kräkas lite ibland”

Det finns bara ett sätt att ta hand om de rädslor och den oro man har som chef, enligt Lena Callermo, avdelningschef på Naturvårdsverket. Precis som 38 procent av cheferna i Chefs undersökning säger hon att det viktigaste är att ha människor omkring sig som man kan prata med. Såväl nätverk och andra chefer som partner och vänner.
eliassontopp
 

Chef testar: Dan Eliasson, rikspolischef

Kritik, ifrågasättande och misstro, både i de egna leden och i den offentliga debatten. Få chefer har stått pall för hårdare prövningar än rikspolis­chefen Dan Eliasson. Än sitter han kvar på sitt uppdrag. Så hur är han som chef egentligen?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden