Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Eva Hamiltons dagbok om tuffa sparpaketet

Okategoriserade
Text: Kristofer Steneberg
Publicerad
Scanpix
Eva Hamilton, vd SVT.

Som vd för SVT fick Eva Hamilton historiens största sparpaket i sitt knä. Förändringarna skulle bli enorma.

Kostnaderna skulle minskas med en kvarts miljard, personal behövde sägas upp, lokalredaktioner stängas. Samtidigt förde hon sedan många år en jobbdagbok.

Det har tidigare hjälpt henne och gett stöd i perioder av kraftig förändring. Så även nu, enligt Eva Hamilton:
”När jag är riktigt orolig för något, så brukar jag på måfå bläddra tillbaka i den. Då stöter jag med säkerhet på en tidigare anteckning som skildrar ett annat tillfälle av oro och frustration”.
”När jag nu läser det några månader senare, så fylls jag ofta ömsom av förbluffelse ömsom av stolthet: ”varför var jag så orolig för det där..? Det löste sig ju ganska enkelt!”.
Rapporten om förändringsarbetet på SVT kom ut nu i januari och inleds med att läsaren får ta del av Eva Hamiltons egna dagboksanteckningar.

5 maj 2007
Oro. X får inte med sig sina gruppchefer. Tänk om min nya företagsledning inte funkar? Flera enheter visar minus i prognosen. Är jag mogen detta jobb?

28 maj 2007
Vi kan spara hur mycket pengar som helst, men om vi inte gör de bästa programmen så är vi sänkta. Detta har inte varit något bra år för SVT ur programsynpunkt.

12 juni 2007
Susanne (Ekblom) och jag redogjorde för styrelsen idag hur det saknas 250 mkr för att företaget ska komma i balans. När jag efteråt frågade vice ordförande Anders Lindström varför det inte hade blivit starkare reaktioner, svarade han lugnt ” När en styrelse får den typen av besked förväntar den sig bara att vd ska börja handla”.

20 juni 2007
Är i full fart framåt. Eller som Pelle Törnberg (fd chef MTG) sa när jag mötte honom på flygplatsen: ”när ett företag är utsatt för ett stort externt tryck, så blir det möjligt att förändra”.

3 oktober 2007
Haft programchefsmöte idag om beslut om ny kanalstrategi: Tre huvudkanaler, SVT1, SVT2 och Barnkanalen. Satsning på Play. SVT1 ska bli största kanal och SVT2 tydligare med mer kunskap. Satsning på fler regionala nyhetsprogram. Kunskapskanalen med UR blir en kompletterande
Kanal.

23 februari 2008
Styrelse och sen internat med företagsledningen om hur dra ned kostnaderna: Förslaget går ut på att lägga ned produktionen av allmän-tv i Växjö, Örebro, Karlstad, Sundsvall och Luleå. Nedläggning av allmän-tv i Norrköping utreds ytterligare. Löpande kostnader ska ner med
motsvarande 250 mkr. Helt ny organisation och liten administration i direkt lina under HR-och Ekonomidirektör. Ångest.

25 februari 2008
Så himla nöjd! Nu har vi satt igång ytterligare sju regionala nyhetsprogram. Och alla funkade. Då har jag i alla fall uträttat något mätbart som vd.

1 april 2008
Nu är första etappen klar! En enig styrelse beslutade om tre divisioner istället för åtta enheter. 400 tjänster bort. Allmän-tv-produktionen i Norrköping läggs ned. Det var det svåraste. De är duktiga, har inte förtjänat detta. Men också facken var med på beslutet. Ett förtroende.

2 april 2008
Jag och Olov (Carlsson) mötte enheten Mellan-Sveriges ledning tidigt på morgonen. De hade nog anat, men inte trott att det skulle bli så genomgripande. Därpå var det heldag med 100-gruppen. Nu skulle cheferna för första gången få höra hela beslutet, alla detaljer och tidplanen. Dödstystnad i lokalen. När jag avslutade mitt anförande med att påpeka att det hänger på vår generations axlar om SVT och public service ska fortsätta överleva som en stark publicistisk kraft, så bröts min röst. Men jag kände att den stora gruppen chefer hade förstått och i allt väsentligt var med mig. Om de förmår hålla ut.

3 april 2008
Förberedde mig med en ensam promenad på Gärdet. Informerade all personal idag. Fullsatt studio och tv-sändningar över hela landet. Nu börjar det.

Rapporten heter ”Perspektiv på förändring – om en förändringsresa” och beskriver omställningen på Sveriges Television. Nio chefer beskriver processen och här finns gott om teorier, modeller och lärdomar från ett stort omställningsprojekt.

Redaktörer är Pär Mårtensson och Lasse Lychnell, lärare och forskare på Handels i Stockholm, samt Johanna Frelin, tidigare divisionschef på SVT och nu vd på utbildningsföretaget Hyper Island.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden