skrivbord-stada-na-resultat
Foto: Jeff Sheldon/Unsplash

Bli mer effektiv – fem saker att städa bort

Gamla mejl, onödiga appar och stökiga skrivbord är några saker som kan störa din koncentration och sänka din effektivitet. Så här kan du rensa upp i röran och bli mer produktiv.

Vi blir i snitt störda var tionde minut i ett öppet kontorslandskap. Se därför till att ta bort så mycket som möjligt av det som distraherar dig som du faktiskt kan styra över. Fast Company tipsar om fem saker du kan städa bort direkt för att bli ännu effektivare.

1. Sociala mediekontakter som inte ger dig någonting.

Ofta ‘följer vi någon tillbaka’ för att vara trevlig eller för att vi tror att det kan se bra ut eller vara nyttigt. Men titta över dina kontakter. Du behöver inte följa en avlägsen kontakt som inte ger dig någonting eller konstant matar ut bilder på djur/barn/semester/bilar.

”Får personen dig att skratta eller håller dig uppdaterad? Om du inte kommer på någonting annat än att personen är ‘neutral’ ta bort den. Gör istället plats för konton som överraskar, gör dig glad, underhåller och kommer med relevant information”, säger karriärcoachen Rachel East till Fast Company.

2. Dina egna onödiga sociala medieprofiler.

Sociala medier som Linkedin, Twitter och Facebook är fantastiska kanaler för att promota dig själv men det går inte att vara aktiv överallt. Det finns helt enkelt för många. Förutom de kända jättarna (se ovan) har ju de flesta branscher sina egna nischade sajter. Att ha en ouppdaterad profil du inte använder ger snarare ett intryck av att du är oengagerad än att du är med och har koll på branschen. Satsa på att vara aktiv på en eller två sajter istället. Ta bort ouppdaterade konton om du känner att de är en obligation, snarare än ett nöje.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

3. Gamla mejl. 

Ser du också dina email som privata små berättelser, även när de är jobbrelaterade? Har du också 10 års mejlkonversationer som tar en massa plats på din server?

Tips: Se dina mejl som kvitton. Släng alla spam och nyhetsbrev när du läst dem. Spara konversationer som kan behövas för ditt företag, som protokoll eller avtal – i tre år. Chansen är liten att du kommer behöva dem efter det.

4. Ditt stökiga skrivbord. 

Organiserat kaos? Nej tack. Forskning har visat att vi har svårare att koncentrera oss på en stökig arbetsplats än när den är städad och organiserad.

5. Meddelande-appar.

Facebook-chatten, iMessage, mejl, Slack, intranät, sms och vanliga mejl. Det är lätt att missa viktiga meddelanden om du har får många kanaler att hålla koll på. Bestäm dig för vilken som passar bäst för jobbrelaterad kommunikation och berätta det för dina kolleger och medarbetare. Om någon skickar ett meddelande i en kanal du sällan använder, svara på det och påminn samtidigt om vilken kanal du nu använder för den sortens meddelanden.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Teamutveckling

Smart program för höstens kick-off

Har du nya medarbetare i din arbetsgrupp? Chef har skapat ett schema som passar din kick-off!
Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Verksamhetsutveckling

Ledarskapet – Sveriges digitala försprång

Företagskultur har seglat upp som det främsta hindret för digital transformation, men Sverige har ett försprång internationellt tack vare den svenska ledarskapsmodellen. Det visar en ny stor undersökning i Europa och USA.
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delade på Webbdagarna i Stockholm med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.
Evenemang

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Årets innovativa ledarskap. Hon utformade företagets framtidsstrategi som en rymdresa och hon tog en buddistmunk till hjälp i hälsoarbetet. För Johanna Frelin är kreativitet en del av affärsnyttan.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.
Karriär

Svenskar blir årets unga globala ledare

Två svenskar har utsetts till årets unga globala ledare av World Economic Forum: Claudia Olsson, digital guru och vd för Exponential, samt Nina Rawal, affärsområdeschef inom Life Science på Industrifonden. Därmed gör de sällskap med bland andra Google-grundaren Sergey Brin och Yahoos koncernchef Marissa Mayer, som tidigare fått utmärkelsen.
Evenemang

Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Årets digitaliseringsledare. När världen förändras måste kyrkan följa med. Det insåg Årets Digitaliseringsledare när hon startade chattrum och byggde upp själa­vård på nätet. Numera talar kyrkan med ungdomar på ungdomars vis.
Verksamhetsutveckling

8 tips för exponentiellt ledarskap

När utvecklingen går med exponentiell fart – ni vet, 30 steg där enheten 1 meter dubblas slutar i två och ett halvt varv till månen och tillbaks eller hur det nu var – finns det såklart massor att tänka på som chef.
Hälsa

Medlemskap får dig att träna

Chanserna för att din träning verkligen ska bli av – och att din hälsa förbättras – ökar om du blir medlem på ett gym.
Karriär

Johan T Lindwall: ”Jag står för det jag har gjort”

Han är ny i chefsrollen, men steget till att bli chefredaktör för Svensk Damtidning var inte så långt. Johan T Lindwall har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skriva om kungligheter. Drivkraft? Jakten på adrenalin.
Karriär

Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande "a-spelare" du vet att du är.
Verksamhetsutveckling

”Chefens viktigaste uppgift blir att tillvarata talang”

Tillit, integritet och tids­optimering är tre av chefens nyckelord i digitaliseringen. Få vet mer om det än superrådgivaren Anna Felländer, som säger att ”chefens viktigaste uppgift är att tillvarata talang.”
Hälsa

10 sätt att bli smartare – guide till digital kompetensutveckling

Mer kunskap än någonsin tidigare finns tillgänglig digitalt för den som vill kompetensutveckla sig – allt från inspirationstal till kurser från Ivy League-universitet. Här är ett axplock av vad du kan hitta.