Var tredje svensk avskyr att prata politik på jobbet

Drar du dig för att prata politik i lunchrummet? Du är inte ensam. Var tredje person avskyr nämligen när det samtalsämnet kommer upp, visar en ny undersökning.

Arbetsmiljö
Publicerad

Att valåret i Sverige inte tagit slut har nog inte undgått någon. Men innebär det att politik är ett bra samtalsämne att ha runt fikabordet på jobbet? Nej, det tycker inte alla. En tredje del i Manpowers undersökning ”Work Life” säger att politik är ett mycket dåligt eller ganska dåligt samtalsämne.

Totalt har man ställt frågor till 1 700 personer om deras arbetssituation. I svaren framgår det också att chefer är betydligt mer angelägna än medarbetare att prata politik. Hela 51 procent av cheferna uppgav nämligen att det är bra att samtala om.

”Det är roligt att så många gillar att prata om politik och samhällsfrågor, särskilt med tanke på att det är valår. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att hålla en god ton och att respektera allas olika åsikter och synsätt”, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.

I undersökningen kan man se att, förutom chefer, är unga betydligt mer benägna att prata politik än sina äldre kolleger. Personer som saknar personalansvar drar sig också mer ofta för att prata politik.

Fotnot: Undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under februari–mars 2018. 1 707 personer har svarat på frågan ”Anser du att politik är ett bra eller dåligt samtalsämne på arbetsplatsen?”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden