bilddd

Var tredje svensk avskyr att prata politik på jobbet

Drar du dig för att prata politik i lunchrummet? Du är inte ensam. Var tredje person avskyr nämligen när det samtalsämnet kommer upp, visar en ny undersökning.

Att valåret i Sverige inte tagit slut har nog inte undgått någon. Men innebär det att politik är ett bra samtalsämne att ha runt fikabordet på jobbet? Nej, det tycker inte alla. En tredje del i Manpowers undersökning ”Work Life” säger att politik är ett mycket dåligt eller ganska dåligt samtalsämne.

Totalt har man ställt frågor till 1 700 personer om deras arbetssituation. I svaren framgår det också att chefer är betydligt mer angelägna än medarbetare att prata politik. Hela 51 procent av cheferna uppgav nämligen att det är bra att samtala om.

Läs också: 10 saker du aldrig ska säga på jobbet

”Det är roligt att så många gillar att prata om politik och samhällsfrågor, särskilt med tanke på att det är valår. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att hålla en god ton och att respektera allas olika åsikter och synsätt”, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.

I undersökningen kan man se att, förutom chefer, är unga betydligt mer benägna att prata politik än sina äldre kolleger. Personer som saknar personalansvar drar sig också mer ofta för att prata politik.

Fotnot: Undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under februari–mars 2018. 1 707 personer har svarat på frågan ”Anser du att politik är ett bra eller dåligt samtalsämne på arbetsplatsen?”.

Läs också: 7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige

Relaterade artiklar

bilden134
Arbetsmiljö

8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lätt att slarva bort en duktig medarbetare

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.