Var femte chef ser fördelar med coronakrisen

Samtidigt som coronaepidemin skapar allvarliga problem i arbetslivet, finns också en uppsida. Var femte chef inom samhällsbyggnadssektorn har upptäckt nya möjligheter, visar en undersökning.

Digital utveckling
Publicerad
Person i videomöte som vill krama sina kollegor
”Oro för virus har gjort människor mer måna om varandra”, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Det är Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, som med hjälp av Novus pejlat coronakrisens effekter bland 1700 chefer i samhällsbyggnadssektorn. En tredjedel av cheferna uppger att följderna varit mycket eller ganska stora. Den sociala distanseringen och hanteringen av digitala verktyg hör till det allra svåraste. Att få tekniken att fungera och att leda på distans, utan att träffa medarbetarna ansikte mot ansikte, har långt ifrån alltid fungerat optimalt.

Samtidigt står det klart att var femte chef upptäckt nya möjligheter under krisen, exempelvis via just digitaliseringen. Mötena har blivit effektivare och resor har kunnat undvikas vilket sparat tid, pengar och miljö.

”Det finns också chefer som vittnar om att i dessa speciella tider har deras ledarskap förbättrats och relationer stärkts. Man har tvingats bli tydlig, följa upp individuellt med medarbetarna och oro för virus har gjort människor mer måna om varandra”, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Under coronakrisen har 50 procent av byggcheferna förändrat verksamheten i någon form, det vill säga lagt till eller tagit bort något. I en annan undersökning, genomförd av Ledarna och riktad till chefer i alla branscher, är motsvarande siffra i en snarlik fråga 37 procent.

”Det verkar alltså som att chefer i samhällsbyggnadssektorn har ställt om verksamheten i högre grad jämfört med andra branscher, trots att samhällsbyggnad vanligtvis går sent in i en lågkonjunktur. Det tyder på flexibilitet och anpassningsförmåga i vår bransch”, säger Kajsa Hessel.

Resultat i korthet

  • De flesta chefer i samhällsbyggnadssektorn är påverkade av corona i rollen som chef och ledare. 31 procent i ganska eller mycket stor utsträckning.
  • 4 av 10 chefer tycker det svåraste är hanteringen av nya digitala hjälpmedel och att det inte går att träffa medarbetare i fysiska möten.
  • Var femte chef ser möjligheter i krisen, till exempel digitalisering och effektivare möten.
  • Konkurs och fackliga konflikter oroar ytterst få (2 procent). Det kan jämföras med att tre av fyra chefer i alla branscher tror att det kommer att gå bra för deras verksamhet.

(Byggcheferna/Novus)

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.