Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Tre saker chefen måste lära sig mer om 2017

Hälsa
Publicerad

Vad är det viktigaste för chefen att fördjupa sina kunskaper om under 2017?

Björn Hedensjö: ”Med tanke på de stora samhällsförändringarna just nu skulle jag säga att sådant som digitalisering, robotisering, förändrade arbetslivet och framtidsbranscher är viktigt att läsa på om.” 

Maria Gerlofson: ”Det finns alltid nya teorier och tekniker att lära. Men viktigast tror jag är att förstå och kunna möta hur yngre generationer, och människor som är unga i sinnet, har för krav och förväntningar på ledarskap och organisation. Tyvärr blir stresshantering ännu viktigare att kunna i takt med att allt fler blir sjuka av stress.”

Läs också: Prenumerera på Chefboken – de viktigaste ledarskapsböckerna sammanfattade

Vilka är ni, förresten?

Björn: ”Jag är journalist, författare och snart färdig psykolog med många års erfarenhet som chef. Jag har jobbat på tidningar som DN, Dagens Industri och SvD, först som reporter och senare som chef, men bestämde mig för fem år sedan att sadla om till psykolog.”

”Min bakgrund har gjort mig väldigt intresserad av ledarskapsfrågor, och organisationspsykologi, men jag älskar också att skriva och kommer att fortsätta med det i olika former. Till exempel skriver jag fortfarande i flera tidningar, och har skrivit två böcker, en om sömn och en om stress. Nu bor jag med min familj i Cambridge, USA, och skriver mitt examensarbete i ett forskningsprojekt på Harvarduniversitetet.”

Maria: ”Mina största drivkrafter, enligt olika tester, är nyfikenhet, nyskapande och idealism. Det förklarar att jag har utbildat mig till civilekonom, journalist, dramapegagog, improvisationsskådespelare, coach, stresshanterare och läst mängder om ledarskap och psykologi. Och sedan blandat ihop allt till en egen metod, som ständigt förändras, för att skapa bättre arbetsplatser.”

”Nu driver jag eget företag där jag kan använda alla mina kompetenser när jag utvecklar chefer och grupper. Företaget heter Act and Grow för att jag vet att vi måste träna för att agera på nya sätt för att något nytt ska hända. Tidigare var jag chefredaktör på en tidning som handlade om psykologi och personlig utveckling. Jag har skrivit flera böcker, bland annat Mod – stå upp för dig själv och nu senast Coachboken, tillsammans med Anja Lindberg. Det är en grundbok i hur du kan använda coachning som metod i förändring.”

Läs också: 13 karriärtips du inte visste fanns

Vilken bok borde alla chefer läsa och varför?

Björn: ”Jag är väldigt förtjust i en klassisk ledarskapsbok som heter ’Measure of a Leader’, av Aubrey Daniels. Den är så kraftfullt förankrad i vetenskaplig psykologi att den alltid är aktuell och säger massor om hur bra ledarskap fungerar.”

Maria: ”’Att växa som vuxen’ av Anders Engquist betydde mycket för mig när jag var ny som chef. Böcker som gör att du förstår dig själv och andra är först på listan. ’Tänka snabbt och långsamt’ av Kahneman ger insikter om beslutsfattande, hjärnan och påverkan. Jag använder också mycket från boken ’Byt spår’ av Chip Heath och Dan Heath för att förstå förändring och hur du tar dig själv och andra i mål.”

Läs också: Fem frågor du bör ställa på intervjun

Vad läser du mer än ledarskapsböcker?

Björn: ”Allt möjligt, är en kroniskt nyfiken typ så det blir allt från politiksajter till musikbloggar. Och så läser jag nästan alltid böcker någon halvtimme innan jag somnar, det är min lilla verklighetsflykt. Oftast skönlitterärt men just nu en fackbok om de tidiga upptäcktsresorna till Nordpolen.”

Maria: ”Jag läser DN, än så länge på papper, och mängder av olika artiklar från internationella magasin som delas på nätet. Jag följer också aktuell forskning via Science Daily och liknande nyhetsbrev. Jag läser väldigt mycket facklitteratur i jobbet, så skönlitteratur blir det mest när jag är ledig en längre period. Jag missbrukar även inredningstidningar. Fördelen är att jag blivit väldigt bra på att stalja bostäder inför försäljningar, nackdelen är att familjen är trött på att flytta.”

Läs också: Astra Zenecas vd – en riktig energispruta

Björn, just nu USA-bo – vad säger valet av Donald Trump som president om synen på ledarskap?

”Nu har han ju ännu inte visat rent praktiskt hur han tänker utöva sin makt, men generellt så visar all forskning att ledarskap som baseras på rädsla hos följarna har stora begränsningar. Jag tror inte att han blir omvald om fyra år.”

Maria, du tar också över som redaktör för boksidan i Chef – vilken ledarskapsbok blir mest tongivande under året?

”’Peak’ av forskaren Anders K Eriksson ligger bra till i vårt prestationssamhälle. Den handlar om hur du blir bra på nästan vad som helst. Någon av alla böcker som spanar på framtiden, digitalisering eller innovation blir säkert också stor.”

Missa inte: Gratis semesterlista för jul och nyår

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden