”Teatern gör mig orädd som chef”

Hälsa
Text: Calle Fleur
Publicerad

Varför sysslar du med improvisationsteater?
”Jag ville utveckla mig själv – och våga. När jag började 2008 fattade jag inte vilka fördelar teatern skulle ge mig som chef. Nu, när jag står på något styrgruppsmöte och pratar, känner jag att jag är så mycket bättre på grund av teatern.”

På vilket sätt då?
”Jag är inte rädd för att göra bort mig. Och jag har lärt mig att lyssna och kunna möta konstiga frågor utan att tänka efter. Teatern har lärt mig att inte trycka ner andras idéer, utan att hela tiden bejaka andra och fråga mer.”

Tar du med dig din chefsroll in på teatern?
”Jag tycker att det är kul att spela auktoritära roller. Men det är lättare på teatern än på jobbet. På teatern kan du skrika och till och med slåss, men på jobbet måste du an­­passa dig till yrkesrollen och företagets värderingar.

Vad från teatern har du nytta av i chefsrollen?
”Du lär dig mycket av hur du agerar på teatern, hur din kropp reagerar på olika känslor. Du lär dig känna ditt kroppsspråk, det märks om munnen säger en sak och kroppen en annan. Det försöker jag tänka på när jag jobbar.”

Är svenska chefer dåliga på att vara kreativa?
”Absolut. Arbetet är ofta så uppstyrt, allting handlar om processer och modeller. Teatern lär dig att vara lekfull och närvarande, att fokusera.”

Vad säger dina ­chefskolleger?
”Att jag är galen, att de aldrig skulle ställa sig på en scen, att det verkar läskigt. Chefer är så vana vid att prestera och göra rätt. Som chef får du inte göra fel, du får inte göra bort dig. Många tycker att det är jobbigt att stå på scen utan manus eller kontroll. Jag har inte stött på någon annan chef som håller på med det här.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden