Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Teamarbete – svårare än du kanske tror

Är teamarbete det fulländade sättet att jobba? Först måste man ställa sig frågan: Vad är ett team?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Teamarbete har en stark positiv laddning. Men det finns en övertro på att teamarbete fungerar överallt och i alla sammanhang. Det menar Håkan Sandberg, som i nästan 30 år forskat om teamarbete.

”En vanlig föreställning är att en grupp som arbetar mot ett gemensamt mål är ett team. Det speglar en naiv syn på teamarbete”, säger han.

Det räcker inte att kalla en grupp för team och tro att deltagarna sedan arbetar effektivt tillsammans.

Ett väl fungerande team kännetecknas av tre faktorer:
– Samarbetsvinster.

– Välbefinnande i gruppen.

– Adekvata arbetsuppgifter.

”Kärnan i teamarbete är förmågan att skapa synergieffekt, det vill säga samarbetsvinster, oberoende av de kompetenser som finns i teamet och antalet deltagare. Enkelt uttryckt kan man säga att ett plus ett ska bli mer än två om det är ett fungerande team.”

Under sina år som forskare har han träffat på grupper som kallas team, men där samarbetet varit allt ifrån lysande till katastrof.

”Jag har sett grupper där resultatet av ett plus ett blir minus 15”, säger Håkan Sandberg.

I sin forskning har han också konstaterat att teamarbetet ger samarbetsvinster först när vissa förutsättningar är uppfyllda.

”Att det är ett gott arbetsklimat i teamet är en av de viktigaste förutsättningarna. ”Jag har kommit att använda begreppet ‘samarbetshälsa’ som ett sammanfattande uttryck för de hälsomässiga resurser som påverkas av det intensiva samarbetet i ett team, och samarbetshälsa är samtidigt de hälsomässiga resurser som krävs för samarbetet. Arbetsklimatet har stor betydelse för samarbetshälsan.”

Samarbetshälsa kan bland annat innebära att teamets deltagare ska uppleva samarbetet som meningsfullt, att de känner delaktighet och arbetsglädje och blir rättvist behandlade.

Uppgifterna som gruppen ska arbeta med ska också passa för teamarbete, det vill säga att arbeta i team med uppgiften ska bidra till ökad effektivitet och högre kvalitet .

”Det är lätt att slentrianmässigt tro att alla uppgifter kan utföras av team, men så är det inte. I många sammanhang behöver individer arbeta självständigt, även om de ingår i en grupp som har ett övergripande mål”, påpekar Håkan Sandberg, som varnar för en ´teamifiering´ av hela samhället.

Ytterligare en faktor som påverkar hur teamarbetet fungerar är sammansättningen. Det är en fördel om deltagarna är olika, till exempel när det gäller kompetens, ålder och kön.

”I homogena grupper är det lätt att trivas, kanske alldeles för bra, medan det kan vara svårt att ta fram alla de olika perspektiv som ibland behövs för att lösa komplexa uppgifter.”

När det gäller att skapa rätt förutsättningar för teamarbetet har teamledaren en viktig roll.

”Teamledarens uppgift är att se till att människor kan mötas på ett bra sätt, ge kontinuerlig feedback och vara närvarande. En bra teamledare ska också tåla och våga pröva oväntade tankar och påminna teamet om det uppdrag man har.”

”Det är också viktigt att teamledaren har förtroende för teammedlemmarnas kompetens – han eller hon behöver absolut inte vara ‘bäst’.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden