tarek_malak_finalist
Tarek Malak.

Tarek Malak: ”Ikea försökte värva min personal”

Du rekryterar på ett lite speciellt sätt. Berätta!
”Jag plockar in medarbetare med olika sociala bakgrunder, exempelvis personer med kriminellt förflutet eller äldre med psykiska problem. Människor klarar ofta mer än man anar om man bara ger dem möjligheten. Jobbet hos mig blir som en inkörsport till arbetsmarknaden, ofta blir mina medarbetare rekryterade av andra företag, exempelvis hörde Ikea av sig och ville anställa från oss.”

Hur arbetar du för att få ut mesta möjliga av dina medarbetare?
”Jobbar man med människor som befinner sig på väldigt olika nivåer i sin självutveckling gäller det att hitta gemensamma strategier. Jag jobbar hårt för att alla ska förstå de gemensamma målen. Vi har ett system där jag låter personalen svara på sina egna frågor. Vi jobbar också mycket med gemensamma värdegrunder.”

Tarek Malak, vd, Malak AB utsågs till Årets framtidschef på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”Han har utifrån en tuff bakgrund, med små medel, en stark drivkraft, entreprenörskap och ärlighet både byggt en växande rörelse och genom sitt personliga engagemang gjort skillnad i lokalsamhället.”

Läs mer om Chefgalan och övriga finalister/pristagare på Chefgalans huvudsida.

Du växte upp med en pappa som under långa perioder var arbetslös, deprimerad och som du beskriver hade tappat hoppet. Hur har det påverkat dig?
”Vi var sex syskon och det var tufft. Jag vet hur det är att vara fattig, inte kunna få ett par fotbollsskor. Det hängde på mig att klara mig ekonomiskt.

Läs mer: De blev också Årets Chef – inom kategorierna Årets innovationsledarskap, Årets hälsofrämjande chef och Årets mångfaldschef

Till en början hamnade jag med fel människor, där snabba pengar betydde mycket och där alla tyckte att allt var samhällets fel. Mitt liv vände när jag gjorde värnplikten.”

Se en filmad intervju med Tarek Malak:

Priset delas ut av:
fmk

Prisets syfte: Att belöna en chef som genom sitt ledarskap får yngre människor att utvecklas och tillsammans prestera över förväntan mot ett gemensamt mål.

Se finalisterna i de övriga kategorierna här

Relaterade artiklar

annika_viklund_vattenfall
Evenemang

Annika Viklund: ”Blandning ökar vinsten”

Årets mångfaldschef. Annika Viklund har ökat andelen kvinnliga chefer till 50 procent och fått in flera olika nationaliteter i ledningsgruppen. Hon får med sig med­arbetarna och chefer när hon visar att mångfald skapar kundnytta.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
johanna-frelin_finalist
Evenemang

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Årets innovativa ledarskap. Hon utformade företagets framtidsstrategi som en rymdresa och hon tog en buddistmunk till hjälp i hälsoarbetet. För Johanna Frelin är kreativitet en del av affärsnyttan.
monica_eckerdal_svenska_kyrkan
Evenemang

Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Årets digitaliseringsledare. När världen förändras måste kyrkan följa med. Det insåg Årets Digitaliseringsledare när hon startade chattrum och byggde upp själa­vård på nätet. Numera talar kyrkan med ungdomar på ungdomars vis.
amelia_adamo
Evenemang

Amelia Adamo blev tidningsdrottning genom att lyfta kvinnor

Årets hederspris, Chefgalan. Näsa för affärer och mod att ta nya vägar gjorde henne till tidningsdrottning. Amelia Adamo skapade mediahistoria när hon vågade lyfta fram kvinnor, flickor och tanter.
cilla_benko-2
Evenemang

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, är Årets Chef 2017

Årets Chef 2017. Hon började inom företaget som 21-åring, i dag är hon chef över hela klabbet. Med ledord som förtroende, tydlighet och framåtanda har Sveriges Radios vd Cilla Benkö byggt ett public service-företag som står pall för den digitala utmaningen.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.