Målarfärger

Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.

Forskare har tittat på skillnaden mellan det de kallar ”fixed theory of interest” och ”growth theory of interest” och hur det påverkar kreativiteten. Ju mindre fastlåst du är i tanken om att du är en viss sorts person, till exempel konstnärlig eller vetenskaplig, desto större är möjligheten till integrativt, sammankopplat, tänkande. Det visar en ny studie från Yale-NUS College i Singapore.

Tänk dig att du som arkitekt helt plötsligt lär dig biomimetik eller att en privat­bank lär sig marknadsföring av ett lyxproduktföretag. Det handlar alltså om att gå utanför såväl sin intressesfär som sin egen exper­tis – och att låta olika ämnen korsbefrukta varandra. Studien visar att de som är mindre fastlåsta i tanken kan fånga upp fler stimuli utanför sina egna intresseområden och generera bättre och mer integrerade idéer.

Så vilket nytt ämne – som ligger utanför din intressesfär – ska du ta dig an 2021?

Person som sitter vid sin dator och ser glad ut

Läs också: 5 goda vanor som gör dig mer effektiv (och nej, det är inte yoga)

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
jobbeli
Hälsa

Dränkt i jobb? 5 råd för hur du ska agera

Jobbhögen växer, mötena kallar och att göra-listan tycks aldrig ta slut. Ibland är det lätt att känna sig överväldigad av allt man har att göra. 
gladsommar
Hälsa

9 artiklar du som chef borde läsa i sommar

Här är utvalda lästips som passar extra bra att läsa i solstolen. Glad sommar önskar vi på Chef!

fejka
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delar med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
cocah
Hälsa

Bli din egen coach i sju steg

Du är inte redo, har inte pengar eller vill helt enkelt inte ha kontakt med en professionell coach. Här är sju tips på hur du kan coacha dig själv.