Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.

Hälsa
Publicerad
Målarfärger

Forskare har tittat på skillnaden mellan det de kallar ”fixed theory of interest” och ”growth theory of interest” och hur det påverkar kreativiteten.

Ju mindre fastlåst du är i tanken om att du är en viss sorts person, till exempel konstnärlig eller vetenskaplig, desto större är möjligheten till integrativt, sammankopplat, tänkande. Det visar en studie från Yale-NUS College i Singapore.

Tänk dig att du som arkitekt helt plötsligt lär dig biomimetik eller att en privat­bank lär sig marknadsföring av ett lyxproduktföretag. Det handlar alltså om att gå utanför såväl sin intressesfär som sin egen exper­tis – och att låta olika ämnen korsbefrukta varandra.

Studien visar att de som är mindre fastlåsta i tanken kan fånga upp fler stimuli utanför sina egna intresseområden och generera bättre och mer integrerade idéer.

Så vilket nytt ämne – som ligger utanför din intressesfär – ska du ta dig an härnäst?

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden