argue1

5 sätt för chefen att tackla dåliga löneargument

Snart är det dags för lönesamtal igen. Något många chefer bävar inför. Chef ger dig goda råd för att bemöta de konstiga argument som kan dyka upp.

Artikeln publicerades första gången i Tidningen Chef 2009. Uppdaterades 2019

Två av tre chefer tycker att det är svårt att sätta lön, visar en löneundersökning utförd av tidningen Chef. Många chefer tycker också att det känns olustigt att genomföra lönesamtalen.

En anledning är att det kan uppstå dålig stämning om medarbetarens förväntningar inte stämmer överens med din lönesättning.

Göran Wickström är expert på lönesamtal och har coachat chefer på exempelvis Ericsson, Spendrups och Swedbank. Han känner väl till vilka konstiga argument som kan dyka upp från medarbetarens håll under lönesamtalet.

Här är hans tips på hur du bemöter olika typer av argument:

1. Privata argument

Exempel:
»Jag behöver en redig lön – jag är ju karl i huset och frugan kan ju inte jobba så mycket med tanke på tvätt och städ.«

Så gör du: Även om argumentet inte håller, så bemöt det med respekt och visa att du förstår medarbetarens situation. Men sedan kan du visa förvåning och fråga »Varför tar du upp det här nu? Vi bygger ju lönen på vad du har presterat under året. Kan vi lägga din privatekonomi åt sidan och diskutera din prestation i stället?«

2. Motivationsargument

Exempel: »Jo, chefen…Nu får jag ju lön för 70 procent av min kapacitet… det skulle vara kul att kunna jobba 100 procent av min kapacitet.«

Så gör du:
När du berättar vilken lön du kommit fram till, måste du också vara tydlig i din motivering. Om medarbetaren protesterar, var tydlig med att du känner dig säker och står för din bedömning. Men fråga: »Vad är det i min motivering som inte stämmer, tycker du?« Resonera också kring varför medarbetaren inte känner sig motiverad på jobbet. Fråga: »Vad fick dig att börja jobba här?«. Då kan den anställde börja fundera över vad det är med jobbet som han gillar. Rikta också samtalet framåt. Visa vilka bitar medarbetaren behöver jobba på för att han ska ha chans till höjd lön.

lamnaintervju

Läs också: 5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

3. Jämförande argument

Exempel: »Mina kompisar tjänar mer än jag.«

Så gör du: Det bästa är att ha ett förberedande lönesamtal för hela din grupp där du förklarar de generella riktlinjerna för de individuella lönesamtalen. Berätta att det inte är någon idé att medarbetarna jämför sig med andra, eftersom lönesättningen är individuell och baseras på prestation. I det förberedande samtalet kan du också visa statistik på hur lönerna ser ut, både inom företaget och i er bransch. Då har du hållbara argument om medarbetaren sedan börjar jämföra sin lön med andras.

4. Ålder/lång erfarenhet

Exempel: »Jag har ju jobbat här så länge.«

Så gör du: Förklara i det förberedande lönesamtalet för gruppen att man inte längre får löneförhöjning baserat på ålder eller antal år i företaget. Så fungerade lönesättningen för cirka 40 år sedan, men nu har systemet förändrats.
Lönen baseras i stället på fyra faktorer: kompetens, ansvar, komplexitet och utbud/efterfrågan i branschen.
Sannolikheten är stor att medarbetaren har större kompetens om han/hon är mer erfaren, men det behöver inte vara så.

5. Hurra! Jag är så duktig

Exempel: »Jag jobbar alltid över, därför ska jag ha högre lön.«

Så gör du: Berätta att du redan har vägt in det i din bedömning. Förklara att det inte är ett lönekriterium att jobba över. Det kan vara så att medarbetaren arbetar ineffektivt, och att det leder till övertidsjobb.

6. Angripande

Exempel: »Du är inte här på dagarna. Du vet inte vad jag gör!«

Så gör du: Gå inte i försvarsposition utan låt medarbetaren berätta mer om vad han/hon gör. Styr återigen in samtalet på lönekriterierna och din bedömning av medarbetarens prestation. Ställ också en retorisk fråga: »Om du var chef och jag medarbetare, hur skulle du göra?« Ibland kan det höja samtalet till en högre nivå om medarbetaren får chans att reflektera över din situation.

deal-2

Läs också: 5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

Relaterade artiklar

bastbetald
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en fet månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige just nu.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
lonera13
Motivation

Forskning: Orättvis lön på jobbet – förödande för motivationen

Chefens förmåga att sätta en rättvis lön är avgörande för medarbetarnas motivation – viktigare än lönen som sådan, visar forskning.
deal-2
Sätta lön

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 stycken vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.
uddalonesattning
Sätta lön

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

graffe-3
02:04 min
Sätta lön

Siffror: Så många chefer är obekväma – inför lönesamtalet

Video + Text En tredjedel av alla chefer saknar tydliga riktlinjer för hur lönen ska sättas. Fyra av tio känner sig obekväma inför vårens lönesamtal, visar Chefs undersökning. ”Här vilar ett stort ansvar på högsta ledningen”, säger Peder Bertilsson, lönestrateg hos Ledarna.