Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Tacka corona för att man slipper nätverka”

Coronaviruset har på ett effektivt sätt satt stopp för allt nätverkande – och tur är väl det, tycker Chefs krönikör Per Grankvist.

”Nätverkande” är ett av svenskans sakligaste och torftigaste substantiv. Det är ett ord utan inneboende laddning, en aktivitetsbeskrivning av samma sakliga snitt som ordet ”samlag”. Det är något vuxna håller på med – så mycket förstår man – men ordet hjälper inte en oinvigd att förstå syftet. Är det därför många är dåliga på det?

Här vill jag understryka att det också finns stora skillnader mellan samlag och nätverkande. Den mest uppenbara är att ganska snart efter att man inlett ett samlag framgår poängen med den aktiviteten, medan nätverkandet kan förbli poänglöst under många år. (Kanske är det förklaringen till att en del främst ser nätverkande som en metod för att så småningom inleda samlag? Är det aktivitetens handfasta begriplighet de söker?)

Hursomhelst. Själv har jag alltid hatat nätverkande. Jag trodde länge att det hade att göra med att jag inte tycker om människor – vilket varit lite av en nackdel för mig i sociala sammanhang. Så slog det mig att det var det aktivitetens meningslöshet som jag inte tålde.

Om du inte har ett tydligt syfte med nätverkandet, vad är då poängen? Att mingla på en branschkongress i Singapore är meningslöst om du inte har en idé om varför du gör det. Allt du får med dig hem är 57 visitkort. För att veta om du nätverkar med någon du kan ha nytta av måste du dessutom kunna hålla käften för att kunna skapa en bra relation. (Också bra grej för att inte få virus!)

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Jag nätverkar nu som ett effektivt sätt att underhålla relationen med människor jag inte orkar äta en hel lunch med. Förvånansvärt ofta leder det dock till fördjupade relationer.

Ju mer chef du är, ju viktigare är det att kunna låtsas som att du är kompis med människor du inte alls är kompis med. Detta är som bekant ännu viktigare utanför Sverige. Du förväntas säga snälla saker, dricka lustiga drinkar, äta mat någon annan beställt, skratta åt konstiga skämt, hålla sig relativt nykter och försöka undvika att visa sitt könsorgan. Lite som att vara på dejt, alltså. Och precis som på en dejt förväntas du att intressera sig för den andre.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

Uppgiften är att ställa en intressant fråga, och sedan lyssna. Att fråga vad de brinner för är klassisk öppningsfråga, att fråga vad de egentligen är bra på är en annan (med rätt tonfall!). Är du likt mig är en småtrist typ är det ännu viktigare att lära sig ställa breda, öppna och nyfikna frågor, i rent självförsvar.

”What’s your passion?!?” frågade en amerikansk dam mig en gång. Jag förklarade att som journalist är jag snarare saklig än passionerad, och returnerade frågan. Hennes svaret var oerhört intressant och upptog resten av kvällen. Det var så jag upptäckte att vi hade flera saker gemensamt. Bland annat att vi båda fruktade att jag var tråkigt middagssällskap. Jag fick inte en syl i vädret och ville inte ha det.

Per Grankvist är grundare och chefredaktör för Vad Vi Vet.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.
cissielwinfitbit
Krönikor

Cissi Elwin: ”Min fitbit frågar om jag är en supermänniska”

Cissi Elwin skriver om sin nya besatthet: promenader.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visuell härskarteknik”

”När min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist i sin nya krönika. 
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi rev ner sidorna och började om”

Vi hade planerat ett vanligt nummer av tidningen och var nästan klara, berättar Chefs vd Cissi Elwin. Men så kom corona. Och den planerade tidningen fick rivas ner och blev till ett specialnummer om chefens svåra läge just nu: att leda i kris.