Ta vara på idéerna

Motivation
Text: Redaktionen
Publicerad

På Väderstad-Verken sprutar medarbetarna ur sig idéer till förbättringar. Nyckeln är att alla förslag, stora som små, belönas lika, tror Rune Syvén, chef för kvalitetsutveckling.
Sedan år 2000 har Väderstad-Verken fått in över 15 000 idéer och över 11 000 har blivit verklighet.
Rune Syvén, chef för kvalitetsutvecklingen på Väderstad-Verken, tror att inställningen till idéarbete är en viktig förklaring till att företaget har lyckats så bra.
»Många företag förväntar sig att medarbetarna ska komma med revolutionerande förslag, men rynkar på näsan åt idéer som kan leda till små förbättringar. Då är det kanske inte så konstigt att förslagslådan gapar tom.«
Väderstad-Verken har anammat en annan filosofi: Ingen idé är för obetydlig för att bli tagen på allvar. Även små förbättringar kan på lång sikt få stor betydelse, vare sig det gäller produkter, arbetssätt, kundnytta, säkerhet, logistik eller något annat. Och alla godkända förslag belönas. Inspiration är hämtad från den modell för idé- och kvalitetsarbete som Toyota har utvecklat.
Företaget, som är familjeägt och har sitt namn efter östgötska Väderstad där moderfabriken ligger, tillverkar jordbearbetningsmaskiner som harvar, såningsmaskiner och liknande.
Väderstad-Verken började arbeta med förslagsverksamhet som ett led i kvalitetsutvecklingen för tio år sedan. I dag är den en naturlig del i det dagliga arbetet och har till och med fått ett eget namn, Vikkis, som utläses Väderstad idé, kvalitet och kompetensutveckling i samverkan.

Alla genomförda förbättringsförslag belönas med 300 kronor. Och många bäckar små blir som bekant en stor å. I fjol delades 607 000 kronor ut i belöningspremier.
Förslagslådan har ersatts av en databas på företagets intranät där alla kan följa varje steg i förslagsprocessen. Alla avdelningar har en dator där var och en kan lägga in sina idéer, eller Vikkisar som man säger här.
Det kan till exempel handla om att det drar kallt från ytterdörren när man står vid datorn.  Förslaget kan vara att man kan sätta upp skärmar för att minska draget.
Alla de 350 medarbetarna i produktionen ingår i ett Vikkis-lag. Laget träffas minst var tredje vecka för ett möte. Inför mötet går lagledaren igenom alla nya förslag, både från medarbetare i det egna laget och från andra. Därefter diskuterar laget förslagen och ger sina synpunkter.
»Lagledaren är en viktig person i idéarbetet. Det kommer flest idéer från de lag där ledarna är engagerade, prestigelösa och duktiga på att bejaka medarbetarnas kompetens«, säger Rune Syvén.
Nästa steg i Vikkisprocessen är att lagledarna gemensamt granskar förslagen och lagens ställningstaganden. Lagledarna beslutar sedan vilka förslag som ska godkännas, underkännas eller lämnas vilande. Besluten ska åtföljas av en motivering. Det är viktigt att förslagsställarna och laget får snabb feedback. Lagledarna ser också till att förslaget lagras under rätt kategori i databasen.

Vissa förslag har lagledarna inte befogenheter att besluta om, till exempel för att de kräver en stor investering. Då går förslaget på remiss till ansvariga inom ledningsgruppen som fattar det slutgiltiga beslutet.
Det är alltid lagen som belönas och för varje godkänt förslag får laget 100 kronor.
När ett förslag har godkänts ska det åtföljas av en preliminär plan för genomförande. Senast 15 dagar efter ett godkännande ska laget få del av planen.
Uppdraget att verkställa förslaget kan antingen gå tillbaka till laget, till en annan person eller avdelning som berörs eller till Vikkis Support, en särskild grupp på underhållsavdelningen.
När förslaget är genomfört betalas nästa belöning, den här gången 200 kronor. Stort som smått belönas lika mycket.
»Risken är annars att vi hamnar i det dilemma som en del andra verkstadsföretag brottas med: långdragna och kostsamma processer om upphovsrätt och ersättningar mellan företag och enskilda medarbetare.«
Belöningarna betalas ut två gånger om året. Vikkispengarna kan antingen fördelas inom laget eller, om minst två tredjedelar av laget vill, sparas till en gemensam aktivitet, till exempel en studieresa.
»Eftersom det inte blir någon skatt då blir summan större. Samtidigt får man en gemensam upplevelse och kan ha trevligt tillsammans«, säger Rune Syvén.
En belöning på 300 kronor för en genomförd idé kan låta lite. Men tanken är att det ska komma många förslag.
Under den senaste perioden fick var och en i det lag som lagt flest förslag 2 500 kronor.Och för varje satsad krona i form av belöningar och arbetstid får företaget 3,50 tillbaka, räknat på en treårsperiod.
Ett vinn-vinnkoncept som heter duga.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden