Våga ta plats: 4 råd ingen ung chef kan vara utan

Supertalangen Emma Claesson, HR-chef på SSAB, utnämndes till Årets unga chef på Chefgalan 2014. Nu ger hon sina bästa tips till andra unga chefer om hur de ska lyckas ta för sig mer och utvecklas i karriären.

Karriär
Text: Calle Fleur
Publicerad
Våga utmana dina rädslor – och testa nya idéer. Emma Claesson, Årets unga chef 2014, ger sina bästa tips till unga chefer.

Emma Claesson, HR-chef på SSAB, utnämndes till Årets unga chef på Chefgalan 2014. 1 oktober byter hon bransch och påbörjar ett jobb som personaldirektör på teknikkonsultföretaget ÅF.

Chef ställde några snabba frågor till Emma Claesson:

Hur har priset som Årets unga chef påverkat ditt 2014?
”Det var en positiv kick, en vitamininjektion för både mig och mitt HR-team efter några års hårt arbete. Jag hoppas även att priset har spridit ett välförtjänt ljus över stålbranschen och ingjutit självförtroende i HR som funktion”, säger Emma Claesson och fortsätter:

”Ett halvår efter utnämningen är precis den jag var och gör i stort sett samma saker som jag gjorde tidigare. Men tack vare tidningen Chefs utnämning har jag fått exponering och bekräftelse på att det gör skillnad och att jag kan bidra till att fler unga chefer får kraft och mod. Det är en oerhört häftig känsla!”

”Våga trotsa dina rädslor och bevisa för dig själv och din omvärld att det omöjliga visst är möjligt.”

Vilka är dina främsta råd till unga chefer som vill våga ta för sig mer?
1) Låt inte dina rädslor stoppa dig. Tvärtom: Våga trotsa dina rädslor och bevisa för dig själv och din omvärld att det omöjliga visst är möjligt. Lyssna på din inre röst och våga lita på din inre styrka!

2) När du vågar hoppa på en ny, utmanande roll är det viktigt att du ställer tydliga krav på stöd från din närmaste chef och omgivning. Det kan vara kolleger, andra interna och externa nätverk och gärna en extern mentor.

3) Rusa inte för fort. Ta tid och lyssna på de som har mer erfarenhet och visa förståelse för den historia och etablerade kultur som finns i det företag där du verkar. Det är klart att det är viktigt att utmana gamla sanningar, men med en lagom portion ödmjukhet ökar sannolikheten att du lyckas i längden. En viktig framgångsfaktor för mig har just varit förmågan att kunna hantera balansen mellan gammalt och nytt: Snabb förändringstakt kontra involvering och effektivisering kontra utveckling.

4) Testa nya idéer. Så länge du ger dig själv utrymme att testa nya idéer och visar dig själv och din omgivning att det är okej att misslyckas – och även sprider den kulturen i din organisation – så har du goda förutsättningar att lyckas långsiktigt. Karriären och livet är ju inte en spikrak väg! Det ska vara lite kringelikrokigt och kännas lite tufft för att det ska vara ‘på riktigt’”.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.