Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Studie: Helt avgörande att chefen tar sextrakasserier på allvar

Som chef har du ansvar för att er arbetsmiljö är inkluderande och trygg. Nu visar en studie att en chefs inställning till sextrakasserier sprider sig till medarbetarna.

Arbetsmiljö
Publicerad

För ett år sedan rasade metoo-debatten världen över och avslöjade missförhållande på svenska arbetsplatser inom de flesta branscher. Nu har många företag börjat rannsaka sig och sin företagskultur – vilket Chef skrivit om nyligen.

Men hur stor roll spelar egentligen chefen? Det har tre forskare vid Stanfords universitet tittat närmare och kommit fram till att chefens inställning påverkar medarbetarna mer än man tidigare kunnat visa.

Genom att tydligt kommunicera att sexuella trakasserier är oacceptabelt på arbetsplatsen och en högt prioriterad fråga sänds signaler till personalstyrkan. Du berättar att ett sådant beteende får konsekvenser – vilket gör att klimatet blir mindre tolerant för sextrakasserier.

Studien visar dock att om chefen inte tar frågan på allvar utan är mer likgiltiga främjas en kultur där sextrakasserier blir vanligt förekommande. Men om chefen tar det på allvar kommer det smitta av sig på resten av organisationen, som kommer se allvarligt på frågan.

Forskarnas tips till chefer:

  • Visa med all tydlighet att du inte accepterar sextrakasserier
  • Gå från ord till handling
  • Var transparent du kan under en utredning

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden