respekt-2

Studie: Helt avgörande att chefen tar sextrakasserier på allvar

Som chef har du ansvar för att er arbetsmiljö är inkluderande och trygg. Nu visar en studie att en chefs inställning till sextrakasserier sprider sig till medarbetarna.

För ett år sedan rasade metoo-debatten världen över och avslöjade missförhållande på svenska arbetsplatser inom de flesta branscher. Nu har många företag börjat rannsaka sig och sin företagskultur – vilket Chef skrivit om nyligen.

Men hur stor roll spelar egentligen chefen? Det har tre forskare vid Stanfords universitet tittat närmare och kommit fram till att chefens inställning påverkar medarbetarna mer än man tidigare kunnat visa.

rusta1

Läs också: Så byggde Rusta en lyckad företagskultur

Genom att tydligt kommunicera att sexuella trakasserier är oacceptabelt på arbetsplatsen och en högt prioriterad fråga sänds signaler till personalstyrkan. Du berättar att ett sådant beteende får konsekvenser – vilket gör att klimatet blir mindre tolerant för sextrakasserier.

Studien visar dock att om chefen inte tar frågan på allvar utan är mer likgiltiga främjas en kultur där sextrakasserier blir vanligt förekommande. Men om chefen tar det på allvar kommer det smitta av sig på resten av organisationen, som kommer se allvarligt på frågan.

Forskarnas tips till chefer:

  • Visa med all tydlighet att du inte accepterar sextrakasserier
  • Gå från ord till handling
  • Var transparent du kan under en utredning

Chef Webbkurser: Sexuella trakasserier – chefens ansvar

Relaterade artiklar

laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
nyttjobb-4
Arbetsmiljö

6 avgörande områden för en god arbetsmiljö

Arbetsmiljöveckan är i full gång och hashtaggen #arbetsmiljö trendar på Twitter. Frågan om arbetsmiljö rymmer livsviktiga områden som stress, arbetsbelastning och säkerhet. 
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.