Studie: Helt avgörande att chefen tar sextrakasserier på allvar

Som chef har du ansvar för att er arbetsmiljö är inkluderande och trygg. Nu visar en studie att en chefs inställning till sextrakasserier sprider sig till medarbetarna.

Arbetsmiljö
Publicerad

För ett år sedan rasade metoo-debatten världen över och avslöjade missförhållande på svenska arbetsplatser inom de flesta branscher. Nu har många företag börjat rannsaka sig och sin företagskultur – vilket Chef skrivit om nyligen.

Men hur stor roll spelar egentligen chefen? Det har tre forskare vid Stanfords universitet tittat närmare och kommit fram till att chefens inställning påverkar medarbetarna mer än man tidigare kunnat visa.

Genom att tydligt kommunicera att sexuella trakasserier är oacceptabelt på arbetsplatsen och en högt prioriterad fråga sänds signaler till personalstyrkan. Du berättar att ett sådant beteende får konsekvenser – vilket gör att klimatet blir mindre tolerant för sextrakasserier.

Studien visar dock att om chefen inte tar frågan på allvar utan är mer likgiltiga främjas en kultur där sextrakasserier blir vanligt förekommande. Men om chefen tar det på allvar kommer det smitta av sig på resten av organisationen, som kommer se allvarligt på frågan.

Forskarnas tips till chefer:

  • Visa med all tydlighet att du inte accepterar sextrakasserier
  • Gå från ord till handling
  • Var transparent du kan under en utredning

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden