Tre av fyra tjejer vill ha en ledarroll enligt en undersökning av Plan International.

Studie: 3 av 4 tjejer vill bli ledare

En ny internationell undersökning genomförd av organisationen Plan visar att 3 av 4 flickor vill ha en ledarroll i framtiden. Samtidigt saknas kvinnor helt i ledningen på 1 av 4 företag.

Genom enkäter och fokusgrupper har Plan International kartlagt flickors och unga kvinnors inställning till ledarskap. 10 000 tjejer i åldern 15-24 år från 19 olika länder världen över – däribland Sverige, USA, Indien, Sydsudan och Peru – har deltagit, och studien visar att 76 procent av de tillfrågade har som mål att ta sig an en ledarroll i samhället eller arbetslivet. Detta trots att de är väl medvetna om den diskriminering som kvinnliga ledare kämpar mot dagligen.

Bland de intervjuade uppger 60 procent att kvinnliga ledare antagligen måste arbeta hårdare än manliga dito för att få respekt, och hela 78 procent tror att kvinnliga ledare behandlas sämre på grund av sitt kön. Bland de 500 svenska deltagarna är siffrorna ännu högre – 68 respektive 94 procent. Och pessimismen är på många vis välgrundad; Fortfarande är bara 24 procent av världens parlamentariker kvinnor, och ett av fyra företag saknar helt kvinnor i sina ledningsgrupper.

Mest oroväckande är kanske att uppfattningen att kvinnliga ledare möter motstånd var starkare hos de som redan haft viss erfarenhet av att leda. I takt med att de blir äldre hämmas flickorna av vetskapen att kvinnliga ledare diskrimineras, av bristen på kvinnliga förebilder och ojämlika könsroller med djupa rötter.

ojamlikhet

Läs också: Var fjärde kvinna upplever ojämlikhet – på sitt jobb

Samtidigt är länder med kvinnliga ledare mer jämlika, uppvisar större ekonomisk framgång, mindre korruption och bättre livskvalitet för invånarna. Plan International menar därför att uppmuntran till kvinnligt ledarskap mycket väl kan vara en del av det paradigmskifte som behövs för att FN:s globala hållbarhetsmål ska uppnås. Utbildning, synliggörande av trakasserier och våld mot kvinnor och tidigt jämställdhetsarbete som bryter begränsande könsroller identifierar Plan International som vägen framåt.

”Att flickor och kvinnor deltar i beslutsfattande är avgörande för att samhället ska ta tillvara på deras intressen och få en mer hållbar utveckling. Trots det är flickor fortfarande extremt underrepresenterade i beslutsfattande positioner. Vi måste öka takten för att ge flickor och kvinnor samma möjligheter att bli ledare som män”, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Relaterade artiklar

petter_stordalen_almedalen
Hållbarhet

11 lärdomar från Stordalens succésamtal

TV + Text. 300 personer i en knökfull lokal – och 500 till utanför som förgäves väntade på att få komma in. Alla kom för att höra Petter Stordalen, Almedalens okrönte kung, i ett inspirerande samtal med Cissi Elwin på Chefs scen. Se samtalet i sin helhet här.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
mangfald-3
Arbetsrätt

Arbetsgivare diskriminerar vid rekrytering

Forskning. Rekryterare väljer bort personer med utländskklingande namn. Det visar ny forskning från Linnéuniversitetet som pekar på fyra faktorer som kan minska diskrimineringen.
future-175620_640-kopia
Hållbarhet

Har du vad som krävs för att leda framtiden?

Släpp kontrollen till tekniken och låt de unga visa vägen. Det är några av guldkornen Chef har plockat ur Ledarnas nya rapport om framtidens ledarskap.
karljohanpersson-3
Hållbarhet

Näringslivstoppar samverkar för hållbarhet

Så ska H&M, Ericsson och Volvo samarbeta för att förbättra sitt globala hållbarhetsarbete.