Mia Malmenäs, Mapi
Mia Malmenäs lyfter sin egen och organisationens kompetens med en Executive MBA. Foto: Martina Huber

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Fler idéer leder till bättre kunderbjudanden. Nya kunskaper kommer till nytta direkt när företaget nu ska smälta in i en ny koncern.
”Genom Executive MBA-utbildningen har jag fått kunskap om HR, ekonomi och strategi som gör att jag kan bygga en stark affärsplan och sälja in den till ledningen”, säger Mia Malmenäs.

Som undersköterska på akuten på ett av Stockholms stora sjukhus var hon van vid snabba ryck och blev bra på att bemöta människor. Erfarenheten kommer till nytta i hennes nuvarande roll som team director.
”Ja, empatiska chefer är ju det nya” säger Mia Malmenäs och skrattar lite innan hon fortsätter:

”Jag fick lära mig att prata med människor om saker som inte alltid är så roliga, och göra det på ett sätt som når fram. Att vara undersköterska handlade mycket om att lära sig förstå människor, vilket hjälper mig i mitt chefskap. Jag jobbar med experter och måste vara lyhörd för deras åsikter, men samtidigt måste jag förstå vad kunden vill ha.”

Vill du vidare i karriären? Här är Mias tips

Viljan att lära nytt har tagit Mia Malmenäs vidare i karriären. Med en Executive MBA kommer hon upp ytterligare en nivå. Här är hennes karriärtips:

Jag har alltid satt upp målbilder och sedan frågat mig: Vad behöver jag för att ta mig dit? Innerst inne vet man vad man behöver, men man måste ta sig tid att tänka efter. Var finns dina svagheter? Vilka styrkor har du? Sedan gäller det att lära det man behöver.

Jag har haft nytta av att vara mentor. Att vara mentor är att lyssna och man får en diskussionspartner och nya infallsvinklar.

Var nyfiken! Hitta viljan att ständigt lära mer.

Dela med dig av det du har.

Mia Malmenäs arbetar som team director på Mapi Sweden AB, ett så kallat CRO-företag (contract research organization) som säljer tjänster till forskning och läkemedelsindustrin. Det innebär bland annat att hon ansvarar för strategi, budget, planering, kundkontakter och försäljning. Ibland går hon in som expert/senior lead i olika projekt. Just nu arbetar hon också med integreringsprocessen efter att Mapi blivit uppköpta av Icon, en större internationell koncern. Samtidigt går hon Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet.

Hur hon hinner? Ja, 40-timmarsveckor är bara att glömma, men barnen är vuxna, och hemma finns en make som uttryckligen sagt att han stöttar henne om hon vill göra karriär. Det vill hon.
”Jag har alltid satt upp mål, och utifrån det har jag tänkt på vad jag behöver för att komma fram till målet. Ibland har jag behövt kunskap i arbetsrätt. Vid andra tillfällen har jag behövt gå en ledarskapskurs. Jag har alltid velat utveckla mig och alltid tyckt om att studera.”

Läs också: Koncernchefen om sin Executive MBA: ”Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet”

Ja, efter 15 år på akuten började Mia Malmenäs känna sig mätt på att aldrig hinna med patienterna. Det var dags att gå vidare. Hon utbildade sig till biostatistiker och påbörjade en karriär inom läkemedelsindustrin. Några år som statistiker följdes av ett antal chefsroller.

Viljan att lära nytt och utvecklas har löpt som en röd tråd genom karriären. Denna röda tråd ledde fram till Executive MBA. Mias dåvarande arbetsgivare sa ja till att bekosta utbildningen. Men så hände något.
”Jag blev kontaktad av en rekryterare som erbjöd mig mitt nuvarande jobb. Jag tog jobbet och ett villkor för att tacka ja var att jag fick gå programmet. Hade jag inte fått det hade jag nog inte tagit jobbet. Min nuvarande arbetsgivare sa ja och tog över kostnaden. Jag började kursen medan jag var kvar på mitt gamla jobb.”

Läs också: Utbildningen ger tid till reflektion: ”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”

För Mia Malmenäs innebär Executive MBA-utbildningen personlig utveckling och nya kunskaper – något som arbetsgivaren har direkt nytta av.
”Utbildningen och jobbet går i varandra hela tiden. Vad är jobb och vad är studier? Jag anpassar studierna till verksamheten här på företaget. Varje uppsats jag skriver utgår från vår verksamhet och ger något tillbaka till företaget. Jag har till exempel skrivit om ny affärsverksamhet och integreringen av den. Programmet gör också att jag kommer fram med bättre idéer som jag kan sälja in hos ledningen.”

Maxa utfallet av en Executive MBA

Mia Malmenäs har tips till arbetsgivare som låter chefer gå ett Executive MBA-program. Så här kan också arbetsgivaren få ut mesta möjliga av kompetenshöjningen

  • Utmana oss som går Executive MBA. Tänk strategiskt så att de nya kunskaperna inte bara används inom bekvämlighetszonen. Om man tänker utanför boxen växer alla mer.
  • Skicka med frågor. Vi har underbara lärare och handledare. Vi som går utbildningen får ett fantastiskt nätverk. Det finns så mycket kompetens att ta tillvara inom utbildningen.
  • Bolla idéer med oss. Jobba med oss och utnyttja att vi kan göra en djupdykning inom olika områden.
  • Ta vara på uppsatser. Spåna tillsammans med oss och se om vi kan sätta tänderna i något som kommer till nytta för företaget.
  • Använd våra kunskaper. Vi som går kursen har också ett ansvar att ställa krav och säga till själva om kunskaperna inte används. Meningen med utbildningen är att ge utveckling för hela företaget.

Inte minst nu, när Mapi integreras i en ny koncern, kommer de nya kunskaperna väl till pass.
”När vi blev uppköpta gick jag igenom de nya ägarnas årsredovisning som inkluderade kommande satsningar och verksamhetsplan. Jag läste om allt från deras kundkrets och service till affärsstrategier. Jag kunde förstå vad som fanns bakom dessa siffror och ord. Vilket gjorde att jag förstod varför de köpt just oss och det kunde jag förmedla till medarbetarna. Det hade jag aldrig förstått utan EMBA:n.”

Läs också: Internationella karriären tog fart: ”Executive MBA-utbildningen gav en enorm skjuts”

Och utan adrenalinkickarna på akuten hade Mia kanske inte varit där hon är idag.
”Adrenalinkickarna ger energi som gör att man fokuserar där och då. När jag sedan blev biostatistiker kunde jag omvandla den förmågan till att lösa problem. Då förstod jag att man inte är statisk som människa. Man utvecklas. Hela tiden!”

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Johan Lembke, SBS Executive Education, Stockholms universitet
executive@sbs.su.se

Läs också: ”Utbildningen ger mig nya tankar och aha-upplevelser”

Text: Annika Hällqvist

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms Universitet. Executive MBA-programmet som ges här har utsetts till Sveriges bästa Executive MBA-program fem år i rad (Eduniversal ranking). Det är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
SBS Executive MBA fokuserar extra på skandinaviska förhållanden, har undervisning främst på svenska och ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Goran Cosic, Thomas Cook
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Min historia har format mig som ledare”

I mötet mellan ny kunskap och mänskliga erfarenheter växer sig ledarskap och företag starka. Det ser Goran Cosic på Thomas Cook när han nu studerar en Executive MBA. ”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”, säger han.
Hannele Arvonen, koncernchef Setra Group
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet”

Framtidsfrågorna ställer nya krav på ledare. Hannele Arvonen, koncernchef på Setra Group, rustar sig med en Executive MBA. ”Det är bra för mig och bra för företaget. Jag vill att fler inom Setra får och tar den här möjligheten”, säger hon.
Lowina Lundström, Ellevio
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
caroline-lundgren-brandberg
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Här får jag nya tankar och aha-upplevelser”

Konkret kunskap, vidgade perspektiv och många aha-upplevelser. Caroline Lundgren Brandberg ser Executive MBA-programmet som början på något nytt – och vill jobba där affärstänk möter hållbarhet.

byrajobb
Karriär

Därför ångrar många att de tackade ”ja” till nya jobbet

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan häcken. Det visar en ny jobbundersökning som pekar ut orsakerna till att man inte trivs på sitt nya jobb.
svenskachefer-2
Karriär

Därför dissar svenska chefer – sitt eget cv

Många chefer karriärresor stoppas av ett för svagt CV. Det uppger cheferna själva i en ny Sifo-undersökning.
lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
jennytopp
Långläsning: Karriär

Spotifychefens livskris – mitt under drömkarriären

På bara några få år har hon gjort kometkarriär. I dag är Jenny Hermanson nordisk vd för Spotify och utmärkelserna duggar tätt. Men mitt i drömmen drabbades hon av en stor livssorg då hennes mamma blev sjuk i alzheimer endast 50 år gammal.

myter
Karriär

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om gigekonomin. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

nyajobb-2
Karriär

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.
djursholm
Långläsning: Beslutsfattande

Här är orterna som skapar flest toppchefer

Var i landet är jordmånen bäst för framtidens framgångsrika chefer? Chef gav sig ut i den svenska geografin och fann överraskande svar.

chefen123
Karriär

Den ”ofrivilliga” chefen – som nu leder 1000 personer

Att bli chef fanns inte på kartan. För läkaren Carolina Samuelsson var forskning och patientkontakt det väsentliga. Nu leder hon en av Sveriges största universitetskliniker med över tusen anställda.