Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa.
Samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen.
”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Lowina Lundström, Ellevio
Foto: Martina Huber

Sällan har en tuff utbildning kommit så vältajmat. Lowina Lundström, idag Senior Vice President Customers på Ellevio, hade i många år haft en Executive MBA med i sin utvecklingsplan. Men det blev aldrig rätt läge.

Så, i väntan på försäljningen av den division på elföretaget Fortum som hon ingick i, saktade jobbtakten ner. Äntligen lite tid också till studier.

I augusti 2014 började hon Executive MBA-programmet vid Stockholm Business School på Stockholms universitet.
”Och i september drog försäljningen av bolaget igång… Det blev galet. Vi skulle kartlägga allt, skaffa koll på varenda siffra. Samtidigt som jag började utbildningen. Men det visade sig vara ett lyckokast!”

Lowina Lundström, Senior Vice President, Customers på Ellevio, hade flera chefer som sagt att hon borde gå en Executive MBA.
”När jag väl kom till skott var det starkt pådrivet av min vd Johan Lindehag. Det är oerhört viktigt att ha en intern sponsor, allra helst vd:n, när man ska gå programmet.”

Foto: Martina Huber

Upplägget av Executive MBA-programmet gick att använda nästan rakt av i den process som det nya bolaget Ellevio behövde gå igenom. Ledarroller, organisation, marknad, produktion – Lowina Lundström hittade användbara kunskaper i allt från föreläsningar och gruppdiskussioner till kurslitteratur.
”Jag kunde använda all kompetens jag fick med programmet i den omvandling vi gjorde i bolaget. Utbildningen blev därför ingen belastning, utan istället en enorm skjuts! Som i juni 2015, när vi läste kurser i omvärldsbevakning och strategi – precis när vi skulle göra det på Ellevio. Jag kunde använda all kompetens och kunskap på en gång.”

Sånt som de annars hade behövt leta efter, blev nu serverat, menar hon.
”Jag har verklighetstestat den här utbildningen i realtid. Och jag kan absolut säga att den håller för det.”

Lowina Lundström insåg att hon var mitt uppe i en extrem situation. Hon satt plötsligt med i den yttersta ledningen för ett av Sveriges största elnätsbolag, som skulle omstruktureras helt. Nytt varumärke, strategier, policies, finansiering, verksamhetsstyrning, rapportering, kundlöfte, kundkommunikation, värderingsarbete – allt det skulle hon och övriga i ledningsgruppen nu få på banan.

Ovanpå det både familjeliv och en avancerad ledarutbildning på universitetsnivå.
”Det blir mer görbart om man bestämmer sig för att: Jag ska njuta av det här. Då ser man det aldrig som en belastning. Jag ville få ut maximalt på vägen. Inte missa en lektion, inte missa en enda uppgift. Och jag fixade det!”

Det krävdes mycket disciplin.
”Det blev lite halvt överdrivet ibland… Jag åker med Roslagsbanan varje dag i 20 minuter, och printade ut det jag skulle läsa på tåget.”

Ingen tid för skönlitteratur, Facebook eller bläddrande i tidningar. Under den här perioden drog Lowina Lundström också nytta av att hon är morgonpigg. Många helgmorgnar betydde det tre timmars studier innan resten av familjen vaknade.
”Jag mediterar också, för det mesta 30 minuter varje dag. Och har alltid kunnat sova bra.”

Entusiasmen när hon pratar om skjutsen av alla nya kunskaper och intryck som hon fick under de två utbildningsåren går inte att ta miste på. Det är tydligt att hon älskar att röra sig framåt och lära nytt.
”Jag har fått mer kompetens inom olika områden, som finansiering och olika typer av beräkningsmodeller, sånt som tidigare var hieroglyfer. Vardagskompetensen är större hos mig nu.”

Hon beskriver sig som ganska tuff och rak och förklarar det med att hon är nederländska från början.
”Jag kan vara lite snabb ibland. Då får jag inte med alla kompetenta människor. Jag kunde tappa dem som var lite mer eftertänksamma.”

Med en Executive MBA adderades mer till ledarskapet. Hon märkte av ett lyft till en ny nivå.
”Jag har fått en mycket större i trygghet i mig själv. Dessutom en förmåga att stanna upp: har vi tagit en 360-graders utvärdering kring det här? Är det verkligen så bråttom?”
”När det kommer till omvärldsbevakning har jag lärt mig att inte gå på de snabba tecknen, att allt inte är vad det ser ut att vara. Det har gjort mig mer genuin”, konstaterar hon.

När utbildningen var slutförd hösten 2016 började hon se sig om efter nya utmaningar vid sidan av jobbet.

Det visade sig att ordförandeposten i en arbetsgrupp i Europas energiorganisation i Bryssel, Eurelectric, var ledig. En branschorganisation med 2400 elnätsbolag i 28 länder.

Med sina nya kunskaper och erfarenheter kände hon sig redo. Hon bestämde sig för att kandidera.

Självförtroendet kom väl till pass när hon tog klivet upp på Europanivå. I det taktiska spelet inför ordförandeomröstningen förutsattes Lowina Lundström vilja vara med och taktikrösta. Men hon gjorde klart att hon tyckte det taktiska spelet för att runda arbetsgruppen var odemokratiskt.
”Och jag vill ju själv bli ordförande”, sa jag. Det blev lite frostigt efter det.”

Hon åkte till Bryssel för att träffa arbetsgruppen inför omröstningen. Efter artiga hälsningsrutiner slog sig alla ner vid ett U-bord med mikrofoner och namnskyltar. Utöver Lowina Lundström fanns bara en kvinna till i rummet.
”Mannen som ville kringgå den demokratiska processen kom sent och undvek att se på mig.”

Efter mötet, under en stående lunch, gick hon fram och hälsade på honom.
”Helt apropå ingenting säger han då, inför alla: ”Jag tycker kvinnokvotering är väldigt negativt, att det är diskriminering.”

Hon häpnade över påhoppet, men bestämde sig för att inte gå till attack. Ett kort svar, med den enda andra kvinnliga mötesdeltagaren vid sin sida, fick räcka:
”Jag håller med dig. Vi är inte här för att vi är kvinnor, utan för att vi är kompetenta”, svarade jag.

Hon ler fortfarande vid minnet av känslan senare, efter omröstningen.
”Känslan då när jag såg: Wow! De har valt mig!”

Hon konstaterar att det fortfarande är en skev könsfördelning i den europeiska arbetsgruppen.
”Men vi har fått in några fler. Nu är det ofta 25 procent kvinnor. En gång var vi faktiskt 50 procent. Då såg jag till att vi tog en bild.”

Många viljor representeras. Det finns länder som nästan alltid håller med varandra och andra som inte samarbetar bra.
”Jag ser kartan över hur man kan röra sig här allt tydligare.”

Sverige är långt framme i branschen. Och de nordiska länderna får respekt i gruppen.
”Vi är aktiva och gör vår röst hörd. Vi är väl förberedda och vet vad vi talar om. Vi får respekt för den kompetens vi förmedlar.”

Nu jobbar man med att få det EU-föreslagna klimat- och energipaket ”Ren energi för alla i Europa” på banan.

Lowina Lundström börjar också känna av kunskapssuget igen.”Ja, faktum är att jag saknar studierna, att få vidga mina vyer och lära mig nytt. Jag vill gärna börja doktorera.”

Text: Malin Kaldo

JAG ÄR INTRESSERAD!

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se