Goran Cosic, Thomas Cook
Foto Martina Huber

”Min historia har format mig som ledare”

I mötet mellan ny kunskap och mänskliga erfarenheter växer sig ledarskap och företag starka.
Det insåg Goran Cosic på Thomas Cook när han läste sin Executive MBA.
”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”, säger han.

Förmågan att tillgodogöra sig ny kunskap, snabbt se nya sammanhang och hitta nya lösningar är en avgörande konkurrensfråga framöver. En nyckel för företag och ledare.
”Företag behöver få input också från utanför de egna väggarna”, säger Goran Cosic.

Han och hans arbetsgivare Thomas Cook tankar in användbara framtidskunskaper i organisationen, bland annat genom att Goran Cosic gått en Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet parallellt med jobbet som Head of Contracting på den globala resejätten.
”Det ger en fantastisk möjlighet för företag att tillgodogöra sig ny kunskap. Här får man se sig själv och verksamheten i ett annat sammanhang, som en del av något större. Hur arbetar vi med hållbarhet, etik och andra förhållningssätt?”

Läs också: Koncernchefen om sin Executive MBA: "Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet"

Att han kunnat arbeta samtidigt som han utvecklas och blir en bättre ledare ser han som en av flera fördelar.
”Jag har också fått med mig vetenskapliga forskningsresultat till vår verksamhet, bidrar med nya visioner, insikter och kreativa och nya förhållningssätt till organisationen.”

”Arbetsgivare som gör en investering i bra personer stärker också arbetsgivarvarumärket. Det ger lojalitet, motiverar och blir en uppskattad förmån”, påpekar han också.

Han berättar om nya perspektiv och infallsvinklar, som han tar vidare till sin organisation och in i det egna ledarskapet. Inte minst inom nyckelområdet hållbarhet, som har seglat upp som en ödesfråga för resebranschen.
”Det är en av anledningarna till att jag valde just den här utbildningen, där man ser på hållbarhet både ur finansiellt, socialt och miljömässigt perspektiv. De har varit duktiga på att bädda in det genomgående i hela utbildningen”, säger Goran Cosic.

Goran Cosic, Thomas Cook

Goran Cosic kommer från en akademisk familj där man gör saker i en viss ordning. Studier först, arbete sedan.
”Jag gjorde tvärtom. Efter gymnasiet reste jag och jobbade utomlands i fem år. Sedan kom jag hem och insåg: Oj, jag måste ju göra det där andra också.”

Studier och jobb parallellt är sedan dess vardag för Goran Cosic. Ända sedan 2010 har han kombinerat sin chefskarriär med utbildningar på deltid, nu på Executive MBA-programmet på Stockholm Business School, Stockholms universitet.
”Jag blev antagen samtidigt som vi fick veta att vi väntade barn och köpte ett hus. Man klarar av det, men bra support från familjen är helt avgörande. Lika avgörande som att ha en arbetsgivare som supportar och är positiv, som på Thomas Cook.”

Foto: Martina Huber

Utöver vetenskapligt grundade kunskaper och strategiska teorier och modeller, beskriver han också hur han får med sig något annat från utbildningen. Något värdefullt och unikt som uppstår där och då, när gruppen ses.
”De kunskaper som alla deltagare tar med sig in i den här utbildningen samlas där – allas olika bakgrunder och erfarenheter. När man sedan kopplar kunniga lärare och föreläsare till det så får man en dynamik och ett fantastiskt utbyte. Det blir pricken över i.”

Diskussioner kring digitalisering, internationalisering, hållbarhet och långsiktighet ger värden bortom de teoretiska kunskaperna. Deltagarna får tillgång till en gemensam skatt av samlad personlig ledarkunskap.
”Jag fick ta del av andra deltagares och organisationers erfarenhet. Alla delar med sig. Det är det kanske mest unika med programmet. Här får man möjlighet att ta upp saker och utmaningar och få olika infallsvinklar från andra, i en trygg miljö.”

Triple bottom line

”Ett mer hållbart och etiskt perspektiv kommer bli allt viktigare i framtiden”, säger Goran Cosic på Thomas Cook.
Han har tagit till sig triple bottom line-perspektivet under utbildningen på Executive MBA-programmet på Stockholms universitet.
Begreppet handlar om att inte bara ha som mål att öka företagets ekonomiska värde, utan också sätta mål för sociala och miljömässiga värden.

Goran Cosic har jobbat på Thomas Cook länge, i 12 år. Det gör inblickarna i andra branscher, bolag och organisationer än mer värdefulla.
”På programmet har jag fått bekräftelse på det vi gör bra och nya infallsvinklar på vad vi kan göra bättre.”

Utbildningen ger tid till fördjupning och möjligheten att se närmare på det egna ledarskapet.
”Alla människor har en historia, som också formar dig som ledare. Min bakgrund har format mig mer än jag trott. Det är en insikt som har blivit tydlig för mig nu under utbildningen, när jag fått tid till reflektion.”

Goran Cosic och hans familj flydde från kriget i Jugoslavien och han kom till Sverige som åttaåring.
Vikten av rörlighet mellan länder finns cementerad inom honom.
Resande har också alltid varit en del av hans jobb, ända sedan han började sin karriär i resebranschen som guide på Teneriffa efter gymnasiet.
”Landsöverskridandets idé är fantastisk!”

Jobbet nu, som ansvarig för alla hotellinköp och hotelldrift världen över, innebär 100-150 resdagar per år.
”Kontoret är ofta taxin och flygplatsen, på väg ut i världen. Jag får lära känna så många människor och kulturer. Mångfald går automatiskt för mig, det är ju en naturlig del av min vardag. Jag kan nästan bli förvånad över personer som inte ser möjligheterna i utbytet, i styrkan som det innebär.”

Läs också: ”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Goran Cosic har varit chef sedan han var 20. Resebranschen ger unga talanger möjlighet att ta ledaransvar tidigt.
I ledarskapet värderar han det mänskliga och eftertänksamma.
”Kopplingen mellan hjärna, hjärta och mage är viktig. Att kunna koppla det mjuka till det hårda, även när man styr en verksamhet.”

Så inte bara de nya kunskaperna räknas, utan också var och hur de landar. Det är där i mixen med personliga ledarerfarenheter och tillsammans med andra som teorier och modeller blir till unika framtidsmöjligheter för företag.

Text: Malin Kaldo

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms Universitet. 

Executive MBA-programmet som ges här är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
SBS Executive MBA fokuserar extra på skandinaviska förhållanden, har undervisning främst på svenska och ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Lowina Lundström, Ellevio
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
gold-star-2
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

8 saker världen borde lära sig av svenska chefer

Svenska chefer utmärker sig på flera sätt. Ofta positivt, enligt amerikanske ledarskapsexperten Gregg Vanourek. ”Det finns mycket att lära av svenska chefer. Men också en del utrymme för förbättringar”, säger han.
caroline-lundgren-brandberg
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Här får jag nya tankar och aha-upplevelser”

Konkret kunskap, vidgade perspektiv och många aha-upplevelser. Caroline Lundgren Brandberg ser Executive MBA-programmet som början på något nytt – och vill jobba där affärstänk möter hållbarhet.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

trofechef
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Ledarskapsmodellen som gör dig till en troféchef

Mycket krävs för att bli en lysande chef. Ledarskapsexperten Gregg Vanourek har undersökt exakt vad. Här är modellen som lyfter hela din organisation – och gör dig till en vinnande troféchef.
josefine-forrsell
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Så får du chefen att hårdsatsa på dig

Att studera en Executive MBA är en kick för din karriär – och jackpott för din arbetsgivare. ”Jag har kunnat göra miljonbesparingar tack vare utbildningen”, säger Josefine Forssell på Tre.
Hannele Arvonen, koncernchef Setra Group
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet”

Framtidsfrågorna ställer nya krav på ledare. Hannele Arvonen, koncernchef på Setra Group, rustar sig med en Executive MBA. ”Det är bra för mig och bra för företaget. Jag vill att fler inom Setra får och tar den här möjligheten”, säger hon.
executive-mba-utbildning
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Vd-jobb, studier och familj – så fixar vi det”

Hej då golfen. Välkommen tidiga arbetsmorgnar. Örjan Olsson är vd:n och trebarnspappan som också halvtidspluggar. Han får ihop livspusslet med stöd av familjen, genom strikt planering – och genom att putta ut favorithobbyn från schemat.

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.