George Glor, Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping
Foto: Martina Huber

”Min utveckling går i en skarp kurva uppåt sedan jag började”

Sättet han jobbar, tänker, analyserar och leder – allt har förändrats. George Glor märker hur Executive MBA-utbildningen har lyft honom till en ny nivå.
”Det är bland det häftigaste jag upplevt i hela mitt liv.”

Driv och hög kapacitet har alltid funnits. Men med chefskarriären en bra bit på väg märkte George Glor att något ändå saknades. En framgångsrik släkting föreslog att han skulle gå en MBA, en idé som slog rot.
”Jag satte mig först ner med min fru. Det var viktigt att vara överens om det här. Vi diskuterade vad som krävs för att få det liv vi vill leva, hur vi kommer dit.”

Trots intensivt familjeliv med tre små barn bestämde de sig för att satsa. George Glor jämförde och tog kontakt med olika skolor. Valet föll på Stockholm Business Schools Executive MBA-program på Stockholms universitet. Upplägget av studierna passade livet som småbarnsförälder och inriktningen på hållbarhet och det goda renommé utbildningen har lockade också.

George Glor, Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping. Foto: Martina Huber

George Glor planerar sin tid noga för att få ihop jobb, studier och familjeliv. Fokus och självdisciplin är nödvändigt, liksom förmågan att vara här och nu.
Hemma hos familjen är det full fart, med tre små barn.
”Jag stänger av min mobil och ger tid åt mina barn och min fru. Jag pluggar när jag har lagt barnen, sent på kvällarna.”
Pendlingstiden mellan bostaden i Stockholm och jobbet i Nyköping används till studier.

Nu gällde det för George Glor, som jobbar som Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping, att få med sin chef på planerna och få möjlighet att gå programmet.
”Jag visste att jag gjorde bra ifrån mig och visade väldigt bra resultat. Man måste vara en person som ger innan man kan få något. Ju mer man ger, desto mer kan man ställa krav.”

”Vi hade en diskussion. ’Känner du att jag har en framtid här? Vill du satsa på mig?’

Vill du få möjligheten att utbilda dig parallellt med ditt jobb och få arbetsgivaren att betala för din utbildning är det klokt att framhålla den egna kapaciteten.
”Om du är driftig, ambitiös och visar resultat och vill mycket framåt, lyft fram det”, tycker George Glor.

Men du behöver också sätta ljuset på vad de nya kunskaperna ger till företaget.
”Med den här utbildningen kan ni göra så mycket mer än ni gör idag. Den kompetensen och det man bidrar med, ger mer effekt än kostnaden för utbildningen.”

”Fråga chefen vilka förväntningar som finns om du går utbildningen och vad han eller hon vill ha ut. Då kan chefen börja analysera och se till att det blir en investering som ger mycket tillbaka.”

Tillsammans med sin chef satte George Glor mål för vad investeringen i hans utbildning skulle ge tillbaka till arbetsgivaren.
”Vi satte upp konkreta resultatmål för en rad områden – lönsamhetsresultat, utveckling av personal, strategiarbete.”

Läs också: Receptet: Så blir du en hållbar chef

När chefen också hade gett klartecken ville han också förankra beslutet hos sina medarbetare.
”Vi diskuterade vad det skulle innebära konkret i vardagen och jag förklarade vad utbildningen omfattade, hur den bidrar med ett helhetsperspektiv och utvecklar både mig och företaget.”

Läs också: Internationella karriären tog fart: ”Executive MBA-utbildningen gav en enorm skjuts”

Idag är George Glor inne på den andra terminen av fyra på Executive MBA-programmet på Stockholms universitet. Han märker redan att de nya kunskaperna ger mycket tillbaka till arbetsplatsen.
”Vi har nya diskussioner på jobbet, inte minst kring hållbarhet. Om inköp av plastprodukter, rengöringsmedel, matsvinn, sopsortering och också om socialt ansvar mot våra medmänniskor.”

Hållbarhet är något som företagsledningen på Scandic alltid har varit måna om att lyfta fram. Men nu märker George Glor att han på riktigt kan ta hållbarhetstankarna vidare ut i organisationen.
”Nu förstår jag hela kedjan, och jag kan också förklara den för mina medarbetare. Man måste förstå själv, och också ta sig tid att berätta varför det är viktigt, om man ska kunna få ut värderingar i en organisation.”

Läs också: Koncernchefen om sin Executive MBA: ”Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet”

Han märker en enorm skillnad i det egna ledarskapet.
”Min utveckling går i en skarp kurva uppåt sedan jag började – sättet jag jobbar, tänker, analyserar, hur jag är strategisk och leder. Här har jag fått verktygen jag inte hade innan.”

”Förut var jag mer impulsiv och bestämd som chef, fattade beslut snabbt. Det var mer av: ’Nu gör vi så här’. Mer rörigt och otydligt.”

”Nu har jag fått förmågan att se från olika perspektiv och ifrågasätta och analysera. Jag har blivit så mycket mer stabil och trygg som chef. Jag känner av mer: är vi överens? Det blir ett mycket mer involverande ledarskap. Nu leder jag med mer harmoni och empati.”

Hur människor fungerar och hur man når fram till dem, hur man inspirerar och motiverar, det har varit frågor han tänkt kring mycket under utbildningen.

”Kan man skapa talanger? Det är en av många intressanta diskussioner vi har haft.”

För det är inte minst i diskussionerna med andra chefer som går programmet, vännerna som George Glor kallar dem, som han hittar in i nya tankebanor.
”Vi är så olika som människor, med olika styrkor. Dessutom i så olika branscher. Vi utmanar varandra. Jag kan komma till ett seminarium och veta att något är rätt. Sedan hamnar jag i diskussion – och ser någon annans rätt. Det här ifrågasättandet, det är bland det häftigaste jag upplevt i hela mitt liv.”

Han beskriver en ödmjukhet på föreläsningarna och träffarna.
”Här träffas direktörer, personer i toppositioner som kan ha 1000 medarbetare under sig, men helt utan prestige eller behov av att markera status. Alla är nyfikna, ödmjuka och vill lära sig saker.”

Läs också: Utbildningen ger tid till reflektion: ”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”

George Glor saknade universitetsutbildning från tidigare när han började programmet, något de flesta andra som går här har.
”Men professorer och vänner på programmet ger mig stöttning hela tiden och vi tar hjälp av varandra. Det har fungerat bra, trots att jag inte har någon akademisk bakgrund. Som akademiker om man kommer in i ett sånt här sammanhang kanske man känner sig mer bekväm, avslappnad. Men det är när du är på tårna som du levererar”, säger han och skrattar.

Han berättar ärligt om att det fanns en oro och rädsla, innan han började.
”Man tvivlar på sig själv. Räcker jag till? Det tror jag att alla gör. När jag får sådana tankar så accepterar jag dem, men jag sätter inte upp hinder för mig för det. Jag accepterar mina svagheter, men gör det jag vill och behöver ändå.”

Text: Malin Kaldo

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms Universitet. 

Executive MBA-programmet som ges här är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
SBS Executive MBA fokuserar extra på skandinaviska förhållanden, har undervisning främst på svenska och ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Lowina Lundström, Ellevio
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Goran Cosic, Thomas Cook
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Min historia har format mig som ledare”

I mötet mellan ny kunskap och mänskliga erfarenheter växer sig ledarskap och företag starka. Det ser Goran Cosic på Thomas Cook när han nu studerar en Executive MBA. ”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”, säger han.
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.

upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
visningreg
Långläsning: Karriär

”En kvinnlig regissör kan inte komma full till jobbet”

Diskussionen om manliga genier och härskartekniker på scenen har varit het på sistone. Men i vår är det faktiskt tre kvinnliga regissörer som står bakom de mest framgångsrika showerna. Chef träffade dem för ett samtal om ledarskapets villkor på scenen.
sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
herman1
Karriär

Han gick från fågelskådning – till utskällt toppjobb

Ett gediget naturintresse har fört Herman Sundqvist hela vägen till general­direktörsstolen på Skogsstyrelsen. Det började med fåglar, hemma i byn Avan i Norrbotten.