George Glor, Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping
Foto: Martina Huber

”Min utveckling går i en skarp kurva uppåt sedan jag började”

Sättet han jobbar, tänker, analyserar och leder – allt har förändrats. George Glor märker hur Executive MBA-utbildningen har lyft honom till en ny nivå.
”Det är bland det häftigaste jag upplevt i hela mitt liv.”

Driv och hög kapacitet har alltid funnits. Men med chefskarriären en bra bit på väg märkte George Glor att något ändå saknades. En framgångsrik släkting föreslog att han skulle gå en MBA, en idé som slog rot.
”Jag satte mig först ner med min fru. Det var viktigt att vara överens om det här. Vi diskuterade vad som krävs för att få det liv vi vill leva, hur vi kommer dit.”

Trots intensivt familjeliv med tre små barn bestämde de sig för att satsa. George Glor jämförde och tog kontakt med olika skolor. Valet föll på Stockholm Business Schools Executive MBA-program på Stockholms universitet. Upplägget av studierna passade livet som småbarnsförälder och inriktningen på hållbarhet och det goda renommé utbildningen har lockade också.

George Glor, Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping. Foto: Martina Huber

George Glor planerar sin tid noga för att få ihop jobb, studier och familjeliv. Fokus och självdisciplin är nödvändigt, liksom förmågan att vara här och nu.
Hemma hos familjen är det full fart, med tre små barn.
”Jag stänger av min mobil och ger tid åt mina barn och min fru. Jag pluggar när jag har lagt barnen, sent på kvällarna.”
Pendlingstiden mellan bostaden i Stockholm och jobbet i Nyköping används till studier.

Nu gällde det för George Glor, som jobbar som Food and Beverage Manager på Scandic Stora Hotellet i Nyköping, att få med sin chef på planerna och få möjlighet att gå programmet.
”Jag visste att jag gjorde bra ifrån mig och visade väldigt bra resultat. Man måste vara en person som ger innan man kan få något. Ju mer man ger, desto mer kan man ställa krav.”

”Vi hade en diskussion. ’Känner du att jag har en framtid här? Vill du satsa på mig?’

Vill du få möjligheten att utbilda dig parallellt med ditt jobb och få arbetsgivaren att betala för din utbildning är det klokt att framhålla den egna kapaciteten.
”Om du är driftig, ambitiös och visar resultat och vill mycket framåt, lyft fram det”, tycker George Glor.

Men du behöver också sätta ljuset på vad de nya kunskaperna ger till företaget.
”Med den här utbildningen kan ni göra så mycket mer än ni gör idag. Den kompetensen och det man bidrar med, ger mer effekt än kostnaden för utbildningen.”

”Fråga chefen vilka förväntningar som finns om du går utbildningen och vad han eller hon vill ha ut. Då kan chefen börja analysera och se till att det blir en investering som ger mycket tillbaka.”

Tillsammans med sin chef satte George Glor mål för vad investeringen i hans utbildning skulle ge tillbaka till arbetsgivaren.
”Vi satte upp konkreta resultatmål för en rad områden – lönsamhetsresultat, utveckling av personal, strategiarbete.”

Läs också: Receptet: Så blir du en hållbar chef

När chefen också hade gett klartecken ville han också förankra beslutet hos sina medarbetare.
”Vi diskuterade vad det skulle innebära konkret i vardagen och jag förklarade vad utbildningen omfattade, hur den bidrar med ett helhetsperspektiv och utvecklar både mig och företaget.”

Läs också: Internationella karriären tog fart: ”Executive MBA-utbildningen gav en enorm skjuts”

Idag är George Glor inne på den andra terminen av fyra på Executive MBA-programmet på Stockholms universitet. Han märker redan att de nya kunskaperna ger mycket tillbaka till arbetsplatsen.
”Vi har nya diskussioner på jobbet, inte minst kring hållbarhet. Om inköp av plastprodukter, rengöringsmedel, matsvinn, sopsortering och också om socialt ansvar mot våra medmänniskor.”

Hållbarhet är något som företagsledningen på Scandic alltid har varit måna om att lyfta fram. Men nu märker George Glor att han på riktigt kan ta hållbarhetstankarna vidare ut i organisationen.
”Nu förstår jag hela kedjan, och jag kan också förklara den för mina medarbetare. Man måste förstå själv, och också ta sig tid att berätta varför det är viktigt, om man ska kunna få ut värderingar i en organisation.”

Läs också: Koncernchefen om sin Executive MBA: ”Nu får jag ihop delarna till en tydligare helhet”

Han märker en enorm skillnad i det egna ledarskapet.
”Min utveckling går i en skarp kurva uppåt sedan jag började – sättet jag jobbar, tänker, analyserar, hur jag är strategisk och leder. Här har jag fått verktygen jag inte hade innan.”

”Förut var jag mer impulsiv och bestämd som chef, fattade beslut snabbt. Det var mer av: ’Nu gör vi så här’. Mer rörigt och otydligt.”

”Nu har jag fått förmågan att se från olika perspektiv och ifrågasätta och analysera. Jag har blivit så mycket mer stabil och trygg som chef. Jag känner av mer: är vi överens? Det blir ett mycket mer involverande ledarskap. Nu leder jag med mer harmoni och empati.”

Hur människor fungerar och hur man når fram till dem, hur man inspirerar och motiverar, det har varit frågor han tänkt kring mycket under utbildningen.

”Kan man skapa talanger? Det är en av många intressanta diskussioner vi har haft.”

För det är inte minst i diskussionerna med andra chefer som går programmet, vännerna som George Glor kallar dem, som han hittar in i nya tankebanor.
”Vi är så olika som människor, med olika styrkor. Dessutom i så olika branscher. Vi utmanar varandra. Jag kan komma till ett seminarium och veta att något är rätt. Sedan hamnar jag i diskussion – och ser någon annans rätt. Det här ifrågasättandet, det är bland det häftigaste jag upplevt i hela mitt liv.”

Han beskriver en ödmjukhet på föreläsningarna och träffarna.
”Här träffas direktörer, personer i toppositioner som kan ha 1000 medarbetare under sig, men helt utan prestige eller behov av att markera status. Alla är nyfikna, ödmjuka och vill lära sig saker.”

Läs också: Utbildningen ger tid till reflektion: ”Min bakgrund har format mig mer än jag trott”

George Glor saknade universitetsutbildning från tidigare när han började programmet, något de flesta andra som går här har.
”Men professorer och vänner på programmet ger mig stöttning hela tiden och vi tar hjälp av varandra. Det har fungerat bra, trots att jag inte har någon akademisk bakgrund. Som akademiker om man kommer in i ett sånt här sammanhang kanske man känner sig mer bekväm, avslappnad. Men det är när du är på tårna som du levererar”, säger han och skrattar.

Han berättar ärligt om att det fanns en oro och rädsla, innan han började.
”Man tvivlar på sig själv. Räcker jag till? Det tror jag att alla gör. När jag får sådana tankar så accepterar jag dem, men jag sätter inte upp hinder för mig för det. Jag accepterar mina svagheter, men gör det jag vill och behöver ändå.”

Text: Malin Kaldo

Kontakta mig med information om SBS Executive MBA

Frågor eller funderingar?
Kontakta Johan Lembke, SBS Executive Education, Stockholms universitet
executive@sbs.su.se

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms Universitet. Executive MBA-programmet är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
SBS Executive MBA fokuserar extra på skandinaviska förhållanden, har undervisning främst på svenska och ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Lowina Lundström, Ellevio
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

caroline-lundgren-brandberg
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

”Här får jag nya tankar och aha-upplevelser”

Konkret kunskap, vidgade perspektiv och många aha-upplevelser. Caroline Lundgren Brandberg ser Executive MBA-programmet som början på något nytt – och vill jobba där affärstänk möter hållbarhet.
gold-star-2
Annonssamarbete: SBS Executive MBA

8 saker världen borde lära sig av svenska chefer

Svenska chefer utmärker sig på flera sätt. Ofta positivt, enligt amerikanske ledarskapsexperten Gregg Vanourek. ”Det finns mycket att lära av svenska chefer. Men också en del utrymme för förbättringar”, säger han.

byrajobb
Karriär

Därför ångrar många att de tackade ”ja” till nya jobbet

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan häcken. Det visar en ny jobbundersökning som pekar ut orsakerna till att man inte trivs på sitt nya jobb.
svenskachefer-2
Karriär

Därför dissar svenska chefer – sitt eget cv

Många chefer karriärresor stoppas av ett för svagt CV. Det uppger cheferna själva i en ny Sifo-undersökning.
lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
jennytopp
Långläsning: Karriär

Spotifychefens livskris – mitt under drömkarriären

På bara några få år har hon gjort kometkarriär. I dag är Jenny Hermanson nordisk vd för Spotify och utmärkelserna duggar tätt. Men mitt i drömmen drabbades hon av en stor livssorg då hennes mamma blev sjuk i alzheimer endast 50 år gammal.

myter
Karriär

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om gigekonomin. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

nyajobb-2
Karriär

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.
djursholm
Långläsning: Beslutsfattande

Här är orterna som skapar flest toppchefer

Var i landet är jordmånen bäst för framtidens framgångsrika chefer? Chef gav sig ut i den svenska geografin och fann överraskande svar.

chefen123
Karriär

Den ”ofrivilliga” chefen – som nu leder 1000 personer

Att bli chef fanns inte på kartan. För läkaren Carolina Samuelsson var forskning och patientkontakt det väsentliga. Nu leder hon en av Sveriges största universitetskliniker med över tusen anställda.