Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Framtidslösningen – bli en hållbar chef

Jorden behöver fler chefer som kan hållbarhet.
”Det är en av de faktorer som tydligast kommer att prägla företagens villkor i Sverige framöver”, säger Johan Lembke, hållbarhetsexpert vid Stockholms universitet.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: SBS Executive MBA

Man kommer till en punkt där det krävs att man går från prat till handling för att inte tappa förtroendet. Där vackra visioner behöver matchas med uppkavlade ärmar. Där det inte längre går att ducka.

Dit har svenska företag nått när det kommer till hållbarhet.

”Hållbarhet är en av de faktorer som tydligast kommer att prägla företagens villkor i Sverige framöver”, säger Johan Lembke, fil dr och utbildare i hållbarhet.

Ledarskapet blir en nödvändig nyckel.

”Vårt samhälle behöver personer som skapar hållbart värde i företagsstrategier, affärsmodeller, operationer och processer. Företag behöver värdekedjor med hållbara produkter och tjänster för att kunna vara relevanta på sikt”, säger Johan Lembke som undervisar i hållbarhet på Executive MBA-programmet vid Stockholm Business School, Stockholms universitet.

Där är hållbarhet en självklar grundpelare i undervisningen. Deltagarna, som ofta är chefer i svenska och nordiska bolag, ställs här inför det som kan vara deras karriärs kanske knepigaste utmaning.
”Dagens företag och organisationer verkar i en alltmer svåröverskådlig värld. Chefer förväntas hantera och leda verksamheten i en snabbt föränderlig tid där hållbarhet är A och O”.

Så blir chefen mer hållbar

Johan Lembke, fil dr som undervisar i hållbarhet på Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet, tipsar om hur du lär dig hållbart ledarskap:

Lär dig mer om ekologi, miljöetik och sociala hållbarhet för att kunna se och förstå vilka möjligheter som finns i din organisation och bidra med nya perspektiv.

Visa ditt engagemang i dina beteenden och din kommunikation. Allt från klimatsmart mat, cykel och kollektivtrafik till jobbet, elbil som tjänstebil, dina Linkedin-uppdateringar och internt beröm till medarbetare som tar hållbara initiativ gör skillnad.

Skaffa ett nätverk. Delta i seminarier, föreläsningar, nätverksträffar och samtal om ekologiska och sociala ämnen. Återigen, sprid och visa ditt engagemang.

Undersök möjligheter till samarbeten med naturvårdsorganisationer och socialt inriktade organisationer.

Ge medarbetare möjlighet att delta i naturvårds- och socialt inriktade volontärprogram, nationellt eller internationellt.

Att kunna och våga tänka annorlunda och leda mot verklig hållbar förändring under ständigt skiftande förutsättningar kan få den bästa att tveka. En farlig tvekan, menar Johan Lembke.

”Många har fortfarande en lång resa för att bädda in hållbarhet i nya affärsmodeller, strategier och verksamheter i företag och branscher, och tydligt bidra till hållbarhetsmålen.”

Sätt igång direkt. Börja med att granska ditt eget ledarskap.

”Fråga dig själv: Vad kan jag ta för steg för att utvecklas mot att bli en hållbarhetsinriktad chef, på kort och längre sikt”, säger Johan Lembke.

På kort sikt kan det handla om förändringar i det egna beteendet, att lära sig mer och visa engagemang för hållbarhetsfrågor och lyfta dem både internt och med kunder och leverantörer.
Se till att hållbarhetsfrågor dyker upp som mötespunkter och i målarbete. Gör tydligt inom organisationen att hållbarhetsinitiativ uppmuntras och gillas av dig som chef och av ledningen.

För att hitta en strategi på lång sikt är ett knep att strategiskt jobba som vanligt: med ansvarsfördelning, nyckeltal, mål och uppföljningar – men att göra ett ordbyte i det arbetet. Byt ut det vanligen använda ”lönsamhet” mot ”hållbarhet” och se över vad som kan förbättras i interna processer, produktionskedjan, kundleveranser, kravställning på leverantörer, rekryteringar, etc.

”Hållbarhet behöver ses som en nödvändig kärna för organisationens framtida framgång, konkurrenskraft och relevans”, slår Johan Lembke fast.

Text: Malin Kaldo

Hållbarhet på tre sätt

Hållbarhet brukar definieras utifrån tre dimensioner – social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet – som när de samspelar och stöttar varandra, leder till hållbar utveckling och hållbart företagande.

  • Social hållbarhet – handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt samhälle med hänsyn till folkhälsa och välfärd där grundläggande mänskliga behov uppfylls.
  • Ekonomisk hållbarhet – kan vara utbyte av hållbarhetsrelaterad information och kunskap, forskning och innovation, frånvaro av korruption och marknadsmissbruk, hushållning och reducering av energi-, material- och vattenanvändning och hållbarhetsrapportering.
  • Ekologisk hållbarhet – en organisations påverkan på miljö och natur från resursanvändning, utsläpp, avfall och produkter över deras livscykler. Ekonomisk tillväxt ska inte ske på bekostnad av en artrik, bärkraftig och varierad natur och livsuppehållande miljö.

JAG ÄR INTRESSERAD!

Frågor eller funderingar?
Kontakta Johan Lembke, SBS Executive Education, Stockholms universitet
executive@sbs.su.se