Spanien ger ledigt för mens

Menspoblem orsakar nio dagars förlorad produktivitet varje år. Nu säger Spaniens regering ja till att ta obegränsat ledigt vid svåra menstruationssmärtor.

Hälsa
Publicerad

Spaniens regering har sagt ja till att ge landets kvinnor obegränsat antal dagar ledigt vid svåra menstruationssmärtor.

Om även parlamentet bifaller kommer Spanien bli det första landet i Europa som ger denna möjlighet. Men det höjs även röster om att det tvärtom kan leda till ökad stigmatisering, skriver Euronews.net.

I en observationsstudie publicerad i BMJ Open för några år sedan uppgav en av sju deltagare (14 procent) att de hade tagit ledigt från jobb eller skola på grund av menssmärtor.

3,5 procent sa att det hände varje, eller nästan varje, mensperiod. I genomsnitt var man sjukledig lite drygt en dag per år, på grund av problem i samband med mens.

Majoriteten, 81 procent, uppgav att de var på jobbet men mindre produktiva.

Studien kommer fram till att mensproblem trots jobbnärvaro är kopplat till nio dagar av förlorad produktivitet varje år.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden