Därför ska du sluta hälsohetsa

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Har hälsohetsen gått för långt?
”Ja, för vissa har den det. Visst är näringsriktig kost och fysisk aktivitet bra. Många rör sig inte alls eller alldeles för lite. Men jag tror att hälsohetsen i första hand är ett storstadsfenomen. Det är lite ballt att träna mycket och det finns en hel industri uppbyggd kring det.

På 1980-­­talet var det gympa och work-out som gällde, nu är det fokus på prestation. Det är status att vara vältränad och se ung och snygg ut.”

Är det inte bra att tävla, att ha en morot?
”För många är det bra, men alla är inte tränade för att delta i krävande tävlingar, eller tränar fel. Då är risken stor för skador.

Fysisk aktivitet är basen – den gör att du sover bättre, mår bättre och fattar bättre beslut. Det handlar om vardagsrörelser, att gå i trappor, promenera i stället för att åka bil eller buss, städa. Sedan kan man lägga till träning, det är ett intresse.”

Vilka förväntningar kan chefen ha på att medarbetarna sköter sin hälsa?

”Mitt råd är att utbilda chefer så att de förstår att man måste sova tillräckligt, äta bra och röra på sig för att fatta bra beslut. De flesta företag er­­bjuder gymkort eller liknande. Men de erbjuder sällan tid att gå till gymmet – det får man sköta på fritiden.

Alla människor har ansvar för sin egen hälsa. Men många har stilla­sittande jobb. Om man vill att medarbetarna ska ha en god hälsa måste man ge förutsättningar, som att motionera på arbetstid, till exempel ta en promenad medan det är ljust.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.