Skatteverket svarar: Hur svårt är det med representation?

Verksamhetsutveckling
Text: Calle Fleur
Publicerad

Vad tycker du om de här representationsskandalerna?
”Det är bra att det uppmärksammas, men samtidigt är det svårt när man inte själv har sett underlaget. Mycket är en om­dömesfråga. Det är upp till varje myndighet att ta fram policys och riktlinjer runt detta.”

Har chefer bra koll på representationsreglerna?
”Jag tror åtminstone att många är medvetna om reglerna. Sedan finns det alltid fall som måste tolkas. Det finns flera delar i det här: Avdragsrätt, momsfrågor, men även förmåner. De samverkar delvis, men man måste ha koll på dem alla.”

Vilka regler är svårast att förstå?
”Reglerna är inte svåra, men alla regler som innehåller gränsdragningar och begränsningar kan innebära tolkningsproblem. Olika personer kan förstås tolka reglerna olika.”

Vilka är de vanligaste fallgroparna?
”Det är samma problematik där. Gränsen mellan representation och andra aktiviteter kan vara tunn. Ibland är akti­viteten till och med skatte­pliktig, till exempel vid resor som rubriceras som ut­­bild­ning men egentligen är rekreation. Man gör bäst i att noggrant dokumentera alla ­arbetsrelaterade akti­viteter.”

Hur utbrett är fusket?
”Vi vet inte om felredovisning av representation är avsiktlig eller särskilt utbredd, men jag kan säga så mycket som att det förekommer felbedömningar. Man kan ha ansett att man anordnar en konferens som egentligen är en personalfest, till exempel. Om man är osäker kan man alltid kontakta Skatte­verket.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden