sara_johansson
Sara Johansson utnämndes till Ung chef 2015 vid Chefgalan 2015. Foto: Johan Lygrell.

Sara Johansson, hotellchef Scandic utnämnd till Ung chef 2015

Sara Johansson har nyligen tagit klivet från hotellchef i Umeå till hotelldirektör i Kiruna. Hennes chefsmantra: Döda konflikträdsla, odla ansvarskänsla och var en god lyssnare! På Chefgalan 2015 utnämndes hon till Ung chef 2015.

Vilka egenskaper värderar du mest hos dina medarbetare?
”Ägandeskapskänsla, vilja, engagemang och stolthet.”

Hon själv försöker odla ett bättre lyss­nande. Hon ser som sin viktigaste uppgift att lyckas förankra sina mål hos alla i organisationen. Och att utplåna konflikträdsla:

”Jag avskyr långa och krångliga processer som drar ut på tiden. Ofta är det konflikträdsla som ligger bakom. Jag tycker att konflikträdsla är dåligt, jag tror inte att folk mår bra av det.”

Du har stora möten där alla får föra fram sina åsikter. Hur tänker du där?
”Att alla ska få vara med och säga sitt är inte samma sak som att alla ska vara med och tycka. Det handlar om transparens. Tidigare satt alla i många möten och pratade om problemen men de såg inte hela vägen upp. Jag vill slå sönder taket så att alla ser helheten och målet.

När jag började här fanns det en massa lågt hängande frukt, saker jag skulle kunna ta itu med direkt. Men det ger ingen långsiktig effekt. Jag kan inte driva ett hotell själv. Min roll är ju att se till att alla andra åstadkommer sina saker.”

Hur lyssnar du på dem som tycker och tänker annorlunda?
”Vi måste låta människor säga att vi tänker fel. Därefter är det upp till mig att förklara hur jag tänker och driva igenom ändå. Sedan måste jag kunna erkänna om jag har fel.”

En metod som du använder är att dela in stormötena i två grupper. Berätta.
”Vanligtvis delar man in företaget per avdelning, men jag delade in hotellet i ’vi lovar’ och den andra gruppen ’vi håller vad ni lovar’. Det betyder att flera grupper arbetar ihop som normalt inte gör det. Det handlar om förståelse för varandras uppgifter.”

Relaterade artiklar

jury-2
Evenemang

Juryns ordförande: ”Så väljer vi Årets Chef”

Flera hundra nominerade chefer har blivit till 15 finalister i 5 olika priskategorier. Nu berättar Cecilia Norrby, juryordförande för Årets Chef, om hur urvalet går till.

Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
vinnare2
Evenemang

Så var Chefgalan – han blev Årets Chef!

Här kan du följa liverapporteringen från Chefgalan 2019: Vinnarna, gäster på scen och mycket mer.
norrby
Evenemang

Juryns ordförande förklarar: Så väljer vi ut Årets Chef

Över 500 nominerade chefer har blivit till 18 finalister i 6 olika kategorier. Nu berättar Cecilia Norrby, juryordförande för Årets Chef, om hur urvalet går till.
ella1
Evenemang

Årets Chef-vinnaren: "Blev ett omtumlande år för mig"

 En slitvarg med sällsynt känsla för att lyfta människor. Så löd motiveringen när Manpowers Elisabeth Wennström blev utsedd till Årets Chef 2018. Nu berättar hon om hur året efter prisutmärkelsen varit.
ella1
Evenemang

Hon är Årets Chef 2018!

En tydlig och ibland tuff chef som bygger en förlåtande kultur. En slitvarg med sällsynt känsla för att lyfta människor. Årets chef har hittat en egen lönsam ledarskapsmodell för framtiden.

Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
toppbilden1
Evenemang

Så var Chefgalan 2018 – kolla in!

VÄLKOMMEN TILL CHEFGALAN 2018! På den här sidan kan du följa med i liverapporteringen från Sveriges viktigaste ledarskapsevenemang.