Sara Johansson, hotellchef Scandic utnämnd till Ung chef 2015

Sara Johansson har nyligen tagit klivet från hotellchef i Umeå till hotelldirektör i Kiruna. Hennes chefsmantra: Döda konflikträdsla, odla ansvarskänsla och var en god lyssnare! På Chefgalan 2015 utnämndes hon till Ung chef 2015.

Evenemang
Publicerad
Sara Johansson utnämndes till Ung chef 2015 vid Chefgalan 2015. Foto: Johan Lygrell.

Vilka egenskaper värderar du mest hos dina medarbetare?
”Ägandeskapskänsla, vilja, engagemang och stolthet.”

Hon själv försöker odla ett bättre lyss­nande. Hon ser som sin viktigaste uppgift att lyckas förankra sina mål hos alla i organisationen. Och att utplåna konflikträdsla:

”Jag avskyr långa och krångliga processer som drar ut på tiden. Ofta är det konflikträdsla som ligger bakom. Jag tycker att konflikträdsla är dåligt, jag tror inte att folk mår bra av det.”

Du har stora möten där alla får föra fram sina åsikter. Hur tänker du där?
”Att alla ska få vara med och säga sitt är inte samma sak som att alla ska vara med och tycka. Det handlar om transparens. Tidigare satt alla i många möten och pratade om problemen men de såg inte hela vägen upp. Jag vill slå sönder taket så att alla ser helheten och målet.

När jag började här fanns det en massa lågt hängande frukt, saker jag skulle kunna ta itu med direkt. Men det ger ingen långsiktig effekt. Jag kan inte driva ett hotell själv. Min roll är ju att se till att alla andra åstadkommer sina saker.”

Hur lyssnar du på dem som tycker och tänker annorlunda?
”Vi måste låta människor säga att vi tänker fel. Därefter är det upp till mig att förklara hur jag tänker och driva igenom ändå. Sedan måste jag kunna erkänna om jag har fel.”

En metod som du använder är att dela in stormötena i två grupper. Berätta.
”Vanligtvis delar man in företaget per avdelning, men jag delade in hotellet i ’vi lovar’ och den andra gruppen ’vi håller vad ni lovar’. Det betyder att flera grupper arbetar ihop som normalt inte gör det. Det handlar om förståelse för varandras uppgifter.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden