Religiösa ledarna: Så förändrar du i motstånd

Kommunikation
Text:
Publicerad
Carl Dahlbäck och Awad Olwan. Foto: Anna Hansson

”Inshallah! (om gud vill), vi behöver 40 miljoner. Och vi behöver visa våra församlingar att det här är rätt väg att gå”, säger kyrkoherden Carl Dahlbäck om huruvida byggnaden Guds hus i Fisksätra i Stockholm kommer att bli verklighet.

Vi sitter på hans kontor i Nacka församling. Carl Dahlbäck tar ner en prototyp ur sin bokhylla och visar visionen av hur Guds hus ser ut. En enkel byggnad med en kyrka i ena änden och en moské i andra.

Bredvid honom sitter hans vän och samarbetspartner imamen Awad Olwan.

De har tillsammans tagit initiativ till projektet och lanserar det för allmänheten den 19 september på Kulturhuset i Stockholm. Det kommer vara en dag med paneldiskussioner, religionsdialog, gospel och ståuppkomiker. Bland andra Mona Sahlin, artisten Behrang Miri och demokratiminister Alice Bah Kuhnke medverkar.

”Det här är ett lokalt projekt och inget konstigt egentligen, men väldigt ovanligt och det väcker mycket känslor. Vi kan inte lösa världens konflikter men vi kan ta ansvar för situationen i Fisksätra”, säger Carl Dahlbäck.

Prototypen av Guds hus.

Prototypen av Guds hus.

Moderna organisationer befinner sig i ett konstant förändringsarbete. Men hur får man som ledare med sig även de som inte tycker att förändringen är positiv?

Det här är de religiösa ledarnas metod:

1. Upprepa syftet om och om igen

Upprepa varför förändringen, är rätt väg att gå. Var tydlig. Hitta konkreta exempel i din verksamhet som visar att förändringen är nödvändig.

”När jag predikar återkommer jag gång på gång till frågan om integrationen i samhället där man lever. Jag påminner min församling om fredsarbetet som det mest grundläggande i islam. Mohammed levde i en multikulturell, mångreligiös miljö och därför var han noga med att besöka exempelvis den judiska församlingen, att öppna moskén för alla människor och att tillåta judar och kristna att be i moskén”, säger Awad Olwan och fortsätter:

”Och så har jag lärt mig att folk inte orkar lyssna länge. Säg det du har att säga och säg det så kort och tydligt som möjligt”

”När vi lär känna varandra minimeras rädslorna och det skapar tillit.”

2. Skilj på sak och person.

Fokus måste ligga på sakfrågan, alltså förändringen, inte på hur du är som person eller vad du har gjort.

”Du måste vara vara väldigt påläst, trovärdig och föregå med gott exempel. Striden måste handla om sakliga frågor. Ser någon mig ta ett glas vin som muslim så skadas mitt förtroende. Och då flyttas fokus från sakfrågan till hur jag är som ledare”, säger Awad Olwan.

3. Våga ta diskussionen.

Att ta diskussionen är inte samma sak som att låta sig övertygas. Låt inte förändringsmotståndarna rikta dig från ditt mål.

”Det måste finnas en transparens och att alla känner att de har samma möjlighet att uttrycka sina uppfattningar. Kväs inte motståndarnas åsikter, utan låt dem komma till tals och bemöt sakligt deras argument, säger Carl Dahlbäck.

Awad Olwan håller med:

”Jag aktar mig för att låta församlingen styra mig, utan vill styra församlingen bort från inbillade tabun i dagens islam. Därför skakar jag hand med kvinnor, sjunger och spelar musik i offentliga sammanhang. På det sättet skapar jag debatt. Många tror att det är emot islam, men jag har argument för det i koranen. Men det kostar. Jag har hamnat i mycket svårigheter och det tar tid.”

4. Grusa sönder rädslan.

Att någon är skeptisk till förändring beror ofta på rädsla inför den.

”Bibeln, koranen och toran kommer från samma gud. Det är inte religionen som skiljer oss åt, utan vår historia med krig och konflikter. Vi kan inte fokusera på det. Vi måste skapa gemenskap istället”, säger Awad Olwan.

”Vi har också många fester tillsammans. När vi lär känna varandra minimeras rädslorna och det skapar tillit”, säger Carl Dahlbäck.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden