karriar-referenser2
Illustration: Lars Rehnberg

Så väljer du rätt referenser

Oavsett vilket jobb du söker kommer du förr eller senare att bli ombedd att lämna referenser. Vilka personer du då väljer kan ha stor betydelse för bilden av dig. Här är några viktiga saker att tänka på.

När intervjuer och testning är klara har du klarat av en stor och viktig del av rekryteringsprocessen. Nu är nästa steg att lämna referenser. Och även om det kan framstå som den enklaste delen i hela processen gäller det att hantera den på rätt sätt.

Det första du måste ta ställning till är hur många och vilka personer du ska uppge. I de flesta fall bör du lämna minst tre referenser. En bra mix kan vara en överordnad chef, en ledningsgruppskollega och en extern person, exempelvis en kund eller en styrelseledamot.

”Om du har haft en relativt hög chefsposition bör du kan­­ske också uppge någon som har rapporterat till dig eller en mellanchef steget under dig, så att det blir lite olika perspektiv”, säger Nina Walldal, learning and development manager på Proffice.

Karriar-Referenser-liten

Lämna referenser

1. Minst tre.
Se till att lämna minst tre referenser, exempelvis en överordnad chef, en ledningsgruppskollega och en extern person. Har du en relativt hög chefstjänst kan det även vara bra att ta med någon som har rapporterat till dig.

2. Vid chefstjänst.
Gäller det en chefstjänst är det bra att lämna referenser som kan belysa din affärsförmåga och ditt ledarskap. Fråga gärna rekryteraren vilken typ av referenser han eller hon vill ha.

3. Ta kontakt.
Kontakta personerna som du har uppgett som referenser och förklara att de kan komma att bli kontaktade. Beskriv vilken tjänst det gäller och vad du tror att samtalet kommer att fokusera på.

Det kan även vara bra att stämma av med rekryteringskonsulten eller den rekryterande chefen vilken typ av referenser som han eller hon vill ha. När det gäller chefsjobb är det ofta önskvärt att refe­renserna kan belysa din affärsförmåga och ditt chefskap.

”Om du vet med dig att du har gjort något stort inom ledarskap i form av exempelvis en omorganisation, eller om du har drivit en neddragningsprocess framgångsrikt, kan en hr-person eller en hr-chef vara en relevant referensperson.”

När du väl har uppgett någon som referens bör du ta kontakt med personen.

”Du kan inte tala om vad referensen ska säga, men du kan förbereda personen på vad du tror att samtalet kommer att handla om. ’Det skulle vara värdefullt för mig om du tryckte lite extra på de här delarna. Du kanske får frågor om mitt sätt att hantera förändring för det har vi pratat ganska mycket om’”, säger Nina Walldal.

I de flesta fall kommer re­­kry­terarna inte att be dig om någon referens från ditt nu­­­varande jobb. Men om någon trots allt skulle göra det bör du vara försiktig.

”Som kandidat kan du känna att det går jättebra i en rekryteringsprocess och att allting flyter på. Men du har ändå ingen kontroll på dina konkurrenter. Det kan också hända saker som gör att tjänsten dras tillbaka. Har du då pratat med din chef blir det ändå en mental resa att landa i din nuvarande roll, och då är du inte hjälpt av att din chef vet om att du har gått igenom det här.”

Ett speciellt läge blir det om du har jobbat väldigt länge på samma företag och inte har så många arbetsplatser att hämta referenser från. Ett sätt är att be de personer som har slutat på företaget att ställa upp.

En annan besvärlig situation kan uppstå om du har varit i konflikt med någon som rekryteraren vill tala med. Speciellt om det handlar om en person som det känns självklart att använda som referens. Det bästa sättet att hantera en sådan situation är att vara ärlig.

”Då får du berätta hur det ligger till. ’Det var en relation som hade sina utmaningar. Vi hade inte samma syn i vissa frågor och det vill jag vara öppen med nu när du tar upp det. Det är utifrån det som jag har valt att inte lämna den här personen som referens’”, säger Nina Walldal.

Läs också: Sex värsta cv-missarna enligt Google

I de flesta rekryt­­eringspro­cesser kommer frågan om referenser upp i slutet, men ibland dyker den upp tidigare än så. I så fall bör du ta reda på vad syftet med referenstagningen är och vilken typ av person rekryteraren vill tala med. Det kan vara bra att avvakta med de tyngsta referenserna till lite längre fram i processen.

Relaterade artiklar

Kvinnor behöver anpassa sitt ledarskap i högre grad än män för att nå toppen.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chef tipsar om sommarläsning för ledare.
Karriär

Chef tipsar: Sommarläsning för ledare

Äntligen tid att sjunka ner i hängmattan med en bra bok. Chef tipsar om sommarläsning att njuta av – och som ger värdefulla ledarskapsinsikter på köpet.
Frilansarbete lockar unga IT-talanger.
Karriär

Experten: 90-talister vill jobba lagom mycket

En Novus-undersökning visar att flexibilitet är en nyckelfaktor för unga i IT-branschen. Utan tillräcklig frihet väljer många att istället starta eget. Experten tror dock att fasta anställningar vinner i längden.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.