intervjua
FOTO: Unsplash

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten, sticka ut och visa varför du ska få jobbet.

Du har sökt jobbet som ger dig ett lyft i karriären och blivit kallad till en intervju. När du går därifrån har du en känsla av att intervjuaren inte var närvarande. Du har erfarenheten som krävs – men du fick inte visa upp din fulla potential.

Tecken att hålla koll på:

 • Intervjuaren verkar distraherad
 • Har ett rörigt skrivbord
 • Hittar inte ditt CV i pappershögen
 • Ni blir ofta avbrutna

Det här kan kosta dig chansen att bli erbjuden chefstjänsten. Men det finns sätt att bryta igenom och – trots förutsättningarna – göra en bra intervju.

1) Kom ordentligt förberedd

Gör din research. Redan innan du kommer till intervjun kan du arbetsbeskrivningen, nuvarande problem och kravbild. Det gör att du har förslag på hur du:

 • Kan göra jobbet mer effektivt
 • Kan identifiera och lösa dagens problem

Även ställa relevanta frågor som gör att intervjun får en högre nivå och gör det mer till ett samtal än en stel utfrågning.

2) Visa att du är rätt person för jobbet

En osäker eller oengagerad intervjuare gör misstag. Kanske har den nyligen anställt fel person? Då finns det en risk att personen hamnar i en negativ spiral och kan beskriva jobbet i negativa termer. Då ska du:

 • Håll med om att jobbet och dess utmaningar inte passar alla.
 • Fråga intervjuaren vilka tidigare misstag som har gjorts

Det här ger dig en chans att sälja in dig själv som en person som tar större ansvar. Använd gärna exempel från ditt tidigare yrkesliv som ger exempel på hur du lyckats få ett bättre resultat.

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

3) Öppna upp stängda frågor

”Ja”. ”Nej”. Finns det något mer frustrerande än att få stängda frågor som ger tråkiga svar? Här krävs det att du greppar halmstrået. Får du frågan: ”Har du haft en sådan här position tidigare?”, då gäller det att fylla ut svaret med fyllig och intressant information om dig som visar att du har det som krävs för att göra ett bra jobb.

4) Berätta en minihistoria

För att fånga rekryterarens fokus kan du behöva berätta fängslande historier. Du kan beskriva din tidigare erfarenhet i små minihistorier. Välj en av dessa 5 punkter att utgå ifrån:

 • Vad gör företaget som du jobbade för?
 • Hur stort är det?
 • Vad var ditt uppdrag där?
 • Hur kom det sig att du sökte dig dit?
 • Hur lyckades du med ditt uppdrag?

5) Visa att du är närvarande

När intervjuaren pratar och tar en paus i en mening är det viktigt att bekräfta att du hört vad hen har sagt. Att säga ”det låter spännande” eller bara ”okej” och ”bra” räcker gott. Notera att det finns en risk att bekräfta för ofta. Någon gång då och då räcker.

Om det är något du inte förstår säger du: ”Kan du ta det där en gång till, tack. Jag förstod inte riktigt”. Det visar att du är närvarande. Andra gången får dessutom mer detaljrik information vilket hjälper dig att komma på ett bra inspel utifrån utläggningen.

Bonustips: Gör intervjun till ett samtal mellan två proffs. Visa att du förstår kravbilden för jobbet och att du är personen dem söker för just den här tjänsten.

Källa: Fast Company

CV-TV Del 6: Så lyckas du på intervjun from Tidningen Chef on Vimeo.

Läs också: 5 punkter: Få jobbet med drakdödande historia