Sök jobb med stil

Tänk efter! Hur du lämnar ditt nuvarande jobb kan vara lika viktigt för din karriär som hur du presterar på nästa.

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad
Hur rekryterar och lockar man talang i en gigekonomi? Inte på samma vis som många är vana vid. ÅF har redan tagit klivet in i världen där partnerskap och tillfälliga anställningar är normen. Här är deras erfarenheter.

Du vill byta jobb. Det är dags att testa något nytt, du känner att du har vuxit ur din nuvarande tjänst, eller så ryktas det om nedskärningar.

Men samtidigt som du vill ha ett nytt jobb vill du inte skapa oro hos din nuvarande arbetsgivare. Så ska du berätta för din chef att du letar? Och hur ska du göra med referenser?

Hanterar du jobbsökandet snyggt kan du gå vidare utan att bränna några broar och i stället stärka dina professionella relationer längs vägen.

Här några goda principer:

1) Inventera dig själv 
Gör en noggrann analys av vad du är bra på och vad du tycker om att göra. Gör klart för dig själv vad du söker i ditt nästa jobb. Jämför sedan detta med hur det ser ut på marknaden. Finns det några jobb därute som har de egenskaper du letar efter? Har du rätt kvalifikationer?

Vänd dig till rådgivare som du litar på, till exempel vänner inom ditt område eller en jobbcoach för att få hjälp med bedömningen.

2) Fundera över interna steg
När du vet vad du vill, börja med att söka inom ditt företag. Det kan finnas interna möjligheter som tillfredsställer dina behov, som att till exempel omforma ditt jobb, flytta till en annan grupp eller ta dig an ett särskilt projekt. Om möjligheterna är begränsade eller du verkligen vill bort från nuvarande arbetsplats börjar du söka externt.

”Många struntar i att omdefiniera sitt jobb och sina karriärmöjligheter hos sin nuvarande arbetsgivare och beslutar sig i stället för att börja leta någon annanstans”, säger Claudio Fernández-Aráoz. Han är författare till Great People Decisions: Why They Matter So Much, Why They Are So Hard, and How You Can Master Them.

3) Håll det hemligt om du måste
Ibland måste du hålla tyst om ditt sökande. Kanske har du ingen bra relation till din egen chef, kanske oroar du dig för repressalier från kolleger, eller så fruktar du att du inte kommer att hitta något nytt jobb och vill undvika eventuella pinsam­heter. Då är det klokt att inte låta någon på ditt nuvarande jobb veta att du söker.

”Om du söker jobb i hemlighet måste du vara mycket noga med att inte låta någon komma på dig genom sociala medier eller genom att använda din jobbmejl”, tipsar Priscilla Claman, vd på karriärcoachföretaget Career Strategies.

”Det kan också vara distraherande ­att alla vet att du söker efter något nytt”, säger Claudio Fernández-Aráoz.

4) Nätverka försiktigt 
Nätverkandet är nyckeln till all framgångsrik jobbsökning och att avslöja ditt sökande för en annan person kan hjälpa dig att få upp farten och skapa kontakter. Överväg därför att dela nyheten om det finns någon kollega du litar på.
Du kan även i förbigående nämna ditt jobbsökande till personer som inte är associerade med din arbetsplats – så länge du gör det försiktigt. Säg något i stil med:

”Jag trivs bra i min nuvarande position men jag håller alltid möjligheterna öppna för vad som kommer sedan.”

”Avslöjandet tvingar dig att tydligt och seriöst söka efter en ny möjlighet”, säger Claudio Fernández-Aráoz.

Men agera inte desperat.

”Säg aldrig: ‘Jag måste komma härifrån.’ Arbetsgivare vill inte ha människor som måste komma bort från något”, säger Priscilla Claman.

5) Hantera din egen chef
Eftersom du själv är chef vet du hur det känns att få höra av någon annan att en anställd söker nytt jobb. Därför bör du själv berätta för din chef så snart du är bekväm med att göra det. Men det finns risker. Din chef kan försöka göra det svårt för dig, ge dig en dålig referens eller behandla dig annorlunda eftersom han eller hon vet att du vill lämna företaget.

Om du tror att din chef kommer att reagera negativt är det bäst att inte säga någonting förrän du har fått ett konkret erbjudande.

Men det finns även flera fördelar med att ha en öppen diskussion med sin chef. Öppenheten kan bland annat underlätta sökprocessen, eftersom din chef kan hjälpa dig att identifiera möjligheter inom eller utanför organisationen.

Att berätta för din chef kan också bygga goodwill. Din chef uppskattar din ärlighet och möjligheten att planera i förväg innan du slutar.

6) Intervju på ledig tid
De flesta arbetsgivare vill intervjua dig under vanlig kontors­tid. Det kan vara svårt att få det att gå ihop med dina arbetstider. Men smyg inte iväg till påhittade möten eller låtsas vara sjuk. Smartast är att passa in intervjuerna i ditt schema utan att lura din arbetsgivare. Kanske kan du ta ut lite semester eller tjänstledighet. Om din chef är misstänksam förklarar du att du har ett personligt ärende att uträtta.

7) Ge rätt referenser
Om din nuvarande chef inte vet att du söker nytt jobb kan du naturligtvis inte använda honom eller henne som referens. I stället kan du använda tidigare arbetsgivare eller kanske en betrodd kollega på ditt nuvarande jobb som vet om att du söker ett annat jobb.

Om den chef som vill anställa dig ändå insisterar på en referens direkt från din chef kan du förklara att du tillhanda­håller det när du har fått ett erbjudande

8) Stå emot motbud
Vissa arbetsgivare kommer med ett mot­bud när du aviserar att du kommer att lämna dem. Claudio Fernández-Aráoz manar till försiktighet kring dessa.

”Enligt min erfarenhet är dessa vanligen vaga löften om mer pengar och större ansvar”, säger han och påpekar att de flesta som accepterar motbudet ändå lämnar företaget – eller till och med får lämna – kort därefter.

”Så snart du har accepterat ett erbjudande är det inte bara tveksamt att avvisa det för ett motbud från din nuvarande arbetsgivare, det är även ett dåligt karriärbeslut.”

9) Skiljs som vänner
När du så ska lämna ditt jobb för ett nytt, tänk på att göra det med stil – oavsett om du lämnar direkt, stannar hela din uppsägningstid ut eller kommer överens om en annan lösning.

Att skiljas åt som ovänner kan vara skadligt för din framtida karriär.

”Du kan inte rymma från ett jobb. Det stannar hos dig för evigt”, säger Claman.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden