Anna Augustsson

Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: ”Slutat slentrianresa”

Telia slopade 80 procent av tjänsteresorna – och minskade kostnader och koldioxidutsläpp lika mycket. ”Många tycker det är skönt att slippa slentrianresandet”, säger hållbarhetschefen Anna Augustson.

Att arbetsresor hör till de största klimatbovarna inom tjänstesektorn är ingen hemlighet. Exempelvis svarar långa flygresor för en fjärdedel av utsläppen från Sveriges mindre myndigheter, enligt en kartläggning från Naturvårdsverket.

På Telia har man sedan 2001 jobbat målmedvetet för att dra ner på resorna, och därmed miljöbelastningen och utsläppen av växthusgaser. Något man också lyckats med – sedan satsningen inleddes har telekomjätten lyckats banta tjänsteresandet med 80 procent, vilket inneburit att koldioxidutsläppen gått ner med ungefär lika mycket. Liksom resekostnaderna, en besparing på cirka 240 miljoner kronor årligen.

miljounder

Läs också: 80 procent tycker: Jobbets klimatpåverkan – en fråga för chefen!

”Vi jobbar internationellt och våra medarbetare kommer alltid att behöva resa för att träffa andra människor ansikte mot ansikte. Samtidigt visar den kulturförändring vi genomfört att ett förändrat mötesbeteende är fullt möjligt, med kraftigt minskat resande som följd”, säger Telias hållbarhetschef Anna Augustson som arbetat på företaget sedan millennieskiftet och kunnat följa utvecklingen på nära håll.

Investeringar i modern teknik och fokusering på mötet snarare än själva resan har varit nyckelfaktorer i förändringsarbetet, förklarar hon. Den som sammankallar till ett möte måste enligt Telias mötespolicy allra först ta ställning till om det kan hållas virtuellt, vilket inneburit att mötesverktyg som telefon, video och Skype fått en allt större funktion.

”Genom åren har vi också haft behov av kostnadsneddragningar som i sig inneburit restriktioner kring resandet. Sammantaget har medarbetarna vant sig vid ett förändrat resebeteende. Slentrianresandet har försvunnit, vilket många tycker är väldigt skönt”, säger Anna Augustson.

Väsentligt är att ledningen går före och själva använder de virtuella mötesverktygen i stället för att sätta sig på ett plan – en trovärdighetsfråga, heter det från Telia som har som målsättning att vara helt koldioxidneutralt till år 2030.

”Det innebär att alla enheter jobbar aktivt med sin resepolicy och fortsätter att se över sina resesätt. Exempelvis har man på vissa avdelningar bestämt att alla fysiska resor på sträckan Stockholm–Göteborg ska göras med tåg, något som på sikt kan komma att gälla för hela företaget”, säger Anna Augustson. 

Chefer – kliv fram i klimatfrågan!

Chefer är de som kan göra allra störst skillnad. Våra beslut påverkar. Vi kan driva förändring både som individer och i våra roller. Men vi har inte gjort det och nu kräver ungdomar över hela världen att vi går från ord till handling. Men hur gör man då?

Här på vår klimatsajt får du verktygen: ✔️ Checklista för att kartlägga er miljöpåverkan ✔️De 5 stegen för att bli en klimatsmart chef ✔️Experternas bästa råd ✔️Inspiration

Kolla in specialsajten här!
paallvar

Läs också: 5 steg: Bli chefen på jobbet – som tar klimatfrågan på allvar!

Relaterade artiklar

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
Bild på demonstrationståg med plakat med texten
Hållbarhet

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Storföretag som Google, Amazon och Ben & Jerry’s har nu på olika sätt meddelat att de kommer att delta i strejken.