klimatchefer12

Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: ”Slutat slentrianresa”

Telia slopade 80 procent av tjänsteresorna – och minskade kostnader och koldioxidutsläpp lika mycket. ”Många tycker det är skönt att slippa slentrianresandet”, säger hållbarhetschefen Anna Augustson.

Att arbetsresor hör till de största klimatbovarna inom tjänstesektorn är ingen hemlighet. Exempelvis svarar långa flygresor för en fjärdedel av utsläppen från Sveriges mindre myndigheter, enligt en kartläggning från Naturvårdsverket.

På Telia har man sedan 2001 jobbat målmedvetet för att dra ner på resorna, och därmed miljöbelastningen och utsläppen av växthusgaser. Något man också lyckats med – sedan satsningen inleddes har telekomjätten lyckats banta tjänsteresandet med 80 procent, vilket inneburit att koldioxidutsläppen gått ner med ungefär lika mycket. Liksom resekostnaderna, en besparing på cirka 240 miljoner kronor årligen.

miljounder

Läs också: 80 procent tycker: Jobbets klimatpåverkan – en fråga för chefen!

”Vi jobbar internationellt och våra medarbetare kommer alltid att behöva resa för att träffa andra människor ansikte mot ansikte. Samtidigt visar den kulturförändring vi genomfört att ett förändrat mötesbeteende är fullt möjligt, med kraftigt minskat resande som följd”, säger Telias hållbarhetschef Anna Augustson som arbetat på företaget sedan millennieskiftet och kunnat följa utvecklingen på nära håll.

Investeringar i modern teknik och fokusering på mötet snarare än själva resan har varit nyckelfaktorer i förändringsarbetet, förklarar hon. Den som sammankallar till ett möte måste enligt Telias mötespolicy allra först ta ställning till om det kan hållas virtuellt, vilket inneburit att mötesverktyg som telefon, video och Skype fått en allt större funktion.

”Genom åren har vi också haft behov av kostnadsneddragningar som i sig inneburit restriktioner kring resandet. Sammantaget har medarbetarna vant sig vid ett förändrat resebeteende. Slentrianresandet har försvunnit, vilket många tycker är väldigt skönt”, säger Anna Augustson.

Väsentligt är att ledningen går före och själva använder de virtuella mötesverktygen i stället för att sätta sig på ett plan – en trovärdighetsfråga, heter det från Telia som har som målsättning att vara helt koldioxidneutralt till år 2030.

”Det innebär att alla enheter jobbar aktivt med sin resepolicy och fortsätter att se över sina resesätt. Exempelvis har man på vissa avdelningar bestämt att alla fysiska resor på sträckan Stockholm–Göteborg ska göras med tåg, något som på sikt kan komma att gälla för hela företaget”, säger Anna Augustson. 

Chefer – kliv fram i klimatfrågan!

Chefer är de som kan göra allra störst skillnad. Våra beslut påverkar. Vi kan driva förändring både som individer och i våra roller. Men vi har inte gjort det och nu kräver ungdomar över hela världen att vi går från ord till handling. Men hur gör man då?

Här på vår klimatsajt får du verktygen: ✔️ Checklista för att kartlägga er miljöpåverkan ✔️De 5 stegen för att bli en klimatsmart chef ✔️Experternas bästa råd ✔️Inspiration

Kolla in specialsajten här!
paallvar

Läs också: 5 steg: Bli chefen på jobbet – som tar klimatfrågan på allvar!

Relaterade artiklar

illusforskare
Hållbarhet

Forskning: Så går du från klimatångest – till handling

Att skrämma upp människor leder inte till förändring
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
salu
02:19 min
Hållbarhet

Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

Video + Text Han är sjukgymnasten som startat ett "Blocket" för stora organisationer. Fredrik Östlins plattform för förmedling av överbliven kontorsutrustning har fått ner koldioxidutsläppen med hundratals ton – och sparat miljoner åt skattebetalarna.
sveante1
Hållbarhet

En av Sveriges ledande experter: Så blir vi fossilfria

Sverige klarar omställningen till ett fossilfritt samhälle. Nu måste vi bara få in i våra huvuden att det är möjligt och för detta spelar chefen en viktig roll. Det menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
paallvar
Hållbarhet

Checklista: 5 steg för att bli en klimatsmart chef

Vässa ditt ledarskap med hjälp av Chefs 5 steg för att bli en klimatsmart chef.
miljounder
Hållbarhet

80 procent tycker klimatfrågan är chefens ansvar

Sveriges chefer tar klimatkrisen på allvar.
Tre av fyra tjejer vill ha en ledarroll enligt en undersökning av Plan International.
Hållbarhet

Studie: 3 av 4 tjejer vill bli ledare

En ny internationell undersökning genomförd av organisationen Plan visar att 3 av 4 flickor vill ha en ledarroll i framtiden. Samtidigt saknas kvinnor helt i ledningen på 1 av 4 företag.