1) Bestäm hur ni vill ha det
Vad är en bra arbetsmiljö? Här är det viktigt att cheferna tillsammans med medarbetarna stolpar upp några beteenden som ska uppmuntras. Det är vanligt att företaget/organisationen tar fram några värdeord om hur ni ska vara mot varandra.
2) Omsätt till konkreta handlingar
Värdeord är fint – men blir bara tomma ord om ni inte gör något av det. Om ni vill att ”respekt” ska genomsyra verksamheten, vad innebär det i konkreta handlingar? Kanske är det att alla ska få prata till punkt på era möten. Som chef kan du vara drivande till att det genomförs.
3) Hitta lösningar – inte problem
Positiva mål är mer inspirerande att jobba mot än att hela tiden försöka åtgärda problem som uppstår. Därför kan det vara klokt att vända på det. Gnälls det mycket på ditt jobb? Då kanske ni ska ha som mål att skratta mer tillsammans.
Läs också: Fria arbetstider – så hittar du fokus med jobb hemifrån
4) Du som chef har inte alla som chef
Som ledare är det enkelt att få för sig att du ensam ska förbättra stämningen. Snarare kan det vara att du behöver involvera medarbetarna i arbetsklimatet. Ställ frågor vad ni kan göra och använd medarbetarsamtal som grund för vad personalen tycker. Därifrån kan hämta en helhetsbild om vad alla tycker om arbetsmiljön.
5) Identifiera irritationsfaktorer
Vad vi stör oss på skiljer sig. Någon ogillar när det pratas högt i telefon, en annan blir tokig om det inte är helt rent i jobbkylen. Som chef ska du tänka lösningsfokuserat och försöka identifiera vem som äger problemet. Sedan kan problemet lösas enklare. Kanske kan ni bestämma om att inte ha parfym på jobbet om en medarbetare mår dåligt av det.
6) Behandla andra med respekt
Även om du gillar dina kolleger har du troligen inte valt att jobba med alla. Men genom att behandla andra som du själv vill bli mött ökar oddsen för att ni ska trivas ihop. En gammal huvudregel som fungerar än idag.
Läs också: Så blir du snäll och lönsam som chef