Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Kändischeferna – så semestrar de

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Som chef ska du följa semesterlagen – för dina medarbetare. Lagen ger rätt till 25 dagars semester per år, varav fyra veckor sammanhängande under juni–augusti. Det gäller även chefer.

Men i verkligheten ser det helt annorlunda ut. Trots att många chefer har avtal som ger dem längre semester än de lagstadgade fem veckorna, räknar drygt 60 procent av cheferna med högst fyra veckors semester i sommar.

Det visar en enkät som Chef har gjort bland 794 chefer. Nästan 40 procent av cheferna har dessutom ingen längre, sammanhängande ledighet, utan delar upp den.

Med datorer, mobiler och smarta telefoner har gränserna mellan arbetstid och ledig tid blivit allt mer flytande. Enligt enkäten är fyra av fem chefer tillgängliga minst en gång i veckan även under ledig tid, tre av fem är uppkopplade varje dag.

Joakim Jardenberg, vd i Mindpark och en av de inter­vjuade ­­cheferna i artikeln, menar att vi närmar oss ett beteende som påminner om det man hade i ­bondesamhället. Med skillnaden ­att jobbet är för allt fler inte längre fysiskt begränsat till en viss plats.

Och när vi själva kan välja när vi ska arbeta blir det också naturligt att vi själva väljer när och hur vi vill ha semester.

EU-minister Birgitta Ohlsson: »Jag är alltid nåbar«

»I år planerar jag att vara ledig i ungefär tre veckor i sträck under juli. En vecka i mina föräldrars sommarstuga utanför Umeå och tio dagar i New York. Dessutom blir det några strödagar i augusti.
Men som minister är du aldrig någonsin helt och hållet ledig. Telefonen är fortsatt på dygnet runt och dina medarbetare måste kunna nå dig. Jag är alltid tillgänglig både via mejl och mobil.
Det är svårt att få längre sammanhållen semester, eftersom vi förstås också har regeringsjour under ledigheter. Som EU-minister måste jag bevaka viktiga möten under sommarveckorna. Bland annat ska jag resa till Polen som tar över EU-ordförandeskapet.
Det händer att jag måste bryta en ledighet på grund av mitt arbete, absolut. Sådana är villkoren och verkligheten.
Allra bäst kopplar jag av när jag är utomlands. Mitt favoritresmål är New York, alltid! Jag får aldrig nog av den stadens puls, rytm och energi.«

Mattias Magnusson, vd modeföretaget Acne Studios: »För lång ledighet gör mig rastlös«

»Jag brukar ta semester tre, fyra veckor på sommaren och det blir något sådant i år också. Jag och min sambo planerar en utlandsresa – vart har vi inte bestämt än – och besök hos familj och vänner i Skåne.
Två veckor ledigt i sträck räcker för att jag ska känna mig utvilad, sedan kan jag ta några dagar eller en vecka i stöten. Det är inte i första hand för ­jobbets skull, jag tycker helt enkelt att sommaren känns längre på det sättet. Jag skulle säkert kunna ta längre semester om jag ville, men jag skulle nog bli rätt rastlös då …

Det har hittills aldrig hänt att jag varit tvungen att bryta en ledighet på grund av arbetet. Det brukar inte behövas om man planerar bra och har så bra medarbetare som jag har.

Att vara tillgänglig via mobil och mejl även när jag är ledig ser jag däremot som en självklarhet. Jag föredrar att göra lite jobb varje dag framför att komma tillbaka till ett berg när semestern är slut. Jag har alltid dator och telefon tillgängliga och går att nå via sms och mejl dagligen.

Bäst kopplar jag av med en kombination av aktivitet och vila, gärna vandring i bergen kombinerat med avkoppling vid en trevlig pool någonstans.
Den bästa semester jag har haft var nog över senaste nyårshelgen. Jag och min sambo var i Argentina, några dagar i Buenos Aires och några dagar på en hästgård en bit från staden. Jag hade aldrig ridit förut, men blev så biten.

På drömresan är inte målet det viktigaste, utan vem jag reser med. Men om jag skulle välja ett resmål blir det Patagonien efter resan till Argentina.«

Linda Skugge, vd Skugge&Co: »Jobbet är för kul för att vara ledig«

»Vi har haft så många uppdrag så jag har inte hunnit planera någon semester. Min man och jag har bara pratat lite om det.

Jobbet är det roligaste jag vet, så jag förstår egentligen inte längtan efter semester. För mig flyter jobb och fritid ihop, det tycker jag är så häftigt. Dessutom tycker jag sommaren är sjukt tråkig, det händer ingenting. Och om jag var ledig från jobbet skulle jag ändå jobba med att skriva på mina böcker.

Kanske kan vi ta någon dag här och där, då åker vi någonstans i Sverige.

Jag är självklart alltid tillgänglig för mina medarbetare. Och jag kräver att de är det också, utom när de har semester. Det kan ringa en uppdragsgivare en söndag om ett event som havererat. Då måste vi styra upp det.

För mig är den bästa avkopplingen att vara hemma, ha sovmorgon, läsa en bok eller göra något med barnen.
Jag gillar inte långa resor och avskyr värme. Jag skulle inte kunna tänka mig att sitta 18 timmar på flyget för att åka till Thailand. Korta cityresor är okej, det går alltid att få till.
Någon drömsemester har jag inte. Jag tycker jobbrelaterade resor är roligare än privata.«

Magdalena Gerger, vd Systembolaget: »Jag vilar helst från mejlen«

»Jag planerar ungefär fyra veckors semester i sommar. Jag kommer att vara mest till sjöss. Sedan kommer vi att träffa lite släkt och vänner.

Jag tycker det är viktigt att få sammanhängande ledighet så att jag hinner varva ner på riktigt. Men det kan förstås inträffa en nödfallssituation på jobbet som gör att jag måste göra ett avbrott.

Mina medarbetare är fullt kapabla att driva verksam­heten när jag är borta, och de vet att de kan nå mig via mobilen. Men från mejlen vilar jag helst när jag är ledig.

Det är fantastiskt att få umgås med familjen under sommaren, men om jag är borta för länge från jobbet börjar det klia i fingrarna.

Bäst kopplar jag av tillsammans med familjen, långt ut i skärgården. Jag tränar så mycket jag kan och läser gärna många och tjocka böcker.

Förra sommaren var vi i Kanada i fyra veckor, bland annat kanotade vi i en nationalpark. Det var helt fantastiskt.
När barnen blir äldre drömmer jag om att resa runt i Kina med familjen.«

Joakim Jardenberg, vd Mindpark: »Lång ledighet fungerar inte för mig«

»Jag har inte planerat någon semester. Det där med lång sammanhängande ledighet fungerar inte för mig, då blir jag rastlös. Men sju, åtta gånger om året tar familjen en lång weekend eller en vecka i till exempel London, Barcelona eller New York.

Även om jag är ledig är jag uppkopplad hela tiden. Jag har tre telefoner med olika operatörer för att vara extremt tillgänglig för mitt nätverk och mina kunder. Det är ett sätt för mig att slippa stress, jag blir besvärad av att inte vara tillgänglig.

Mitt jobb är det roligaste jag vet. Jag skiljer inte på arbete och fritid, utan på roligt och tråkigt.

Jag kopplar av bäst online med att slösurfa. Offline är matlagning bästa avkopplingen. Det kräver närvaro och är extremt påtagligt.«

Håkan Juholt, partiledare Socialdemokraterna: »Jag ska sova lite mer«

»Jag kommer att kunna disponera min tid lite friare under två veckor i juli. Då ska jag sova lite mer, bada lite mer och läsa lite mer. Och så hoppas jag att min årliga utflykt till danska konstmuseet Louisiana blir av …«

Agneta Dreber, vd Livsmedelsföretagen: »Det blir semester på släktgården«

»Jag ska ha tre, fyra veckors semester i juli. Då ska jag vara på Kråkmarö i Gryts skärgård. Där har vi en gård som funnits i släkten sedan 1600-talet. I år kommer jag kanske också att ta lite semester i augusti, när mitt andra barnbarn ska födas.

Under Almedalsveckan kommer det att hållas många seminarier om mat som jag gärna vill delta i. Men jag har aldrig varit tvungen att bryta en semester på grund av jobbet.

Visst skulle jag gärna ta längre semester, men det skulle inte fungera. Från midsommar till augusti går det bra, då händer det inte så mycket i Sverige. Däremot kan det vara möten i EU under juli.
Min drömsemester är var som helst där det är sol, på vintern åker jag gärna till Alperna, Akaba i Jordanien är också härligt.
Men en solig sommar på Kråkmarö är den bästa semester jag kan tänka mig, då längtar jag aldrig utomlands.«

Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens värld och Årets Chef 2011: »Jag kan inte ta ledigt i juli«

»Vad är sommarsemester? Om jag har tackat ja till att bli chef över en verksamhet som är öppen från mitten av maj till slutet av september, kan jag inte ta ledigt i juli. Dessutom är det kul att se alla glada barn och vuxna i nöjesparken.

Då hjälper jag gärna till att dirigera trafiken på parkeringen eller hoppar in i köket. Det uppskattar de anställda.

Min hustru är van, hon tar med femåringen och reser iväg. Och någon gång varje sommar brukar det bli en lång­­weekend, till exempel på Öland eller i Köpenhamn. Släkt och vänner hälsar också ofta på.
Under säsongen är jag i stort sett alltid tillgänglig på mobil eller mejl.

Kring jul och nyår brukar jag ta ledigt några veckor. Att åka pulka eller gå till badhuset med yngsta sonen en vanlig vardag är lyx.«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden