Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Foto UnsplashHögre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Det råder kompetensbrist och finns all anledning för arbetsgivare att fundera över hur de ska behålla de medarbetare de redan har. En fingervisning kan ges genom Blocket Jobbs nya undersökning i samarbete med Kantar Sifo.

Den visar att under sommaren – en för många naturlig paus som ger tid för eftertanke kring den egna karriären – har fyra av tio tillfrågade i undersökningen funderat på att byta jobb. I åldersgruppen 18-29 år är det ännu fler – 58 procent.

Största anledningen är att de som går i jobbytartankar vill få fart på sin löneutveckling. Men, som Chef tidigare skrivit om, är chefen viktig för ungas val av arbetsplats.

Lockad att stanna kvar på jobbet under falska premisser? Du kan ha blivit brödsmulad!

Läs också: Så vet du om din chef brödsmular dig

Och redan på fjärde plats på listan över anledningar att byta jobb återfinns skälet att man vill ha en bättre chef. 17 procent anger detta som anledning.

Ännu vanligare är missnöjet med ledarskapet som anledning bland kvinnor som funderar på en ny karriär, där fler än var femte, 22 procent, överväger detta på grund av chefen.

Två tips för att behålla medarbetare som nämns i ett pressmeddelande från Blocket Jobb är att sätta en tydlig utvecklingsplan för sina anställda eller erbjuda nya typer av arbetsuppgifter för att hålla dem motiverade.

Undersökningen bygger på 1036 intervjuer med personer i en riksrepresentativ webbpanel i åldrarna 18-79 år och gjordes i mitten av augusti i år.

talang-medarbetare-motivera

Läs också: Så får du stjärnskotten att vilja jobba kvar

talent-management1
Seminarium: 12 september

Få fram det bästa ur varje medarbetare

Nyckelpersoner som plötsligt säger upp sig? Chefer som vill undvika obehagliga överraskningar i sitt team gör klokt i att lära sig mer om Talent Management.

Relaterade artiklar

tinder
Karriär

Svajpa fram talangen: ”Tinder för rekrytering”

Nu kommer appen som ska revolutionera sättet att söka jobb och rekrytera – åtminstone enligt svenska upphovsföretaget Switchin som beskriver sin innovation som ett Tinder för rekrytering.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
laranytt2
Karriär

5 toppchefer: Så lär vi nytt på jobbet

Kompetensutveckling är viktigt – det är de flesta rörande överens om. Men var tredje chef har inte avsatt tid för sina medarbetares kompetensutveckling, visar en undersökning som Chef har gjort. Vi frågade några av Sveriges främsta chefer var och när de lärde sig något nytt senast.

dromjobben
Karriär

Topplista: Här är svenskarnas drömjobb

Fotbollsspelare, stjärnkock eller statsminister? Nej, det är helt andra yrken som ligger i topp när svenskar får lista sina absoluta drömyrken.
Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända.