Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Foto UnsplashHögre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Det råder kompetensbrist och finns all anledning för arbetsgivare att fundera över hur de ska behålla de medarbetare de redan har. En fingervisning kan ges genom Blocket Jobbs nya undersökning i samarbete med Kantar Sifo.

Den visar att under sommaren – en för många naturlig paus som ger tid för eftertanke kring den egna karriären – har fyra av tio tillfrågade i undersökningen funderat på att byta jobb. I åldersgruppen 18-29 år är det ännu fler – 58 procent.

Största anledningen är att de som går i jobbytartankar vill få fart på sin löneutveckling. Men, som Chef tidigare skrivit om, är chefen viktig för ungas val av arbetsplats.

Lockad att stanna kvar på jobbet under falska premisser? Du kan ha blivit brödsmulad!

Läs också: Så vet du om din chef brödsmular dig

Och redan på fjärde plats på listan över anledningar att byta jobb återfinns skälet att man vill ha en bättre chef. 17 procent anger detta som anledning.

Ännu vanligare är missnöjet med ledarskapet som anledning bland kvinnor som funderar på en ny karriär, där fler än var femte, 22 procent, överväger detta på grund av chefen.

Två tips för att behålla medarbetare som nämns i ett pressmeddelande från Blocket Jobb är att sätta en tydlig utvecklingsplan för sina anställda eller erbjuda nya typer av arbetsuppgifter för att hålla dem motiverade.

Undersökningen bygger på 1036 intervjuer med personer i en riksrepresentativ webbpanel i åldrarna 18-79 år och gjordes i mitten av augusti i år.

talang-medarbetare-motivera

Läs också: Så får du stjärnskotten att vilja jobba kvar

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.