Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så många tar hem jobbet när barnet är sjukt

Februari – eller vabbruari – står för dörren. Det gör att många tvingas vara hemma med sjukt barn, men många tar då med sig jobbdatorn.

Arbetsrätt
Publicerad

Nu är den snart här: Vabbruari. Den månad på året när flest föräldrar tvingas vara hemma med ett sjukt barn. Samtidigt visar en undersökning Unionen gjort visar att 86 procent av Sveriges privatanställda har möjlighet att jobba distans vid enskilda tillfällen.

Det sammantaget gör att allt fler väljer att ta med sig jobbdatorn till sjukstugan. 4 av 10 uppger att de jobbar när de är hemma med sjukt barn. Något som kallas för att ”vobba”.

I undersökning uppger många att anledningen till att man ”vobbar” är för hinna med sina arbetsuppgifter och att det saknas möjlighet att ta in en vikarie.

”Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro. Stressen ska inte behöva gå ut över ditt sjuka barn eller dina kollegor”, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen.

Samtidigt menar två av tre personer att de får stöd av sin chef när de måste ”vabba”.

Hur ser fördelningen ut mellan föräldrarna? Jo, ganska jämn faktiskt. Hela 77 procent menar att man turas om att vara hemma med det sjuka barnet. Främsta faktorer som styr är arbetsbelastningen på jobbet och hur ekonomin påverkas av vem som är hemma.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden