Så många svenskar stör sig på konflikträdda chefer: ”Mardröm”

En chef som är passiv och som medvetet undviker konflikter. Det är den chefsegenskap som flest svenskar stör sig på, visar en stor undersökning.

Arbetsmiljö
Publicerad

Det är undersökningsföretaget Yougov som släppt en omfattande rapport med fokus på arbetslivet i Sverige. Där framkommer det att konflikträdsla är den egenskap hos chefer som är minst attraktiv. Varannan svensk medarbetare stör sig nämligen på konflikträdda chefer.

Nästan lika många, 4 av 10, svarar att de dessutom har problem med chefer som är passiva eller kommer med otydliga riktlinjer – vilket Chef nyligen har skrivit om.

Hur ser förhållandet ut med kollegerna ut då? Inte speciellt oväntat tycker en stor majoritet (90 procent) att det är viktigt att ha roligt på jobbet. Men samtidigt stör sig knappt hälften på kolleger som gnäller mycket – vilket i sin tur påverkar hur bra de kan utföra sitt arbete.

”Nedstämdhet och irritation samt olust inför att göra ett bra jobb är väl varje arbetsgivares mardröm? Att detta då uppstår på grund av gnäll borde göra att alla tar ansvar för att minimera eller helt enkelt stoppa gnället. Jag brukar rekommendera gnällfria zoner”, säger Christina Stielli, arbetsmiljöexpert som deltagit till att ta fram rapporten.

Fotnot: Undersökningen genomfördes 6-11 februari 2019 via webbsvar. Totalt svarade 2027 svenskar på undersökningen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden