sweett

Så många svenskar stör sig på konflikträdda chefer: ”Mardröm”

En chef som är passiv och som medvetet undviker konflikter. Det är den chefsegenskap som flest svenskar stör sig på, visar en stor undersökning.

Det är undersökningsföretaget Yougov som släppt en omfattande rapport med fokus på arbetslivet i Sverige. Där framkommer det att konflikträdsla är den egenskap hos chefer som är minst attraktiv. Varannan svensk medarbetare stör sig nämligen på konflikträdda chefer.

Nästan lika många, 4 av 10, svarar att de dessutom har problem med chefer som är passiva eller kommer med otydliga riktlinjer – vilket Chef nyligen har skrivit om.

stress-8

Läs också: Här är chefens 5 värsta egenskaper

Hur ser förhållandet ut med kollegerna ut då? Inte speciellt oväntat tycker en stor majoritet (90 procent) att det är viktigt att ha roligt på jobbet. Men samtidigt stör sig knappt hälften på kolleger som gnäller mycket – vilket i sin tur påverkar hur bra de kan utföra sitt arbete.

”Nedstämdhet och irritation samt olust inför att göra ett bra jobb är väl varje arbetsgivares mardröm? Att detta då uppstår på grund av gnäll borde göra att alla tar ansvar för att minimera eller helt enkelt stoppa gnället. Jag brukar rekommendera gnällfria zoner”, säger Christina Stielli, arbetsmiljöexpert som deltagit till att ta fram rapporten.

Fotnot: Undersökningen genomfördes 6-11 februari 2019 via webbsvar. Totalt svarade 2027 svenskar på undersökningen.

Öppet kontorslandskap kan vara stressande.

Läs också: Så få svenskar vill jobba i öppet kontorslandskap: ”Hög ljudnivå”

Relaterade artiklar

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
studie-2
Arbetsmiljö

Studie: Chefer löper större risk att bli mobbade på nätet

Nu har forskare i Malmö utrett vilken grupp som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning.