Så krossar du Luthermyterna

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Luther sitter på din axel och förmanar dig. Om du inte ständigt gör rätt för dig kommer du att drabbas av Guds eller någon annan övermakts eviga förbannelse.

Det är Martin Luther som ger dig prestationsångest. Han är också den direkta orsaken till att du känner att du börjar ligga i riskzonen för att bränna ut dig.

Det är dessutom hans ­läror som har gjort dig så genom­tråkig att du aldrig med gott samvete kan tillåta dig att släppa ­loss och bara ha kul.

Lite avundsjukt sneglar du på människor från andra kulturer som tycks ta livet med en klackspark. Och det är väl enkelt för dem! De behöver ju inte släpa omkring på denne Luther, han som alltid sitter där och viskar sina förhållningsregler i örat.

Nej, det behöver de inte. I andra länder är nämligen bilden av Martin Luther en helt annan. För dem är han en upprorsman, som snarare än att belasta människor ville göra dem fria.

Birgit Stolt, professor emeritus i tyska språk, konstaterar i sin bok Luther själv, Artos, att den svenska myten om den slavdrivande Luther är av sent datum. Den blommade upp och fastnade i vårt medvetande på 1980-talet.

Det var först då, noterar hon, som han i svenska tidningar började anklagas för att vara upphovet till vår tungsinta och smått masochistiska syn på arbete. Plötsligt dök just han upp som syndabock för vårt dåliga samvete.

För Birgit Stolt är det häpnadsväckande hur missförstådd han har blivit i Sverige. När hon har lusläst det han har skrivit har hon mött en Luther som är allt annat än fördömande
och sträng.

Visst var han en man av sin tid, men någon glädjedödare var Martin Luther definitivt inte.
Så skyll inte på Luther om du inte hittar din balans i livet. I stället kanske du rent av har något att lära av honom.

 

Luthermyt 1– Arbeta i ditt anletes svett

Så sa han egentligen: Det tröstlösa slitet gav inte Luther mycket för. Tvärtom. Det skulle vara kul på jobbet. Utan arbetsglädje är arbetet inte mycket värt, ansåg han.

Luthermyt 2 – Viktigast av allt är vad du presterar

Så sa han egentligen: Det är inte vad du gör som räknas, utan att du tror. Gud älskar var och en utan krav på fysisk eller intellektuell motprestation, hävdade Luther. Och detta var ju också själva huvudpoängen med hela hans filosofi.

Luthermyt 3 – Böj dig alltid för överheten

Så sa han egentligen: Om det är någon som satt sig upp mot makten så är det väl Luther själv. Han ville ju att religionen skulle komma närmare folket. Därför utmanande han också den dåtida katols­ka kyrkans enorma dominans.

Luthermyt 4 – Ha aldrig roligt, det är syndigt

Så sa han egentligen: Luther själv var en känslomänniska. Han var också en kärleksfull, pratsam och skämtsam retsticka. Hans recept för att skrämma bort djävulen var till exempel att släppa en fjärt.

 

Luthermyt 5 – Gör din plikt till varje pris

Så sa han egentligen: Varje insats, liten som stor, är lika värdefull. Varje person efter förmåga, inte mer. Luther ansåg att bara det att bryta ett grässtrå faktiskt kunde vara en fullgod insats.

Luthermyt 6 – Offra dig för andra

Så sa han egentligen: Offer talade inte Luther om, men ja, han var motståndare till arbete enbart för egen vinnings skull. Var och en ska, enligt honom, göra en insats för helheten och tänka på andras väl och ve.

Luthermyt 7 – Vin, kvinnor (eller män) och sång, glöm det!

Så sa han egentligen: När tristessen sätter in ska den lämpligen hävas med mat, dryck och sång i goda vänners lag, ansåg han. Själv var Luther fena på att spela luta och en självklar medelpunkt i sällskapslivet. Celibatet trodde han inte heller på som den lyckligt gifta avhopparmunk han var.

Fotnot: Artikeln publicerades första gången i Chef nr 4 2005.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden