cv-6
Illustration: Lars Rehnberg.

Så gör du cv-succé – sno från de allra bästa

Att formulera ett bra cv är en utmaning, men det finns hjälp att få. Ett smart sätt är att snegla på de bästa och kopiera goda formuleringar.

Pang på! Så ska ett bra cv börja. Under 20 år som karriärrådgivare har Monica Renstig hjälpt fler än 2 500 personer, många chefer, att inventera sina styrkor och skriva om deras cv:n på ett säljande sätt.

Erfarenheterna sammanfattar hon i den nya boken Planka cv, där hon publicerar ett urval av goda cv som har lett till intervju och jobb.

”Nästan inga svenskar kan skriva cv. Man listar vad man har gjort i kronologisk ordning i stället för att fokusera på sina kunskaper och hur de kunskaperna kan komma till användning för företaget du vänder dig till”, säger Monica Renstig.

Många drabbas av skrivkramp när det är dags att formulera ett cv. Vad ska jag lyfta fram? Hur mycket ska jag framhäva mig själv? Hur personlig törs jag vara? Och – inte minst – hur sjutton ska jag inleda?

”Genom att studera de bästa kan man få hjälp med goda formuleringar”, säger Monica Renstig.

Ett av de goda exemplen i boken är it-chefen som nu är redo att ta nästa kliv i karriären och därför proaktivt söker nya utmaningar. Så här inleder han:

”Jag skriver till dig då jag ser mig om efter ett nytt jobb, gärna som vice vd, affärsområdeschef eller divisionschef i ett stort företag. Efter tio år i det globala it-företaget, vill jag gå vidare i min karriär.”

Läs också: Så skriver du ett säljande cv

Monica Renstig (som har anonymiserat personer och företag i boken) menar att det finns mycket att lära av exemplet med it-chefen.

”Det är pang på rödbetan. Folk har så ont om tid och därför måste man tänka som en journalist: Lyft fram det viktigaste först. Han talar om vad han vill, varför han är redo för nya utmaningar och vad han har gjort de senaste tio åren. Allt ryms inom två meningar.”

Cv:t är dessutom ett exempel på ett faktum som många tycks underskatta: Vikten av att söka tjänster som ännu inte är utlysta.

It-chefen fortsätter i sitt cv att specificera vad som gör honom kompetent:

”Jag har byggt upp och etablerat ett helt nytt affärsområde på ett sådant sätt att vi fick priset Best Practices internt i koncernen”. ”Jag har lett en outsourcing av it-stödet som blev mycket framgångsrik och sänkte våra kostnader med 20 procent samtidigt som det höjde kvaliteten.”

Läs också: Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Monica Renstig menar att it-chefen här effektivt visar vilka resultat som han har uppnått.

”Det vanligaste misstaget bland dem som söker jobb är att de bara fokuserar på sina anställningar och inte på vad de faktiskt har uppnått”, säger hon.

Som avslutning väljer it-chefen att lyfta fram sina personliga egenskaper:

”Som person är jag strategisk och hittar gärna smartare sätt för företaget att arbeta på. Jag har mycket av egen drivkraft, tar egna initiativ, säljer in och förankrar och tar tag i det som situationen kräver.”

Monica Renstig menar att ett cv ska baseras på vilka kunskaper och färdigheter man har, men personliga egenskaper värderas ofta ännu högre.

”Syftet är att komma till intervju. Att balanserat och kortfattat redogöra för sina drivkrafter redan i ett cv är bra, men det är vid intervjun du har chansen att verkligen visa vem du är”, säger hon.

Fyra tips som lyfter ditt cv

  • Börja inte med att skriva ”Jag heter”. Förklara i stället redan i första meningen varför du söker jobbet och vad som gör dig särskilt lämpad.
  • Fokusera på framtiden, vad du kan tillföra och vad som kommer att hända om företaget anställer just dig.
  • Förvandla dina anställningar till kunskaper och färdigheter. Det är kunskaperna du blir anställd på.
  • Håll dig kort. Max en A4-sida. Sätt dig in i mottagarens situation och inse att du konkurrerar med många andra om rekryterarens tid.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ungaaa-768x432
Karriär

Bara var femte ungdom vill bli chef

Det kan bli tufft med chefstillväxten. I alla fall om man ska tro en undersökning där 4000 unga fått svara på frågor om sin karriär.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
karriarmaaal
Karriär

5 steg för att landa drömjobbet – i år

Oavsett om ditt karriärmål är att byta arbetsgivare eller bli befordrad kan du behöva en plan.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden