cv-6
Illustration: Lars Rehnberg.

Så gör du cv-succé – sno från de allra bästa

Att formulera ett bra cv är en utmaning, men det finns hjälp att få. Ett smart sätt är att snegla på de bästa och kopiera goda formuleringar.

Pang på! Så ska ett bra cv börja. Under 20 år som karriärrådgivare har Monica Renstig hjälpt fler än 2 500 personer, många chefer, att inventera sina styrkor och skriva om deras cv:n på ett säljande sätt.

Erfarenheterna sammanfattar hon i den nya boken Planka cv, där hon publicerar ett urval av goda cv som har lett till intervju och jobb.

”Nästan inga svenskar kan skriva cv. Man listar vad man har gjort i kronologisk ordning i stället för att fokusera på sina kunskaper och hur de kunskaperna kan komma till användning för företaget du vänder dig till”, säger Monica Renstig.

Många drabbas av skrivkramp när det är dags att formulera ett cv. Vad ska jag lyfta fram? Hur mycket ska jag framhäva mig själv? Hur personlig törs jag vara? Och – inte minst – hur sjutton ska jag inleda?

”Genom att studera de bästa kan man få hjälp med goda formuleringar”, säger Monica Renstig.

Ett av de goda exemplen i boken är it-chefen som nu är redo att ta nästa kliv i karriären och därför proaktivt söker nya utmaningar. Så här inleder han:

”Jag skriver till dig då jag ser mig om efter ett nytt jobb, gärna som vice vd, affärsområdeschef eller divisionschef i ett stort företag. Efter tio år i det globala it-företaget, vill jag gå vidare i min karriär.”

Läs också: Så skriver du ett säljande cv

Monica Renstig (som har anonymiserat personer och företag i boken) menar att det finns mycket att lära av exemplet med it-chefen.

”Det är pang på rödbetan. Folk har så ont om tid och därför måste man tänka som en journalist: Lyft fram det viktigaste först. Han talar om vad han vill, varför han är redo för nya utmaningar och vad han har gjort de senaste tio åren. Allt ryms inom två meningar.”

Cv:t är dessutom ett exempel på ett faktum som många tycks underskatta: Vikten av att söka tjänster som ännu inte är utlysta.

It-chefen fortsätter i sitt cv att specificera vad som gör honom kompetent:

”Jag har byggt upp och etablerat ett helt nytt affärsområde på ett sådant sätt att vi fick priset Best Practices internt i koncernen”. ”Jag har lett en outsourcing av it-stödet som blev mycket framgångsrik och sänkte våra kostnader med 20 procent samtidigt som det höjde kvaliteten.”

Läs också: Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Monica Renstig menar att it-chefen här effektivt visar vilka resultat som han har uppnått.

”Det vanligaste misstaget bland dem som söker jobb är att de bara fokuserar på sina anställningar och inte på vad de faktiskt har uppnått”, säger hon.

Som avslutning väljer it-chefen att lyfta fram sina personliga egenskaper:

”Som person är jag strategisk och hittar gärna smartare sätt för företaget att arbeta på. Jag har mycket av egen drivkraft, tar egna initiativ, säljer in och förankrar och tar tag i det som situationen kräver.”

Monica Renstig menar att ett cv ska baseras på vilka kunskaper och färdigheter man har, men personliga egenskaper värderas ofta ännu högre.

”Syftet är att komma till intervju. Att balanserat och kortfattat redogöra för sina drivkrafter redan i ett cv är bra, men det är vid intervjun du har chansen att verkligen visa vem du är”, säger hon.

Fyra tips som lyfter ditt cv

  • Börja inte med att skriva ”Jag heter”. Förklara i stället redan i första meningen varför du söker jobbet och vad som gör dig särskilt lämpad.
  • Fokusera på framtiden, vad du kan tillföra och vad som kommer att hända om företaget anställer just dig.
  • Förvandla dina anställningar till kunskaper och färdigheter. Det är kunskaperna du blir anställd på.
  • Håll dig kort. Max en A4-sida. Sätt dig in i mottagarens situation och inse att du konkurrerar med många andra om rekryterarens tid.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

byrajobb
Karriär

Därför ångrar många att de tackade ”ja” till nya jobbet

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan häcken. Det visar en ny jobbundersökning som pekar ut orsakerna till att man inte trivs på sitt nya jobb.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

svenskachefer-2
Karriär

Därför dissar svenska chefer – sitt eget cv

Många chefer karriärresor stoppas av ett för svagt CV. Det uppger cheferna själva i en ny Sifo-undersökning.
lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
myter
Karriär

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om gigekonomin. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

nyajobb-2
Karriär

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

chefen123
Karriär

Den ”ofrivilliga” chefen – som nu leder 1000 personer

Att bli chef fanns inte på kartan. För läkaren Carolina Samuelsson var forskning och patientkontakt det väsentliga. Nu leder hon en av Sveriges största universitetskliniker med över tusen anställda.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden