elaineeksvard

”Tar du inte en konflikt så bevarar du den”

Varför skrev du boken?
”Det behövdes en bok om att få kontroll i sin vardag, över sig själv och andra. Makt är ett så laddat begrepp, men det är inget fel på det, det handlar bara om vem som utövar den. Både Hitler och Martin Luther King var ju makthavare.”

Det är viktigt att förstå varför vi reflexmässigt reagerar på makt, skriver du. Hur bra är svenska chefer på att inventera sin makt?
”Många står inför ett dilemma mellan auktoritetsmakt och social makt. Den som utövar auktoritetsmakt går före flocken och fattar beslut som inte alla tycker om men ändå litar på och ser upp till. Den som har social makt går med flocken. Det är en som alla tycker om. Problemet är att hen kan vilja vara omtyckt hellre än att fatta jobbiga beslut.”

Vilka maktstrategier är vanligast?
”Dåliga chefer tillämpar tystnadsmakt. De tiger ihjäl problemen. Men tar du inte en konflikt så bevarar du den. En annan vanlig maktstrategi är social makt. De som är mest framgångsrika är tydliga i sitt ledarskap, de ser till att ha tid för beslut och tid för att vara social.”

Är auktoritetsmakten på väg bort?
”Dinosaurieversionen, att säga ’jag är din chef, du gör som jag säger’ i stället för att använda argument, är på väg bort. Däremot behöver vi den goda auktoritetsmakten. De som vågar fatta jobbiga beslut. Att vara omtyckt av alla är en utopi.”

Vem är en bra förebild när det gäller maktutövande?
”Det beror på vilken maktstrategi man föredrar. Amelia Adamo och Micael Bindefeld är bra exempel på auktoritetsmakt. De gör ett bra jobb och kan betala priset för att inte vara populära. Skavlan är en skicklig social makthavare.”

 

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
scream
Arbetsmiljö

Få svenskar agerar på kränkande beteende

Skulle du säga ifrån om du ser kränkande beteende på jobbet? En ny undersökning visar att det är svårare än man kan tro när det väl kommer till kritan.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

tuffpress
Beslutsfattande

Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Svenska chefer är kompetenta, men får inte tid till att förbereda sig för kriser. Och när krisen väl kommer är pressen ofta orimligt hög med liten möjlighet till vila, visar en avhandling från Försvarshögskolan och Karlstad Universitet.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden