DO listar: Så hanterar du larm om sextrakasserier
Alla arbetstagare har rätt att inte bli trakasserade, vare sig sexuellt eller på något annat sätt. Här är en lista du kan följa när en medarbetare slår larm.

När du får syn på missförhållande och misstänkta sexuella trakasserier på företaget måste du som chef agera direkt. Det är du i lag skyldig att göra.
Men det är svårt för arbetsgivaren att agera och utreda när det handlar om de egna medarbetarna och när ord står mot ord. Det krävs särskild kompetens, se därför till att ta hjälp. Den som blivit utsatt behöver få stöd direkt, men det är också viktigt att man gör en riktigt bra utredning.
Nedan finner du vad du bör göra när läget är akut enligt Diskrimineringsombudmannen.
Så agerar du vid larm om sextrakasserier
1) Kalla till samtal
Prata med den som känner sig utsatt och den eller de som pekas ut som förövare. Ibland kan det vara nödvändigt att prata med eventuella vittnen. Det är viktigt att utredningen görs diskret, med hänsyn och respekt för de inblandade.
2) Agera på information
Om utredningen visar att trakasserier verkligen förekommit, ska åtgärder sättas in i relation till omständigheterna. I första hand kan det vara fråga om en tillsägelse eller uppmaning till förövaren att sluta med beteendet. Därefter kan det handla om varning, omplacering eller som en sista utväg uppsägning eller avsked.
3) Följ alltid upp
Följ upp situationen på arbetsplatsen som en försäkran om att trakasserierna upphört. Den som påtalat trakasserierna kan riskera utfrysning och ifrågasättanden. Det är arbetsgivarens ansvar att uppmärksamma och ingripa mot sådant.
Källa: DO

Det här är en artikel från nästa nummer av Tidningen Chef. Där får du allt i sin helhet:
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.