Årets Ruter Dams karriärtips: Välj chef och bolag

Karriär
Text:
Publicerad
Mia Brunell Livfors, ruter Dam 2015. Foto: Pressbild.

”Mia Brunell Livfors utnämning till VD i Axel Johnson koncernen med ansvar för 20.000 medarbetare och en omsättning på 70 miljarder kronor var juryns enhälliga val”, säger Gunilla Arhén VD och grundare Ruter Dam.

Priset Ruter Dam delas ut årligen, sedan 1990 till den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under det senaste året.

LÄS OCKSÅ: Cheftest med Mia Brunell Livfors

Mia Brunell Livfors, årets pristagare, ville från början satsa på att bli journalist men kom i stället in i finansbranschen. Hon trivdes med entreprenörsandan och blev kvar. 2007 blev hon vd för Kinnevik och i år tillträdde hon posten som vd och koncernchef i Axel Johnson koncernen.

När du testades i Chef 2007 var dina starkaste sidor att motivera och hantera konflikter. Är det något du känner igen idag? 
”Det är egentligen upp till andra att svara på. Men jag tycker det är viktigt som ledare att vara rak och tydlig i sin kommunikation, så man skapar reda istället för frågetecken. Det handlar väldigt mycket om att vara lyhörd. Och där kommer mångfald in. Vill man få breda perspektiv på frågorna och skapa bättre karaktär måste man ta in mångfald och vilja lyssna. Mc Kinsey gjorde en undersökning som visar att bolag som har en jämställdhet mellan könen presterar bättre än bolag som inte var jämställda. Bolag med riktig mångfald presterar ännu bättre så det finns ju fakta för att det här är bra.”

Hur arbetar du konkret med mångfald och jämställdhet på Axel Johnson? 
”Vi mäter mångfald och jämlikhet i alla våra olika bolag och sätter upp mål. Vi vill ha en jämn fördelning av män och kvinnor och runt 20 procent av våra anställda har internationell bakgrund. Vårt mål är att det ska vara så även bland ledarna år 2020. Ett bredare perspektiv skapar bättre affärer. Det speglar samhället och kunden och leder till mer genomtänkta beslut i rätt riktning.”

Har du några karriärråd? 
”Välj chef; en person som du har förtroende för och kan utvecklas under. Välj bolag; du ska kunna stå upp för produkter, affärsidé och företagskultur. Det är viktigt att känna stolthet för sitt företag”, säger Mia Brunell Livfors.

 

 

Artiklar i Chef med tidigare pristagare av Ruter Dam:

Sonat Burman Olsson, Coop. 
Lena Olving, Mycronic Mydata.
Annika Falkengren, SEB.
Ann Carlsson, Apoteket. Fått mest poäng någonsin i vårt Cheftes.
Magdalena Gerger, Systembolaget.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden