Olving: ”Reflektion bästa sättet att bli effektiv”

Beslutsfattande
Publicerad
Lena Olving. Foto: Daniel Roos, TT-Bild

”Ska du spela in nu? Kan du inte lära mig hur man gör?”

Intervjun med vd:n på det högteknologiska börsbolaget Mycronic, som bland annat gör utrustning för att tillverka avancerade bildskärmar, börjar med att hon ställer en fråga. Om hur man hittar röst-memot på mobilen. Hon har glömt hur man gör. Så har hon lärt sig något i dag också.

Hur tänker du kring att lära nytt?
”Alla människor kan lära dig något och alla lär sig varje dag. Skillnaden är att jag talar om när någon lär mig något nytt. Då talar jag om att jag verkligen inte kan allt, vilket många andra chefer verkar tro att de kan.”

Var lärandet en viktig del i att tacka ja till vd-jobbet på högteknologiska Mycronic, utöver att det var en börs-vd-roll?
”Ja, det och att jag i hela mitt liv har jobbat i verksamheter i stor förändring. Jag har också alltid jobbat med high tech, det skapar en alldeles speciell stämning av att allt är möjligt. Min egen karriär har väldigt mycket gått ut på att jag vill lära mig nya saker. Jag är faktiskt besatt av det. Och så tycker jag att det är omåttligt roligt att lära ut.”

3 tips

1. Ägna mycket tid till att reflektera och observera. Det finns ett egenvärde i att förstå hur man interagerar med andra människor. Man kan inte bara sända.

2. Hitta din egen modell för att få dina medarbetare att växa. Var inte rädd för att utveckla dina egna medarbetare förbi dig
själv.

3. Hitta en modell där du i all enkelhet kan hjälpa dina medarbetare att prioritera till ett gott resultat. Väldigt ofta misslyckas medarbetare därför att de försöker göra allt när det inte går att göra allt.

Hur märks det i ditt ledarskap?
”Säkert ibland genom att jag håller en liten föreläsning, men oftast handlar det om att coacha folk till att göra rätt saker och få dem att växa. Då måste man hitta lite finurliga sätt att dela med sig av sin egen kunskap. Jag gör det ofta i form av anekdoter, om andra människor eller andra företag och vad de har gjort. Jag ägnar mig mycket åt att förstå vad andra gör.”

Du verkar både väldigt effektiv och reflekterande?
”Ja, jag reflekterar över vad jag gör, vad andra gör, hur jag uppfattas och interagerar. Stämningen och interaktionen i ett rum kan jag sitta och studera länge. Då lär jag mig vad som funkar och inte funkar i den miljön jag är i. Sedan använder jag de metoderna som funkar och blir på så sätt mer effektiv i mitt ledarskap.”

Har du något mer effektivitetstips?
”Jag har alltid haft kalenderbokade one to one-möten där mina medarbetare kan tala om sin arbetssituation, där jag kan ge och få feedback och vi kan hjälpas åt att prioritera. När de vet att de en gång i veckan har tillgång till mig, då behöver de inte stoppa mig i korridoren. Det blir väldigt effektivt.”

Ditt ledarskap brukar beskrivas som kommunikativt. Vad innebär det för dig?
”En del i det är att jag verkligen uppmuntrar människor att kalla en spade för en spade och inte sopa saker under mattan. Det var inte riktigt en sådan kultur här. Man kämpade på i sitt hörn och det var inte uppskattat att man var tydlig och ärlig. Jag skjuter aldrig bud-bäraren.”

Du har också en särskild metod för mötesreflektion, berätta:
”I varje möte som jag håller i utser jag, på plats, en av deltagarna på mötet till reflektor. I slutet får reflektorn fem minuter till att ge feedback till gruppen och ibland till individer. Jag ber personen att tänka på om vi använder tiden rätt, om vi respekterar varandra, gör vi utvikningar? Tar vi beslut? Hur roligt har vi? Och lyssnar vi på varandra? Reflektorns feedback måste stå oemotsagd, jag säger bara ’tack’ och så har vi lärt oss något nytt och kan förbättra kvaliteten på våra möten.”

Mycronic har gått väldigt bra sedan du tog över, är det en Olving-effekt?
”Ja och nej, kanske. Jag tar ju de besluten som är bäst för företaget — inte efter hur jag tror att börsen ska gå. Jag började jobba med det jag tyckte att vi behövde jobba med och sedan har vi levererat bra mot det.”

Vad handlar förändringen mer om, utöver ökad transparens?
”Mycket om att gå tillbaka till rötterna, att vara experter på att förstå vad kunderna behöver, utveckla det och sälja det till rätt pris. För det behöver vi skapa struktur, besluts-modeller och uppföljningsmekanismer. Det här är en relativt liten organisation. Jag har ändå valt att inte vara den som kommunicerar hela tiden. Jag ägnade mycket tid i början åt att åka runt och förklara för alla chefer vart vi var på väg och varför. När det dagliga ledarskapet ska hanteras av den närmaste chefen, då måste de kunna säga rätt sak. Om medarbetarna sedan vet varför och tror på målen, så gör de rätt saker.”

Är du sugen på att ta över ett större börsbolag i framtiden?
”Jag har alltid sagt att ’nu gör du ett bra jobb här’. Sedan tänker jag inte längre. För mig handlar det inte så mycket om miljarderna utan mer var man är och hur utmanande det är. Det är den resan som jag måste tycka är rolig. Men visst tycker jag att mitt cv mycket väl skulle kvalificera mig för ett större börsbolag.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden