Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Roboten Tengai rekryterar utan fysiska möten – för att minska smittspridning

Roboten Tengai hjälper Upplands-Bro kommun med snabbare rekrytering i corona-krisen. ”Med hjälp av Tengai hoppas vi kunna fortsätta säkerställa våra rekryteringar och samtidigt minimera antalet fysiska möten ” säger Havva Ilhan, biträdande personalchef.

Rekrytering
Publicerad
Roboten Tengai och Havva Ilhan, biträdande personalchef Upplands-Bro kommun.

Chef har tidigare berättat att Upplands-Bro kommun testat att rekrytera med hjälp av intervjuroboten Tengai. Från och med 11 maj kommer kommunen ha robotar på plats för att genomföra automatiserade anställningsintervjuer och därigenom kunna minimera risken för smittspridning. Tengai har kapacitet att genomföra sju gånger fler intervjuer än en mänsklig rekryterare.

På vilket sätt kommer roboten Tengai till undsättning under Corona-krisen?
”Det självklara som vi alla står inför i coronatider handlar ju om hur gör vi nu. Hur säkrar vi kandidatinflödet så att vi träffar tillräckligt många? Eftersom vi redan testat Tengai blev det en självklart steg att ta”, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef på Upplands-Bro Kommun.

Vilket rekryteringsbehov ska Tengai ta hand om?
”Det är främst inom vården, där behovet varierar väldigt mycket. Inom äldreomsorgen kan behovet av personal öka radikalt från en dag till den andra. Vi har Tengai på plats från och med måndag och till slutet av maj och kommer då att kunna säkerställa rekryteringsprocesser som vi är beroende av.

Tidigare var ni övertygade om att roboten bara skulle göra ett första urval och att det sedan krävdes personliga intervjuer. Har ni ändrat er?
”Den stora anledningen till att använda Tengai just nu är smittrisken och att Tengai kan intervjua många fler än vi, men också att vi kan fortsatt säkerställa fördomsfri rekrytering. Tengai kommer att träffa flera kandidater. Den nya uppdaterade och validerade versionen av roboten genererar rapporter om huruvida kandidaten matchar vår kravprofil. Utifrån det kan vi öka träffsäkerheten och minimera det antal personer som vi träffar i initierande skede.”

Hur kommer processen att snabbas upp?
”Normalt sett är det en två stegs-process, att intervjua och att testa, vilket kan innebära att vissa kandidater fastnar genom att de till exempel dröjer med att göra testet. Nu har vi Tengai som även tar hand om den del som mäter personligheten, vilket gör att det förmodligen blir en snabbare process.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden