Skolinspektionens kritik damp ner just när Hamid Zafar tillträtt som rektor för Sjumilaskolan i Göteborg, där han själv gått som ung flyktingpojke. Kaos i klassrummen och ångest bland lärarna. Hot om miljonvite. Samtidigt skedde ett mord vid skolan. Han bestämde sig för att vända trenden – genom ett helt nytt ledarskap.
Den här är ett utdrag från en artikeln hämtad från nummer 11 av Chef.
Sovjetiska pansarfordon som dundrar genom byn, insvepta i bolmande dieselrök. Uppsuttna ockupationssoldater som slänger ut konservburkar i farten. Hamid Zafar minns det där tydligt. Sovjetsoldaternas röda ansikten, illa svedda av Afghanistans brännande sol.
Nästan över en natt befann han sig i ett helt annat sammanhang, på en helt annan plats: högst upp i pulkabacken bakom Ica (nuvarande Willys) i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg.
Hösten 1987 var ovanligt snöig. Den nyanlände flyktingpojken Hamid Zafar var överlycklig med sin nya pulka. Han kunde visserligen bara ett svenskt ord, men det skrek han desto högre: Akta!
”… så för min del har det varit ett tvåfrontskrig. Dels har det handlat om att få skolan på fötter, dels att verka i ett område med stor kriminalitet och utsatthet. Under en period gjorde hotbilden att jag tvingades bära personlarm.”
Det har gått nästan på dagen 30 år. Hamid Zafar är fortfarande i Biskopsgården, men nu i rollen som rektor. Vi befinner oss på Sjumilaskolans expedition, i ett spartanskt konferensrum med utsikt över idrottshallen. Skoldagen är slut. Ett par killar dröjer sig kvar ute på skolgården med en fotboll.
Här gick Hamid Zafar själv i skola som barn, några stenkast från Friskväderstorget och familjens dåvarande bostad på femte våningen i ett stort vitt höghus.
Av den spinkige flyktingpojken Hamid Zafar har det blivit en bildningsvurmande karl med stort brunt skägg och de sannolikt bredaste skuldrorna inom svenskt skolväsende. Tung träning under sena kvällar på gymmet har blivit en sorts ritual och avkoppling från det tuffa jobbet som rektor för vad som länge betecknats som en problemskola.
Som uppvuxen i området visste Hamid Zafar vad han gav sig in på när han blev headhuntad till jobbet som rektor med uppdrag att ”vända” Sjumilaskolan – eller gjorde han det? Först efter Skolinspektionens tillsyn, cirka två månader in på nya jobbet, framstod med chockerande tydlighet klart hur illa det var ställt på högstadiet.
Hamid kom snabbt in i den svenska skolan som han älskade.
Med nytrimmat skägg och traditionell klädsel hos barberaren i Afghanistan. Hamid Zafar identifierar sig fortfarande delvis som afghan.
”Skolinspektionens rapport var beckmörk läsning. Det kändes fruktansvärt. Att det kunde vara så otroligt illa … Ja, det var bland det värsta jag sett. Och då ska man ändå veta att jag själv jobbat på Skolinspektionen i tre års tid, med just tillsynsfrågor”, säger Hamid Zafar och skakar på huvudet.
Skolinspektionen skildrade en kaotisk situation där frånvaron av studiero var närmast total. Kränkande språkbruk var vardag, lärare led av ångest och overklighetskänslor och vågade inte ingripa när elever sparkade sönder möbler i korridoren. Om inte Sjumilaskolan bättrade sig, hotade vite på 1,4 miljoner kronor. Politiker började prata om nedläggning. Beckmörkt var ordet.
”Skolan hade kört slut på flera rektorer och jag ska inte sticka under stol med att jag kände mig ifrågasatt. Vem trodde jag att jag var, frågades det lite mellan raderna från personalgruppen. Varför skulle just jag lyckas med uppgiften?”
Ja, varför? Det kändes som ett berg att bestiga. Rena Mount Everest. Vilket samtidigt aktiverade Hamid Zafars vinnarskalle:
”Jag är en otroligt dålig förlorare och drivs av att åstadkomma resultat. Inte bara på jobbet – för mig har frågesporter och brännboll alltid varit på blodigt allvar. Visst, jag har inte världens längsta erfarenhet, men är väl förankrad i forskning, rektorsrollen och jobbet som lärare. Så jag bestämde mig, än mer än tidigare, för att klara av det här.”
I grunden handlar det om att vända den onda spiral av nerskruvade förväntningar som han menar är kännetecknande för invandrartäta förorter som Biskopsgården. Han ser det som en missriktad välvilja från samhällets sida som han liknar vid ingenting mindre än rasism:
”Jag vet att det är kontroversiellt att säga, men det finns ett utbrett offertänkande som går ut på att elever och föräldrar med invandrarbakgrund inte vet sitt eget bästa. Att man därför inte kan ställa särskilt höga krav på dem. Och det är så typiskt Sverige, att så fort det blir turbulens i en förort så famlar man efter sociala insatser, i stället för att slå fast att det är skolresultaten som måste upp. Men det är inte hiphop och breakdance som öppnar vägen till högskolan.”
”Jag kom ju själv hit som flykting en gång i tiden, och vet hur mycket en fungerande skolgång betyder. Barn från andra länder kan visst lära sig snabbt.”
Den här är ett utdrag från en artikeln hämtad från nummer 11 av Chef.
Här är åtgärdspaketet Hamid Zafar upprättade:
1) Elever ställer sig i led
Inför varje lektion ställer sig eleverna i led och tar läraren i hand.
2) Språkregler
Det är förbjudet med grovt och kränkande språkbruk på skolan
3) Läxhjälp
Nu kan eleverna frivilligt förlänga skoldagen med läxhjälp för att fler ska få godkända betyg
4) Få med sig lärarna
Alla lärare har undertecknat en 33-punktlista med åtaganden som omfattar allt från stängning av klassrumsfönstren till ansvaret som klassföreståndare. Ordning och struktur är vad som gäller. Lärare har fått handledning i ledarskap.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Du har din moral. Arbetsplatsen har sin moral. I en drömvärld går dessa ihop och du kan helt ställa dig bakom din chef och arbetsgivares värdegrund samt agerande. Men vad händer när de går i klinch? Extra tufft kan det bli för mellanchefer som kläms mellan sin egen moral och ledningens agerande. ”Det är superjobbigt med skandaler. Då ska man försvara ett fel man själv inte gjort”, säger karriärcoachen Charlotte Hågård.
Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret.
”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Kriget i Europa är ett faktum. Ryssland invaderar Ukraina och det råder osäkerhet i världspolitiken om vad som händer framåt. Reaktionerna från världens tyngsta och mäktigaste ledare är starka och känsloladdade. Läs här hur några av dem uttrycker sig!
I den bästa av världar kan man stå ut med att få kraftig kritik – och se det som ett tillfälle att både stå upp för sig själv och lära sig något. Precis så blev det för Eva-Lena. Hon sågades rejält som nybliven chef, men är nu en ledare vars team folk söker sig till.
Att behöva fatta tuffa beslut kommer du inte undan som chef, med följden att medarbetare kan bli både ilskna och besvikna. Men hur ska du då kommunicera besluten på ett så bra sätt som möjligt? Här är tre smarta tips från John Friedman, expert på konflikthantering och medgrundare till den ideella organisationen The Center for Understanding in Conflict.
Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se