Redan dålig arbetsmiljö blev sämre under pandemin
Ny studie Hur upplevde du arbetsmiljön under pandemin? Professorn Gunnar Aronsson delar med sig av insikter från den internationella kunskapsöversikt som Myndigheten för arbetsmiljö gjort.

Pandemin blev en vägdelare för arbetsmiljö, hälsa, balans i livet och produktivitet vid distansarbete, det skriver Du & Jobbet.
”De som hade det bra fick det bättre, de som haft det dåligt fick det sämre”, säger Gunnar Aronsson, professor emeritus vid Stockholms universitet som är ansvarig för den internationella kunskapsöversikt som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, gjort.
Det handlar framför allt om förmågan till självbestämmande och att hantera digitala verktyg, som står och faller med rätt förutsättningar och kompetens.
Internationellt sett har de svenska medarbetarna klarat balansen mellan arbete och fritid bättre eftersom barnomsorg och skola hållits öppen i högre grad i Sverige. Men ensamstående med barn, som har försökt jobba hemifrån, har haft svårt att få ihop det och många är fullständigt utmattade efter ett år av hemmajobbande.
Cheferna har varit oroliga för att de ständigt varit uppkopplade i möten och därför haft svårt att ha kontakt med medarbetarna på ett mer personligt plan.
De flesta studier i översikten pekar på att effektiviteten ökade i och med distansarbetet. En anledning är helt enkelt att man arbetade fler timmar. Men de som hade brist på arbetsuppgifter och sämre resurser i hemmet tyckte tvärtemot att den minskade.
Forskarna pekar också på att distansarbete skiljer sig från andra arbetsmiljöfrågor genom att det inte bara påverkar individens arbetsliv utan också privatlivet.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.