Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Redaktionens boktips till påskledigheten

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

Ledarskap
Publicerad
Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Bokomslag mordet på kommendören

Haruki Murakami
Mordet på kommendören, del 1 och 2
En ensam konstnär flyr storstadslivet i Tokyo efter att ha blivit lämnad av sin fru och bosätter sig i bergen, där märkliga saker händer. I en tid av oro, snabba nyheter, intensivt flöde och stress i största allmänhet är det så otroligt befriande att varje kväll fly in i Murakamis värld och tempo en stund. Det är sirligt, det är vackert, det är rogivande, men också fängslande, fascinerande och med fantastiska miljöbeskrivningar.
Nisha Besara, chefredaktör

Bokomslag Det fallna imperiet

Martin Kragh
Det fallna imperiet
I ”Det fallna imperiet” ger rysslandskännaren Martin Kragh läsaren en kontext för att närma sig frågan många nu ställer sig: Vem är Rysslands president Vladimir Putin? Vad ledde honom hit? Det här är en undersökande och allmänbildande historia om Ryssland en auktoritär man som genom omdiskuterade metoder hållit sig kvar vid makten i över 20 år. Idag på allas läppar med ett krig som skakar om världen vars skeende det ännu inte satts punkt för i historieböckerna. Vad som blir fortsättningen på historien om Ryssland och Putin är ovisst men med Martin Kragh får man i alla fall en förståelse för den historiska bakgrunden.
Tannaz Edalat, webbredaktör

Bokomslag Drift

Jenny Holmqvist
Drift

En gripande berättelse som spänner över tre generationer och kontinenter, skildrad ur tre huvudpersoner olika perspektiv och livsresor – skilda från varandra men ändå tätt sammanbundna. Om hur till synes små livsval kan få ödesdigra konsekvenser över framtiden. Om hur människor är beroende av varandra och samtidigt kämpar för att vara fria. Om hur livet på samma gång rymmer kärlek och sorg, hopp och förtvivlan. Och om att bryta mönster och upprepa dem.
Cecilia Norrby, redaktionschef

Bopkomslag Statsministermordet

Hans-Gunnar Axberger
Statsministermordet
Hans-Gunnar Axberger, som var huvudsekreterare i statens granskningskommission, återvänder till världens största polisutredning. Hur kom det sig att jakten på Olof Palmes mördare blev ett sådant totalfiasko redan från början? Med skärpa och elegans gör Axberger upp med nyckelspelarna, svensk myndighetskultur och Sveriges oförmåga att lära av sina misstag. Trollbindande.
Fredrik Kullberg, reporter

Bokomslag Mannen som planterade träd

Jean Giono
Mannen som planterade träd

Den här lilla boken, en fabel som skrevs 1953 på beställning av Reader’s Digest, används som kurslitteratur på ledarskapsprogrammet Management by Art. En långsam berättelse om en fåraherde i Frankrike som gör det till en gerillaaktivitet att plantera träd och får en hel trakt att leva upp igen. En bok jag tycker så mycket om att jag ger bort den som gå-bort-blomma.
Sara hammarkrantz, reporter

Bokomslag Impro

Keith Johnstone
Impro

Teatergurun Keith Johnstones bok har några år på nacken men den är en klassiker i teatervärlden. Till det yttre är det en handbok i improvisationsteater blandat med reflektioner och erfarenheter från ett yrkesliv som bland annat lärare och teaterchef. Men den är så mycket mer. Boken är full av klokheter och iakttagelser om hur vi människor interagerar med varandra, och har varit min hittills största ögonöppnare inom det området. Keith skriver också om hur man får tillgång till sin fantasi och kreativitet. Mycket tillämpbart även utanför teaterscenen.
Anna Harvard, formgivare

Bokomslag Tenement Kid

Bobby Gillespie
Tenement Kid
För alla med intresse av att veta mer om ledaren för ett av 90-talets största rockband. Bobby Gillespie hade en bakgrund i gruppen The Jesus and Mary Chain och startade därefter Primal Scream. Boken är en självbiografi och fokuserar på Gillespies uppväxt i Glasgow i arbetarklass-miljö. Historien avrundas med att Primal Scream släpper skivan ”Screamadelica” 1991, en skiva som kom att påverka riktningen för brittisk pop. Den bidrog dessutom till att musikstilar som techno och house blev vardagsmusik. Förvänta dig ingen traditionell biografi. Precis som Primal Screams musik är boken en puttrande gryta av olika intryck; Rock’n’roll, Thatcherism, drogromantik, stilmedvetenhet och överlevnad.
Tom Sörhuus, Art Director

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden