Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”

Pigge Werkelin, som är känd för sitt stora engagemang och starka driv kring utvecklingen av Gotland, har som mest varit chef för 250 personer på turistanläggningen Kneippbyn. När han lämnade det projektet satte han som mål att inte ha fler än fyra anställda. Det håller han nu även om det tillkommer en hel del konsulter. Pigge Werkelin arbetar med olika fastighetsprojekt, besöksnäring, flyg, rederier och hotell. Han planerar nu för en ekoby utanför Visby med 200 bostäder med skola och restaurang.

Senaste projektet är i Duved där han, tillsammans med en kompanjon, bygger 220 bostäder. Och någon timme efter intervjun ska han prata på ett webbseminarium och pusha för besöksnäringen på Gotland.

Allt det här hämtar han kraft till hemifrån.

Efter att han förlorade hela sin familj i tsunamin i Thailand 2004 mötte han Monika, vars man omkommit i en bilolycka. Efter 16 års äktenskap har de nu två döttrar, 12 och 14 år gamla. Sedan tidigare har Monika två vuxna barn på 29 och 31 år.   

”Man måste vara överens om hur man löser arbets- kontra privatlivet för att som företagare kunna jobba mycket. Min fru som jag lever med i dag, vill jobba så lite som möjligt. Ja, det ville även min förra fru. De har försökt förklara för mig att man borde leva så”, säger han på sin karaktäristiska gotländska, skrattar och erkänner att han alltid jobbat lite för mycket.

”Men eftersom Monika tar hand om allt praktiskt kring familjen finns det också tid för ett vuxenliv.”

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.

Läs också: Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

De insåg båda två, när barnen kom, att det skulle bli svårt att hinna med varandra och bestämde sig för att avsätta tolv helger om året bara för sig själva.

”1 januari varje år skriver vi in dessa helger i almanackan. Vi bestämmer sedan varannan gång vad vi ska hitta på. Man får inte säga nej till den andras förslag förrän efteråt. Det handlar i första hand om att vi ska få tid att verkligen prata med och pilla på varandra, överhuvudtaget umgås väldigt tajt. Men också om att utsätta oss för nya saker och skapa upplevelser för oss att prata om.”

De har hoppat fallskärm, kört Formel 1, ridit, åkt till nya städer, bott i husbil och nyligen gick de en relationskurs. Det kan vara högt och lågt, menar Pigge Werkelin. Så länge de får den här tiden tillsammans blir det inte problem när han sedan måste jobba över.

”När saker ska fram kan jag bli som en travhäst, jag får tunnelseende och blir inte så rolig hemma. Monika har stor förståelse för detta, fram till att hon tröttnar och säger att jag måste komma tillbaka till relationen.”

Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.

Läs också: Chefen som satt kärleken på vänt

Paret har också ett överenskommet dygnsschema där de bestämt att de alltid pussas när de kommer och går, att de tar på varandra och att de avsätter tid för att prata innan de somnar.

På relationskursen fick de också lära sig att det kan vara bra att schemalägga sex, och att ett sätt kan vara att planera in kärleksluncher.

”Det blir lite spännande och busigt. Sex är som klister. När man klibbar med varandra får man fäste och har lättare överseende med saker som att man glömde bort att torka av bordet. Det löser inte allt, men när sexlivet funkar mellan två människor förlåter det en hel del annat i relationen.”

Pigge Werkelin betonar att man kan vara en precis lika bra chef om man är singel och/eller inte har sex, men tycker samtidigt att det är lättare att vara en bra chef med ett bra sexliv.

”Sex innehåller energi. Har du ett aktivt sexliv får du mycket energi.”

Pigge Werkelin

Gör: Entreprenör, Werkelin-bolagen.

Ålder: 60.

Familj: Gift med Monika, två gemensamma barn och två bonusbarn.

Bor: Gotland.

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.
Hälsa

Chefen som satt kärleken på vänt

Som ensamstående pappa och vd för en pr-byrå tycker inte Vilhelm Hanzén att han hinner med en relation. Men visst drömmer han om att möta kärleken igen.

En dagbok på ett bord. Bild på
Hälsa

Dr Mounas 5 tips för att bli lyckligare

På Chefdagen fick Dr Mouna alla deltagarna att så väl hoppa jämfota som att rodna rejält. Allt i syfte att öka sitt välmående.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
En grupp yngre medarbetare tränar på kontoret.
Hälsa

”Skulle kunna bli maxtider för hur länge man får sitta still”

Vilken typ av fysisk aktivitet är bäst för tankemässiga förmågor och psykisk hälsa? Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har fått 120 miljoner kronor i ett åttaårigt projekt för att söka efter svaret. På sikt kan det leda till rekommendationer för arbetsgivarna.