brask-2

Petra Brask: ”Så blir din HR-avdelning mer effektiv”

Petra Brask har jobbat med effektiva arbetsmetoder sedan 1995, bland annat som utbildare och författare. Hon menar att HR har en stor möjlighet att inspirera de anställda i en organisation att dra maximal nytta av teknikens möjligheter.

”Effektivitet handlar om att göra saker med minsta möjliga ansträngning för att nå önskade resultat. Vägen dit ser inte nödvändigtvis ut på samma sätt för alla, men alla kan hitta verktyg, funktioner och metoder som kan göra jobbet lättare”, säger Petra Brask, sedan många år Chefs effektivitetsexpert, och fortsätter:

”Här tycker jag att HR har två roller att spela. För det första kan man fungera som inspiratör. Kan HR-medarbetarna lära sig använda verktygen och jobba effektivt kan de sprida möjligheterna med den kunskapen i organisationen. För det andra har kan HR se till att det finns guidelines och rutiner som medarbetarna kan luta sig mot”.

Läs också: Prisade HR-chefen: "Matchar du inte med kollegerna – byt jobb!"

Ett konkret exempel hämtar hon från den stora mängden inkommande information. Begreppet inkorg förknippas ofta med e-posten, men de flesta har idag många fler inkorgar: En fysisk, för post som fortfarande kommer i kuvert, en i chattprogrammet, en i intranätet, röstbrevlådan i telefonen och så vidare.

”Har man inte hittat rutiner och verktyg för hur man ska ta sig an det som dyker upp i inkorgarna är det lätt att man tappar många bollar”, säger Petra Brask.

Det som dyker upp i inkorgarna behöver istället flyttas dit de hör hemma, oavsett om det är en uppgiftslista, en kalender eller ett arkiv. Det medarbetarna behöver förstå är varför och verktyg som för att genomföra det.

Petra Brask tycker att HR har möjlighet hjälpa till i båda leden: Både med att se till att organisation har eller tar fram guidelines och policies för vilken information som ska hanteras i vilka kanaler och vilka förväntningar som finns gällande svarstider och så vidare, men också hjälpa till med att se till att det finns utbildning för att hantera de konkreta verktygen – som att det finns lathundar för de effektiva funktioner och finesser som finns i de verktyg som används, så att jobbet kan utföras så snabbt och smidigt som möjlig.

”Många av de digitala verktyg som finns i en anställds verktygslåda idag innehåller en massor av smarta funktioner som kan underlätta arbetet. Men det kräver att någon talat om att de finns och ser till att det finns utbildning hur de fungerar”, säger Petra Brask.

Läs också: Rekryterar själva – så mycket sparar Vallentuna

Och i steget innan kan HR hjälpa till att skapa rutiner för vilka kommunikationskanaler som ska användas för vilken typ av kommunikation. Vad ska gå via e-posten? Vad passar bättre som ett chattmeddelande?

”Detta görs vanligtvis av en kommunkationsansvarig. HR-avdelningen och kommunikationsavdelningen tjänar på att ha ett tätt samarbete även i dessa frågor. Men det räcker inte med att bestämma vad som ska gå i vilken kanal, det är också viktigt att diskutera förväntningar och krav. Hur snabbt ska man svara på e-post? Otydliga ansvarsområden dyker allt oftare upp som ett stressmoment i de enkäter som vi gör på företag”.

För den som vill jobba effektivt finns också stora vinster att hämta i de funktioner som kopplar ihop olika program. Petra Brask jobbar mycket med Microsofts Outlook och Onenote, eftersom det är vad en majoritet av hennes kunder använder.

”Här finns massor av finesser som underlättar, bara man känner till dem. Som att skapa mallar för möten, att automatiskt länka till sidor i OneNote när man skickar mötesinbjudningar eller möjligheten att flagga uppgifter till den egna att göra-listan man har i Outlook. Det finns en bra grund för ett effektivt samarbete, men då måste man ges möjlighet att lära sig att använda funktionerna”, säger Petra Brask.

Men det finns också knep som den enskilda medarbetaren kan ta till, och som rör förhållningssätt snarare än teknik:

”Att vara effektiv handlar inte bara om verktygen och vad som går att göra med dem. Det handlar också om när. Planera arbetet efter dina energitoppar. Om du vet att du brukar vara trött precis efter lunch, lägg in mindre krävande uppgifter då. Börja inte arbetsdagen med att kolla mailen, då riskerar du att fastna i någon annans att göra-lista. Använd morgontiden till att komma en bit på din egen att göra listan medan du fortfarande har mental energi”.

/Anders Thoresson

Läs också: Här är kraven du kan ställa på en distansjobbare

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

firework
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
tech
Digital HR

7 intervjufrågor du ska ställa till tech-kandidaten

Är du på väg att anställa inom den snabbväxande tech-branschen? Då bör du som chef ha koll på de intervjufrågor som är absolut populärast att ställa på en jobbintervju.
praktiska-tester
Digital HR

Förslaget: Hitta nya medarbetare – med praktiska tester

Du skulle aldrig rekrytera en jonglör eller kock utifrån ett CV. Det menar Henrik Enström, grundare till rekryteringsföretaget Software Skills, som nu vill se arbetstester i andra branscher också.
forslag
Digital HR

Vd:ns förslag: Skriv ut lönen – redan i jobbannonsen

När är rätt läge att börja diskutera lönen? Man kan gissa och tro – eller analysera data och få ett tydligare svar. Rekryteringsfirman Aevy valde det senare.
klimatsmart_intro2
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

apollo
Digital HR

Bommade igen sista butiken – så blev Apollo digitala

Digitaliseringen har inneburit att de traditionella charterbolagen befinner sig på en helt ny marknad. Apollo är mitte uppe i en anpassning till den nya verkligheten – och djupt involverade i det arbetet är HR-avdelningen. 
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden