Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Per Grankvist – ny krönikör i Chef: ”Humorn är en viktig ledaregenskap”

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.

Krönikor
Publicerad
Per Grankvist.

Samtidsanalyser med humor, svärta och oväntade infallsvinklar är Per Grankvists signum. Med sann berättarglädje levererar den 42-årige journalisten, föreläsaren och folkbildaren insikter kring aktuella ämnen inför en bred och växande publik – från styrelserum och glammiga galor till de egna kanalerna i sociala medier, med tiotusentals följare.

Från och med nu medverkar Per Gran-kvist även som regelbunden krönikör i Chef. I sitt nya forum lovar han att belysa ledarskapsfrågorna på ett friskt, roande och kanske även oroande sätt.

”Jag tänker inte komma med en enda ny idé om ledarskap. Inga nya metoder, inget om att dela in folk i färger, inga jönsiga floskler av den typ som brukar florera i den själsdödande management-litteraturen som jag har så himla svårt för.”

”Det jag vill bidra med är betraktelser kring ledarskapet ur andra aspekter än de vanliga, från en annan horisont. Det kan handla om så grundläggande saker som att ledarskap nästan aldrig handlar om sakfrågor. Utan snarare om hur konstigt och ologiskt människor uppför sig mot varandra. Som att folk går omkring och är småsura utan anledning, eller känner sig förbigångna för att de inte fick åka på konferens”, säger Per Grankvist som själv har mångårig chefserfarenhet från mediebranschen och kaffekedjan Waynes Coffee. Han sitter i Tillväxtverkets styrelse och utsågs nyligen till vinnare i Närings-livets Superkommunikatör 2018 i kategorin medier. I sina olika roller har Per Grankvist fått höra att han är tuff, trevlig och tydlig.

Är svenska chefer för otydliga?

”Ja, det tycker jag. Fast de uppfattar sig inte så, utan ser sig nog som väldigt tydliga. Ta det här med platta organisationer, som är utmärkande för svenskt ledarskap. Genom att uppträda icke-hierarkiskt inger man förespeglingar om att alla är så himla sköna, får vara med och bestämma och komma till tals. Något som vid en närmare granskning oftast inte alls visar sig vara fallet. Faktum är att vi är väldigt hierarkiska i Sverige, fast det syns inte så väl utåt.”

PER GRANKVIST

Ålder: 42 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Journalist, författare och föreläsare. Ny krönikör i Chef.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

KONTAKT: kontakt@pergrankvist.se @pergrankvist (Twitter).

Hur viktig är humorn i det du gör?

”Enormt viktig. Det som gör att man skrattar åt ett skämt, är ju poängen i form av ett oväntat perspektiv på slutet, vilket är just vad jag vill ge mina läsare, lyssnare och följare. Jag menar också att humor är kännetecknande för en bra ledare, just på grund av sambandet med förmågan att sätta saker i perspektiv. Visst kan du vara en duktig chef och få saker att hända även om du är fullkomligt humorlös, men det håller sällan hela vägen fram.”

”De verkligt framgångsrika ledarna, som åstadkommer det där sista och verkligen förmår att engagera medarbetarna, har alltid ett mått av humor. Vilket också är ett tecken på självdistans och empati. Själv skulle jag aldrig jobba för en chef som saknar humor. För mig är det en enorm varningssignal.”

Inspirationen och idéerna, var hittar du dem?

”Någon annanstans. Alltså bortom de vanliga, självklara källorna och nyhetskanalerna som upprepar samma saker om och om igen. Jag läser som sagt aldrig ledarskapsböcker, som jag tycker är alltför förnuftiga och andefattiga, det orkar man inte med. Det kanske låter klyschigt, men jag föredrar att lära mig från romaner i stället. Där får man större och annorlunda perspektiv på människan och mänskligheten – vi är ju jättekonstiga allihop. Samt också från filmer, genom att gå på konsthallar, lyssna på svensk hiphop och inte minst genom att prata med människor som inte ägnar sig åt samma saker som jag.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden