”Handling säger mer om ledarskap än ord”

Arbetsrätt
Publicerad
Patricia Hedelius.

Varför skrev du den här boken?

”Jag har följt många skandaler och kriser under mina drygt femton år som ekonomijournalist. Skandalerna runt Telia sticker ut, inte bara i sin omfattning utan också att det verkade saknas lite för många pusselbitar för att man skulle kunna bilda sig en uppfattning om varför det gick som det gick i ett av Sveriges största bolag.”

Vad förvånade dig mest under arbetet med boken?

”Två saker. För det första att politikerna i Alliansregeringen, som förvaltade svenska skattebetalares nära 40 procentiga ägande i Telia, med finansminister Anders Borg i spetsen inte tvekade att kliva på lagar och regler runt bolagsstyrningen för att öka sitt väljarstöd istället för att fokusera på vad som är bäst för bolaget och aktieägarna. För det andra så är det häpnadsväckande att Telias tveksamma affärer fortsatt under den nya ledningen med styrelseordförande Marie Ehrling och vd Johan Dennelind.”

Vad kan vi lära oss av ledarskapet inom TeliaSonera?

”Att öppenhet och transparens såväl internt som externt är ytterst viktigt för att utveckla en sund företagskultur som tåls att granskas. Ambitionen att använda öppenhet till ett lyckat ledarskap har dock visat sig vara svår att nå i Telia.”

Vad skiljer ledarskapet inom TeliaSonera från andra bolag som du har granskat?

”Ägarnas kortsiktighet. Man skulle kunna tro att en ägare som svenska staten som varit med från början med myndigheten Televerket och gjort hela resan till dagens TeliaSonera är långsiktig. Men skenet bedrar. Politiker är ofta mer kortlivade än riskkapitalister och vd:ar på banker. Politiker har ett mandat på fyra år och måste visa handlingskraft med resultat. Det bäddar för snabba populistiska beslut som kan få förödande konsekvenser, inte minst i statliga bolag. Att ha en ägare som inte styrs av värdeskapande och vad som är bäst för bolaget är en svår utmaning för vilken styrelseledamot eller vd som helst.”

Vilket ansvar har svenska regeringen för chefernas beteende i den här berättelsen?

”Politikerna som representerar oss skattebetalare och vårt nära 40 procentiga ägande i Telia har det yttersta ansvaret för den Telias totala dikeskörning. Det är intressant att Anders Borg valde att lägga ned så mycket krut på att stoppa bonusar i statliga bolag och i synnerhet Telia. Men när bolagets tveksamma affärer i Uzbekistan vid samma tidpunkt uppmärksammas så väljer Anders Borg att inte agera. Först fyra år senare förfäras man som största ägare i Telia över mutskandalen. Samtidigt så är det naturligtvis så att många borde gjort mer och kunde stoppat många av de tveksamma affärerna på ett mycket tidigare skede. Både i tidigare ledningar och styrelser. Men tillväxtstrategin i Eurasien lades av den första styrelsen som Alliansregeringen var med och godkände.”

När vi cheftestade Johan Dennelind fick vi en annan bild av hans ledarskap än den du målar upp. Hur har han påverkat kulturen på TeliaSonera?

”Jag tror handling säger mer om ledarskap än ord. Bland annat så har styrelsen och ordförande Marie Ehrling redan från början mörkat Johan Dennelinds avtal för vd-jobbet samtidigt har man inte kört med öppna kort när de fortsatt sina tveksamma förbindelser med diktaturer i Euroasien. Beslutet från Telia att stoppa såväl annonsering som ett nystartat samarbete med SvD på grund av min granskning av bolaget är svår att förena med bilden av en öppen och transparent företagskultur. Agerar Johan Dennelind på samma sätt internt som externt när det förs fram kritiska frågor då är problemen betydligt större i Telia idag än vad jag lyckats få fram i boken.”

Vad har TeliaSonera lärt sig av detta? Har man i dag ett ledarskap som är vaccinerat mot liknande, framtida skandaler?

”Jag vet inte om det är så mycket nytt. Man avvecklar dåliga och riskfyllda affärer, det har inte så mycket med etik, moral eller öppenhet att göra. Samtidigt fortsätter man med tveksamma affärer och stöd till korrupta diktaturer. Att sparka ut en handfull chefer ställer inte så stora krav på etik och moral hos ledningen, men bidrar till att ge bilden av en kraftfull ledning. Handling är viktigare än ord och det man visat upp hittills ger inte svar på frågan om man nu agerar med öppenhet och transparens.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden