Olof Faxander, vd Sandvik utnämnd till Mångfaldschef 2015

Evenemang
Text:
Publicerad
Olof Faxander, vd Sandvik utnämndes till Mångfaldschef 2015 vid Chefgalan i Stockholm.

Vad har du gjort rent konkret för mångfalden på Sandvik?
”Vi har tittat väldigt brett när vi har rekryterat. Målsättningen har varit att bryta upp gamla strukturer och normer för vem som blir chef på olika nivåer och se till att vi har ett mångfaldsperspektiv. Vi har väldigt mätbara resultat så att vi verkligen kan se förändringen i våra siffror också.

Jag tycker att det börjar med vd:n på ett företag. Det är mycket diskussion i media om styrelsens roll, men från mitt perspektiv tycker jag det börjar med den operativa ledningen i företaget. Hur vi som jobbar varje dag i företaget verkar och vilka beslut vi fattar. Att vi visar att vi menar allvar genom handling.”

Hur ser kopplingen mellan mångfald och affärsnytta ut?
”För mig är kopplingen självklar. Till att börja med är vi ett bolag som har 75 procent av våra anställda utanför Sverige. Att ta tillvara hela talangpoolen i före­taget är helt centralt för att vi ska kunna använda våra resurser på bästa sätt.

Det gäller också andelen kvinnliga anställda jämfört med andelen kvinnliga chefer. Har man ett gap där måste man ju se det som att vi inte tar vara på hela den talangpool som vi har i företaget när vi utnämner och utvecklar chefer i företaget.”

Vilket råd vill du ge till andra företag som vill jobba med mångfald?
”Våga stå där först som chef och ledare och visa genom handling. Se till att titta brett och förutsättningslöst i hela organisationen när du tittar på de chefer du har och de som du har att välja bland. Det kan vara lätt att fastna i samma typ av chef som den som lämnar en viss befattning. Men där tror jag man måste öppna sitt sinne och tänka på de resurser som finns i hela organisationen.”

Andra har läst: Alla vinnarna på Chefgalan 2015

Läs mer: Läs mer om alla nominerade i kategorin Mångfaldschef 2015

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden